Популярният инвеститор Майкъл Бъри предупреди, че в момента сме в най-големия пазарен балон в историята, намеквайки, че опасенията му относно необузданата спекулативна търговия единствено са се засили по време на 10-те седмици, в които не постваше в Twitter.

"Хората винаги ме питат какво се случва на пазарите," написа Бъри. "Просто е. Най-големият спекулативен балон на всички времена при всичко. #FlyingPigs360."

Хашатагът вероятно е препратка към известната сентенция в света на инвестициите: "Биковете печелят пари, мечките печелят пари, а прасетата ги колят."

Бъри е упреквал многократно инвеститорите, че са прекалено алчни, че спекулират безумно много, че поемат прекалено много риск и преследват нереалистична доходност.

Легендарен инвеститор: Блокадите са по-лоши от самата болестИсторията на Майкъл Бъри, който предрече кризата от 2008 г., бе разказана във филма „Големият залог“

Главният изпълнителен директор на Scion Asset Management изтри профила си в Twitter през април, след като предупреди за акциите на Tesla, които е скъсил, както и за тези на GameStop, за биткойна, доджкойна, Robinhood, SPAC-овете, инфлацията и пазара на акции като цяло. Той започна отново да поства в Twitter в началото на тази седмица.

Бъри е известен най-вече с огромния си залог срещу имотния пазар в САЩ преди кризата от 2008 г., който беше увековечен в книгата и в последвалия филм "Големият залог." Той също така положи основите за завръщането на GameStop тази година, след като купи акции на компанията през 2019 г. и написа няколко писма на борда на директорите й.

Последното предупреждение на Бъри е в тон с други негови изказвания. Той, например, сравни въодушевлението около биткойна, електромобилите и форумните акции с дотком балона и балона на имотния пазар и заяви по-рано през годината, че фондовият пазар "танцува по ръба на бръснача."