Технологичният гигант Samsung обмисля пускането на цифрова валута в сътрудничество с Bank of Korea.

Южнокорейската компания за потребителска електроника съобщи, че е подписала меморандум с централната банка на страната за провеждане на технически изследвания на цифровата валута, предава CNBC.

Samsung заяви, че цифровата валута на централната банка (CBDC) ще работи „офлайн“ и може да се изпраща между собствениците на смартфони и часовници Galaxy, благодарение на защитен чип в устройствата.

Плащанията могат да се извършват между устройства чрез използването на безжичната NFC технология, която е вградена в смартфоните, за да позволи безконтактни плащания, казват още от Samsung.

Samsung каза, че е разработил решение, прилагащо NFC технология към CBDC миналата година. Това позволява на потребителите да извършват плащане дори когато нямат интернет връзка, добавя компанията.

В прессъобщението си Samsung добавя, че заедно с Bank of Korea, ще се стремят да „продължат да проучват как да минимизират рисковете за сигурността, свързани с офлайн плащанията, за да поддържат надеждни транзакции при извънредни ситуации дори без мрежови връзки“.

„Много сме доволни, че сме първата централна банка, която разработва офлайн CBDC технология в партньорство със Samsung Electronics“, посочва Bank of Korea в прессъобщение. От банката добавят, че се надяват Република Корея да продължи да се развива в областта на офлайн CBDC технологията, сектор, който се проучва активно от глобалните централни банки.

Няколко страни напредват в своите изследвания и експерименти с така наречените CBDC с надеждата, че може да стане по-лесно за потребителите да изпращат пари незабавно, отбелязва CNBC.

Китай вече е създал цифрова версия на китайския юан и изпробва своя CBDC в много градове, докато САЩ също проучват внимателно дали да пуснат цифрова версия на долара и как ще работи това.

Практическите ползи от CBDC обаче се поставят под въпрос от някои анализатори, като се има предвид колко лесно е да се правят трансфери с наличните в момента методи.