Вчера цената на биткойна падна за кратко под 30 000 долара, което породи спекулации отново това дали не се задава нова крипто зима.

Това, че криптовалути, като доджкойн, рипъл и други, поевтиняха рязко в последните 24 часа, също не помага особено.

Експерти обаче заявяват пред CNBC, че от фундаментална гледна точка биткойнът изглежда добре, а пазарните условия през 2021 г. са много по-различни от тези при големия срив при криптовалутите през 2018 г.

“Далече сме от мечи пазари, само трейдърите се паникьосват от технически индикатори, които гледат на графиките, като обеми на търговия и ценови движения,” казва пред CNBC популярният анализатор и статистик Уили Ву.

Какво се случва с биткойна?

Поскъпването на биткойна през последните 12 месеца е свързано до голяма степен и с милиардерите и корпорациите, които купуват биткойни в големи количества. Повишението на интереса от страна на традиционните финансови компании не само реформира имиджа на биткойна, но също така породи недостиг в предлагането, което помогна за поскъпването му.

След като цената на биткойна обаче достигна връх от над 63 000 долара през април, последните няколко месеца бяха тежки за най-популярната криптовалута.

Строгите мерки на Китай срещу копачите на биткойн в страната определено не помагат в това отношение.

Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?Китай отдавна е дом на повече от половината копачи на боиткойн в света, но сега Пекин иска те да напуснат страната възможно най-бързо.

“Идващите от Китай новини за мерките срещу добива на биткойни напомня много на това, което се случва там на всеки няколко години. Те забраниха на банките да изполват биткойн, но това, всъщност, е различно. Никога не съм виждал такъв отлив преди,” казва Дарин Файнстийн, основател на Blockcap - един от най-големите копачи на биткойн в Северна Америка.

Повече от половината от копачите на биткойн в света са базирани в Китай, а Пекин даде ясно да се разбере, че иска те да напуснат страната. През май правителството призова за строги мерки срещу добива и търговията с биткойни, предизвиквайки така наречената “голяма миграция на миньорите.”

“По-голяма част от пониженията в цената в последно време се дължат на предприетите от Китай мерки, които доведоха до по-нисък хашрейт в световен мащаб,” казва Джейсън Дийн, анализатор в Quantum Economics, която специализира в изследвания и анализи на финансовите пазари и криптовалутите.

“И докато дългосрочните инвеститори в биткойн считат това за изключително положителен ход за мрежата, трейдърите с краткосрочен хоризонт са изплашени от несигурността.”

“Пазарите често се движат от моменти нагласи, които могат понякога да надделяват над фундаментите, а настоящите нагласи изглежда показват, че сме свидетели точно на това,” казва Дийн.

2021 срещу 2018 г.

Дийн и други обаче смятат, че е малко вероятно това да е началото на така наречената крипто зима. Вместо това, те прогнозират, че се насочваме към период на свръхреакция, която ще се коригира с времето.

“Може никога повече да не видим крипто зима,” казва Мати Грийнспан, портфейлен мениджър и основател на Quantum Economics. “В момента има много по-голяма употреба, възприемане и диверсификация в индустрията, отколкото през 2014 или 2018 г.”

Оптимистите по отношение на биткойна твърдят, че фундаментите на най-популярната криптовалута са много по-силни през 2021 г., отколкото са били през последния мечи пазар през 2018 г.