Подкрепена от китайската държава компания, която развива дейност в областта на блокчейн технологиите, планира първото си голямо международно разрастване, заяви главният изпълнителен директор на компанията пред CNBC.

Blockchain-based Service Network (BSN) определя дейността си, като “обслужване на едно гише” за блокчейн приложения в облака, процес, който в противен случаи би бил скъп и времеемък. Компанията има за цел да свързва различни блокчейни, с което да помага на компаниите да използват технологията.

Базираният в Хонконг стартъп Red Date Technology е един от основателите на BSN. Главният изпълнителен директор на компания Ифан Хъ заяви пред CNBC, че BSN планира да стартира през август в чужбина проект, който ще носи името BSN Spartan Network.

Блокчейн технологията придоби популярност около криптовалутата биткойн, но след това определението й се разрасна.

Лекторите на Шумът на парите: Доц. д-р Маню МоравеновВъзможността за инвестиции на Българска фондова борса и пазар beam ще представи по време на панел Лични финанси от Шумът на парите 2022 доц. д-р Маню Моравенов

Блокчейн мрежите на BSN обаче използват криптовалути, защото Китай забрани добива и търговията с тях.

Защитниците на блокчейн технологията казват, че тя може да намали разходите и да ускори някои бизнес процеси. Китайският президент Си Дзинпин лично одобри технологията, издигайки я до национален приоритет.

Международният проект на BSN ще представлява сериозно разрастване на дейността на компанията.

Китай отново е основен играч в добива на биткойниКитай отново е основен играч в добива на биткойни, като изостава единствено след САЩ, според ново проучване на Центъра за алтернативни финанси на Кеймбирдж

Spartan Network в крайна сметка ще бъде съставена от половин дузина публични блокчейни, който не използват криптовалути. Когато проектът стартира през август един от тях, ще е версия на блокчейна Етериум, но без криптовалути.

Блокчейн трансациите обикновено струват пари. Но според Хъ таксата ще се плаща в щатски долари, а не със свързаната с Етериум криптовалута етер.

“Целта на това е разходите за използването на публични блокчейни да се намалят до минимални нива за да може повече традиционно IT системи и бизнес системи да и използват,” казва Хъ.

Главният изпълнителен директор на Red Date Technology признава, че това, че криптовалутите няма да са част от продукта на компанията, е предизвикателство. Според него BSN Spartan Network “ще се налага трудно през първата или втората година, защото повечето хора в блокчейн индустрията разбират единствено от криптовалути.”

BSN вероятно ще бъде разглеждана под лупа в чужбина заради връзките си с китайското правителство. Компанията е подкрепена от Държавния информационен център, който е под шапката на влиятелната Национална комисия за развитие и реформи на Китай. Държавната телекомуникационна компания China Mobile също стои зад проекта.

Хъ обаче твърди, че BSN Spartan ще бъде с отворен код, а потребителите ще могат да го инспектират, за да се уверят, че китайското правителство няма таен достъп до него.