Цифровите валути на централните банки имат потенциал да заменят разплащанията в брой, но въвеждането им вероятно ще отнеме време.

Това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на Сингапурския фестивал на финтех технологиите.

"CBDC могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И да подобрят финансовото приобщаване там, където малцина притежават банкови сметки", допълни Георгиева.

CBDC (Central Bank Digital Currency) са цифрова форма на фиатната валута на дадена държава, която се регулира от централната банка. Захранва се от блокчейн технология, която позволява на централните банки да насочват правителствените плащания директно към домакинствата, обяснява CNBC.

"CBDC биха предложили сигурна и евтина алтернатива на парите в брой. Те могат да предложат мост между частните финанси и критерий за измерване на стойността им, точно както днес парите в брой, които можем да изтеглим от банките си", допълни Кристалина Георгиева.

Според проучване, проведено през 2022 г. от Банката за международни разплащания, от 86-те анкетирани централни банки 93% са заявили, че проучват CBDC, а 58% са заявили, че вероятно ще емитират или евентуално могат да емитират CBDC на дребно в краткосрочен или средносрочен план.

Към юни тази година обаче, само 11 държави са приели CBDC, като 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 проучват темата, сочат данни на Атлантическия съвет.

Позовавайки се на речта на предшественика си Кристин Лагард (настоящ директор на ЕЦБ – б.ред.) от 2018 г., когато бившият ръководител на МВФ насърчи политиците да последват "вятъра на промяната" и да проучат възможностите за използване на CBDC, Георгиева заяви:

"Пет години по-късно съм тук, за да предоставя актуална информация за това предизвикателство. Първо, страните наистина напреднаха. Много от тях проучват CBDC и разработват регулации, които да направляват развитието на цифровите пари", заяви още Георгиева в Сингапур.

ЕЦБ пуска прототип на цифровата си валута през 2023 годинаТова заяви управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния икономически форум в Давос

МВФ публикува и наръчник за CBDC като референтно ръководство за създателите на политики по света. Георгиева заяви, че много държави проучват CBDC и разработват регулации, които да ръководят развитието на цифровите валути.

"Има още толкова много възможности за иновации и толкова много несигурност по отношение на използването им", заяви директорът на МВФ.

"В някои държави този въпрос изглежда неясен днес, но те трябва да останат отворени за потенциално внедряване на CBDC утре. Защо? Защото сега не е моментът да се обръщаме назад. Публичният сектор трябва да продължи да се подготвя за разгръщането на CBDC и свързаните с тях платежни платформи в бъдеще. Тези платформи следва да бъдат проектирани от самото начало така, че да улеснят трансгранични плащания, включително с CBDC", подчерта Георгиева.

Сред държавите, които вече имат опит с въвеждането на CBDC са Бахамските острови, Ямайка и Нигерия.

МВФ: Криптовалутите дестабилизират развиващите се пазариИзползването на дигитални блокчейн парични единици вместо традиционни валути създава „непосредствени и остри рискове“, смята финансовият съветник на МВФ Тобайъс Ейдриън

Паричният орган на Сингапур заяви, че парите в брой са "като цяло несъвместими" с цифровата икономика. В доклад от 2021 г. централната банка на страната изтъква, че търсенето на пари в брой като платежно средство ще продължи да намалява.

Според Кристалина Георгиева изкуственият интелект също "би могъл да засили някои от предимствата на CBDC", като осигури точен кредитен скоринг и персонализирана подкрепа.

"Генеративният изкуствен би могъл да подобри финансовото приобщаване, като осигури бърз и точен кредитен скоринг въз основа на различни данни. Това би могло да осигури персонализирана подкрепа на хора с ниска финансова грамотност", категорична е Георгиева.

"За да сме сигурни, трябва да защитаваме личната неприкосновеност и сигурността на данните и да избягваме предразсъдъците, така че да не затвърждаваме неравенството, а да се стремим да го намалим. Управляван разумно, AI може да помогне", смята директорът на МВФ.