Международният валутен фонд се готви да повиши леко прогнозите си за глобалния растеж, но смята, че световната икономика е застрашена от "слаби двадесет години", ако не се решат проблемите с инфлацията и дълга.

"Въз основа на данните, е изкушаващо да въздъхнем с облекчение. Избегнали сме глобалната рецесия и периода на стагфлация. Някои го прогнозираха, то не се случи, но все още има много неща, за които да се притесняваме. Глобалната среда стана по-предизвикателна."

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред аудитория в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Политически кръстопът на избори

По думите ѝ, през това десетилетие има политически избори, които могат да доведат до бурни, хладни или трансформиращи се 20 години.

"Средносрочните ни прогнози за глобалния растеж остават доста под средните исторически стойности. Той е малко, съвсем малко над 3%. Без корекция на курса наистина се насочваме към хладните 20 години. Едно вяло и разочароващо десетилетие.

И на този кръстопът политиците са изправени пред избор: Могат да избегнат трудните решения и да се опитат да се промъкнат с не толкова добри политики. Или могат да направят друг избор: Да последват съвета на Дийн Ачесън и да изберат добри политики.

Да се справят решително с инфлацията и дълга. И да насърчават икономическата трансформация, за да повишат производителността, приобщаването и устойчивия растеж.", заяви Георгиева.

"Белезите от пандемията все още са с нас. Загубата на световното производство от 2020 г. е около 3,3 трилиона долара, като разходите падат непропорционално върху най-уязвимите държави и виждаме нарастващи различия в рамките на и между групите държави", предупреди тя.

В новите прогнози, които ще бъдат публикувани на 16 април, глобалният растеж ще бъде "малко по-силен", допълни Георгиева, цитирана от Bloomberg. Силното потребление и инвестициите, както и облекчаването на проблемите във веригата на доставките, са сред факторите за засиления растеж в САЩ и в развиващите се пазари, обясни Георгиева.

САЩ и прословутото меко кацане

Ръководителят на МВФ обаче добави, че инфлацията все още не е напълно успокоена, а нивата на дълга остават твърде високи. Тя призова централните банки да избягват преждевременно или закъсняло парично облекчаване, което рискува да предизвика инфлационни изненади или да попари икономическата активност.

"Фед действа предпазливо", коментира Георгиева в интервю за председателя на Атлантическия съвет Фред Кемпе след речта си, която изнесе във Вашингтон.

Администрацията на Байдън вероятно "ще разгледа какво може да се направи, така че икономиката да не прегрее до степен, която не е здравословна", каза още тя, като предупреди, че силният долар за дълго време рискува да предизвика притеснения за финансовата стабилност на други държави.

"САЩ имат политически капацитет да управляват добре това прословуто меко приземяване. Така че затегнете коланите – в някакъв момент ще се приземим", допълни Кристалина Георгиева.

Страните трябва да сведат дълга си до устойчиви нива и да провеждат политики за стимулиране на растежа чрез зелена и дигитална трансформация, категоричен е директорът на МВФ, чиято рече беше произнесена преди пролетните срещи, провеждани съвместно със Световната банка във Вашингтон следващата седмица.

Китай и новият курс

След посещението си в Китай в края на миналия месец, Кристалина Георгиева заяви, че ръководството на страната е наясно, че трябва да начертае нов курс за икономиката, като бъде по-решително по отношение на фалиращите компании в сектора на недвижимите имоти, стимулира вътрешното търсене, следва реформите на държавните предприятия и решава проблемите с дълга на местните власти.

"Добрият избор на Китай би бил полезен за всички", каза Георгиева.

Търговското напрежение нарасна през последните месеци, тъй като САЩ и Европа критикуват Китай за приемането на несправедливи политики за насърчаване на индустрии, включително електрически автомобил, твърдейки, че резултатът е свръхкапацитет, който изкривява световните цени.

Китай отвърна, че сегашното производство на екологични индустрии не отговаря на търсенето, но пое ангажимент да премахне свръхкапацитета, там където той съществува.

Кристалина Георгиева предупреди още, че се наблюдава нарастващо разминаване между групите държави, като икономиката на САЩ се възстановява със силни темпове, докато в Европа възстановяването е по-бавно.

Страните с ниски доходи понесоха най-тежките белези от пандемията, а нестабилните и засегнатите от конфликти икономики носят най-тежкото бреме, допълни тя.

Изкуственият интелект – най-големият проблем за икономиката

Най-големият проблем, пред който е изправена световната икономика, е как да се справи с навлизането на изкуствения интелект, заяви още Кристалина Георгиева.

"Изкуственият интелект вероятно ще ускори драстично четвъртата индустриална революция. Това носи огромни потенциални ползи, но и рискове.

Неотдавнашно проучване на МВФ показва, че изкуственият интелект може да засегне до 40% от работните места по света и 60% в развитите икономики. Той би могъл да повиши производителността на работниците, но и да застраши някои работни места.

Инвестициите в цифрова инфраструктура и умения, както и в силни мрежи за социална сигурност, ще определят темпото на внедряване на изкуствения интелект и неговото въздействие върху производителността.", допълни директорът на МВФ.