Биткойнът, както и останалите популярни криптовалути отчитат сериозни понижения през последните седмици, като съвкупната им пазарна капитализация се понижи с около 1 млрд. долара от средата на май до днес, пише Forbes.

Цената на най-популярната криптовалута поевтиня до малко над 30 000 долара, преди да отчете ръст през настоящата седмица, след като стана ясно, че Ел Салвадор е първата държава в света, която официално класифицира биткойна като платежно средство.

Биткойнът ще се превърне в официално платежно средство, заедно с щатския долар, след 90 дни, гласуваха от местният парламент.

Етерът, бинанс, кардано и доджкойн, които са останалите криптовалути в топ 5 на популярност отчетоха спад от 5 до 10% през последната седмица.

Днес цената на един биткойн вече е по-близо до 40 000 долара, но това не пречи на анализатори от JP Morgan да предупредят инвеститорите за задаващ се „мечи пазар“ при криптовалутите.

„Спадът от над 50 000 долара цена за един биткойн през май до нива от близо 30 000 долара показва колко слабо е търсенето му от страна на институционалните инвеститори в момента“, казва Николаос Панигицоглу в свой анализ.

Почитатели на биткойна се събраха в Маями, за да купонясватПрез изминалия уикенд в Южна Флорида се лееха свободно криптожаргон и алкохол, след като хиляди почитатели на криптовалутите посетиха конференцията Bitcoin 2021

Днес пазарната оценка на биткойн спрямо всички останали криптовалути е на ниво от 44.8%.

Според Панигицоглу, „този процент трябва да се възвърне до над 50 на сто, за да можем отново да говорим за бичи сценарий“.

Припомняме, че в началото на годината това съотношение бе около 70%.

Биткойнът започна своето нисходящо движение през май, когато Илон Мъск обяви, че за момента спира възможността за покупка на автомобили Tesla с най-популярната криптовалута.

„Спадът през май бе от 49%, което е шестото най-голямо понижение в историята“. Това може би е причината други анализатори да са на мнение, че сме близо до дъното.