До края на петгодишния мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд остават само седем месеца, но тя споделя, че не се е фокусирала върху това дали да се кандидатира за преизбиране.

Георгиева споделя пред Reuters, че към този момент е съсредоточена най-вече върху работата си като управляващ директор на МВФ.

"Вижте, имам работа за вършене в момента", казва тя.

"Винаги съм била на мнение, че човек върши работата, която има - не някаква хипотетична в бъдещето. Така че ме оставете да си върша работата."

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първият човек от развиваща се пазарна икономика, пише Reuters.

Оставането на Георгиева на този пост би отговорило на опасенията на страните с нововъзникващи пазари относно американско-европейския дуопол в двете световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Георгиева преживя огромни сътресения в световната икономика - от избухването на глобалната пандемия само няколко месеца след встъпването ѝ в длъжност до руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Тя е съсредоточена върху укрепването на перспективите за средносрочен растеж, който изостава от историческите нива, управлението на продължаващите предизвикателства с държавния дълг, и ръководенето на МВФ през сложното обновяване на квотите.

Още в началото Георгиева си навлече критики в рамките на Фонда и извън него заради стремежа си да включи изменението на климата като фактор в докладите за наблюдение на икономиките.

Тя изигра важна роля за осигуряването на големи заеми за Украйна, като помогна за катализирането на допълнителни средства. Също така тя наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да приеме преструктурирането на държавния дълг.

През 2021 г. Изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие към нея, след твърденията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън тогава предупреди Георгиева, че ще следи отблизо действията на МВФ, но оттогава насам двете са развили добри отношения, посочва Reuters.

По силата на дългогодишно споразумение европейските държави традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, докато САЩ избират глава на Световната банка. И двете длъжности в крайна сметка се решават от борда на директорите на институциите.

През декември Business Post цитира ирландския министър-председател Лео Варадкар да казва, че очаква Георгиева да се кандидатира за втори мандат, като омаловажава перспективата ирландският финансов министър Паскал Донохоу да бъде номиниран.