Добивът, или т. нар. "копаене" на биткойни, скоро може да стане по-лесен заради ограниченията, които Китай налага върху операциите с криптовалути, пише CNBC.

През май Пекин наложи тежки рестрикции върху добива на дигитални валути с аругмента, че изразходва твърде много енергия и е вреден за околната среда.

Много от компаниите, които досега разполагаха своите "ферми" за биткойн в Поднебесната империя, вече се местят на други места, включително и в Северна Америка.

Осебено проблематична е ситуацията в провинцията Съчуан, която разполага с мощни водноелектрически централи, осигуряващи ниска цена на електроенергията. Там правителството изцяло забрани добива на криптовалути.

Според предварителните оценки се очаква над 90% от капацитета на китайските биткойн "миньори" да бъде затворен. А изчисленията показват, че Китай заема дял между 65% и 75% в глобалния добив на криптовалути.

Със сигурност новините не са добри за китайските компании в криптосферата, но тези в другите държави може и да спечелят от създалата се ситуация, пише изданието.

Причитата се крие в самия механизъм на добива на криптовалути. Той се базира на мрежа от суперкомпютри, които решават сложни пъзели и алгоритми, позволяващи осъществяването на трансакциите в мрежата. Така се увеличава и общото предлагане на дигитални пари.

За всяка изпълнена "задача" собствениците на тези машини (т. нар. "миньори" или "копачи") получават определена награда под формата на биткойни. В момента всеки копач получава по 6.25 биткойна за един изчислен блок от блокчейн системата. Преди наградата беше 12.5 биткойна, но тъй като общото предлагане е ограничено на 21 милиона единици, тя се намалява наполовина на всеки четири години.

Разпределението на блоковете между отделните участници обаче става на случаен принцип. И тъй като през последните седмици общата изчислителна мощност на машините, които извършват добив на биткойн, е намаляла драстично заради ограниченията, наложени от китайските власти, миньорите от останалите страни може би ще имат по-голям шанс да увеличат своите възнаграждения.

Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?Китай отдавна е дом на повече от половината копачи на боиткойн в света, но сега Пекин иска те да напуснат страната възможно най-бързо.

В средата на месец май тази година общата мощност на мрежата за добив, изчислена чрез т. нар. "хашрейт", възлизаше на рекордните 180.7 милиона терахаша в секунда. Към момента тя е около 116.2 милиона, по данни на Blockchain.com.

Според експертите, с илзизането на все повече китайски миньори от пазара, делът на останалите ще се увличава, което ще направи добива на криптовалути по-доходоносен за тях.

Трудността на изчисляваните пъзели и алгоритми в блокчейн системата също намалява от около 25 трилиона пункта през май до 19.9 трилиона миналата седмица. Данните се актуализират на всеки две седмици, така че при този показател има и известно забавяне.

Най-важният фактор за доходността от добива на биткойн обаче си остава цената на криптовалутата. Тя се срина с близо 50% от историческия си връх от 63 000 долара за брой, достигнат през април, и към момента се движи малко под 33 000 долара.