Очаква се Европейската централна банка да пусне прототип на цифровата си валута през 2023 година. Това заяви управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Българското национално радио.

Въпреки това дьо Гало подчерта, че институцията е предпазлива относно концепцията за пускане на т. нар. CBDC (Central Bank Digital Currency) - цифрова валута на централната банка.

Коментарите отразяват заключението на срещата на високо ниво на управителите на централни банки в Цюрих през миналата седмица. 90% от централните банки по света казват, че или разработват, или изучават концепцията за CBDC.

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос тази седмица. Въпреки това, сред присъстващите има значителен скептицизъм относно много аспекти на дигиталните активи, особено след като през последните седмици имаше рязък спад в цената на криптовалутите, докато т.нар. "стабилни монети" (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Радослав КошковШумът на парите 2022 тази година ще предложи на публиката нов панел - Устойчиво развитие


"Някои стабилни монети заслужават името си, но но има и други, които не отговарят на този критерий“, посочи управителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Все пак тя призна, че идеята за цифрови валути на централните банки се движи толкова бързо, че МВФ трябва да я приеме.