Европейският съюз трябва да интегрира своите финансови, енергийни и телекомуникационни пазари или в противен случай ще загуби своята икономическа сигурност и ще изостане още повече от САЩ и Китай.

За това предупреждава в новия си доклад Енрико Лета, бившият италиански министър-председател, на когото европейските лидери възложиха да оцени състоянието на недобре функциониращия единен пазар.

Той заяви пред Financial Times, че по-нататъшната европейска интеграция е въпрос на оцеляване в глобалната икономика.

"Проблемът е, че в този нов свят ние сме твърде малки. И ако не се интегрираме, ще намаляваме още", заяви Лета преди публикуването на доклада, който ще бъде основна тема на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

"Инерцията по отношение на единния пазар означава упадък", предупреждава той и допълва, че евентуален втори президентски мандат на Доналд Тръмп ще изисква от ЕС да бъде по-смел в използването на силата на своя вътрешен пазар.

"САЩ се възползват от единния си пазар. А ние не", категоричен е той.

Икономическата тежест на ЕС се свива, като на него се падат едва 13,3% от световния брутен вътрешен продукт в сравнение с над 20% през 1993 г., когато беше създаден единният пазар. Икономическото влияние на неговите 440 млн. потребители се надминава от САЩ и Китай, а Индия също не изостава.

Енрико Лета изтъква аргументи в доклада си, с които да докаже, че Брюксел трябва да използва следващите пет години, за да продължи интеграцията на националните пазари на финансови услуги, енергия и телекомуникации.

Той също така ще призове евролидерите за промяна на правилата на ЕС за сливанията, за да се даде възможност за по-голяма пазарна консолидация.

"Имаше пропуски в комуникацията през 20-30 години. Това не е единен пазар. Ако не сте в състояние да интегрирате единния пазар за енергия, финанси, телекомуникации, нямате никаква икономическа сигурност.", предупреждава Лета.

Интеграцията в тези области би спомогнала и за осигуряване на по-голямо частно финансиране за политическите приоритети на Европа – зелена икономика, разширяване на членството в ЕС на Украйна, Молдова и Западните Балкани, увеличаване на разходите за отбрана.

"Ако не сме в състояние да дадем отговор на въпроса как да финансираме зеления преход, разширяването и новите нужди в областта на сигурността, ще бъде много, много сложно да избегнем социална и политическа реакция", категоричен е той.

Намесата на Лета идва в момент, когато Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика, порица Европа за "монументални грешки" в енергийната политика, заради които тя изостава от Китай и САЩ, и призова ЕС да разработи "нов индустриален генерален план", за да се възстанови.

Според бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, който изготвя отделен доклад как да се подобри конкурентоспособността на Европа, нуждите от финансиране за екологизиране на европейската икономика се оценяват на 500 млрд. евро годишно.

"Ако не намерим начин да използваме частни средства, тези нужди няма да бъдат покрити", казва Лета. "Би било много сложно да се намери решение, основано само на публични пари." Но ще са необходими и такива, което означава, че общият бюджет на ЕС трябва да се увеличи над равнището от 1% от БВП, на което се намира в момента, допълва той.

За да се покрият нуждите на по-слабо развитите страни, които се присъединяват към блока, той предлага да се създаде "механизъм за разширяване", отпускащ средства по строги критерии и така да се успокоят опасенията за неправилно изразходване на средства от новите членки.

"Разширяването е стимул, то е нещо положително", казва Лета и допълва, че настоящите членки трябва да влязат в този процес без да мислят, че ще загубят всичко.

Други предложения включват въвеждане на различен правилник за политиката на конкуренция, който да разглежда европейските компании като конкуриращи се в световен мащаб.

Рестриктивните правила как големите компании в ЕС да се разрастват чрез придобивания са дългогодишен проблем на страни, включително Франция и Германия, които биха искали да създадат европейски индустриални шампиони чрез мегакомбинации, отбелязва FT.

Енрико Лета ще призове за по-равномерно прилагане на правото на ЕС в целия блок и за промяна на режима на държавните помощи, за да се гарантира, че той е в полза на трансграничните проекти.

Единният пазар отдавна страда от незачитане на правилата на ЕС от страна на държавите членки, хаотично прилагане и съпротива срещу централизирането на регулаторните правомощия.

Запитан защо този път ще бъде различно, Лета посочва променения геополитически контекст, в който се намира ЕС, с повишено напрежение и конфликтни отношения дори с традиционните съюзници.

"Тръмп 2 ще бъде различен от Тръмп 1", предупреждава Лета. "Единният пазар в началото беше създаден за един малък свят, сега се нуждаем от единен пазар, готов за един голям свят.", допълва анализаторът.