Група бивши трейдъри в инвестиционната банка Morgan Stanley превърнаха своето ново бизнес начинание в сферата на криптовалутите в компания, оценявана на над 1 млрд. долара, използвайки стратегии от Уолстрийт.

Основаната през 2018 г. Amber Group набра 100 млн. долара от инвеститори, сред които DCM Ventures и Tiger Global Management, увеличавайки пазарната си оценка десетократно до 1 млрд. долара в рамките само на 18 месеца.

Сред инвеститорите в компанията са още China Renaissance Group, Tiger Brokers, Gobi Partners и настоящи акционери, като Coinbase Global Inc. и Pantera Capital, обявиха от базираната в Хонконг Amber, информира Bloomberg.

Стартъпът е една от новите компании, които развиват финансови услуги - от търговия до деривативи и структурирани продукти, за професионални крипто трейдъри и инвеститори. Миналия месец китайската Babel Finance набра 40 млн. долара финансиране с подкрепата на Sequoia Capital China и Tiger Global, докато Matrixport, създадена от влиятелния основател на Bitmain Джихан Ву, също набира свежи средства.

Amber търгува с биткойни и етер, използвайки както средства на клиенти, така и собствен капитал. Компанiята управлява около 1.5 млрд. долара капитали и очаква приходите й да скочат десет пъти - до 500 млн. долара тази година.

Петима от основателите на Amber са работили за Morgan Stanley в Хонконг. Шестият е бивш софтуерен разработчик от Bloomberg LP, който се занимава с машинно обучение в сферата на търговията с финансови инструменти.

Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?Китай отдавна е дом на повече от половината копачи на боиткойн в света, но сега Пекин иска те да напуснат страната възможно най-бързо.

През 2015 г. основателите създават страничен проект, при който използват алгоритмична търговия с китайски акции и индексни фючърси, а впоследствие започват да се занимават изцяло с криптовалути, за да се възползват от възможностите за арбитраж. За този период те успяват да развият Amber до компания с 300 служители.

Amber работи на печалба от първия си ден, в който започва да се занимава с криптовалути, а сега има нетен марж на печалба от над 60%. Това се дължи до голяма степен на неутралната й пазарна стратегия, съгласно която търгува, използвайки волатилността, а не пониженията и повишенията в цената на биткойна.

Компанията генерира около 60 млн. долара приходи за първото тримесечие и приблизително толкова само за месец април с увеличаването на потребителите.

Биткойнът поевтинява с над 40%, откакто достигна рекорда стойност от 64 870 долара през април, след като китайските власти предприеха нови мерки срещу търговията и добива на най-популярната криптовалута.

В края на 2019 г. Amber набира 28 млн. долара от инвеститори в криптовалути, сред които Dragonfly Capital и борсата Coinbase при пазарна оценка от 100 млн. долара. Основателите й твърдят, че притежават приблизително 60% от компания след последния кръг за набиране на средства.