Паричният мениджър Майкъл Бъри, който стана особено популярен, след като мечите залози на неговия хеджфонд бяха отразени във филма „Големият залог“, базиран на бестеселъра на Майкъл Люис, е разпродал около 50% от позициите си в кол опции на Alphabet и Facebook през третото тримесечие.

Това става ясно от уведомление до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) от тази седмица.

Инвеститорът, който спечели милиони долари, като залагаше срещу нискокачествените ипотечни облигации преди срива на имотния пазар в САЩ през 2008 г., е продал и 38% от позицията на своя фонд в компанията за продажба на видеоигри GameStop.

Въпреки че Бъри се освобождава от значително количество акции на компанията майка на Google - Alphabet, остава кол опцията с най-голям дял в неговия фонд (58 млн.), съставлявайки 17.8% от неговия инвестиционен портфейл на стойност близо 330 млн. долара.

Бъри е похарчил 113 млн. долара, за да купи 80 000 кол опции на Google.

Кол опцията е инструмент, който дава правото да се купи даден актив на фиксирана цена в даден момент в бъдещето. Предимството на опциите е, че собственикът може да избере дали да упражни това право за закупуване или не, ако акциите се търгуват на по-ниска от предварително определената в контракта цена.

11 от най-великите инвеститори за всички временаТова, по което си приличат: знаят как да побеждават пазара

Едни от най-големите позиции кол опции на Бъри остават Alphabet, Facebook, Goldman Sachs и Western Digital.

Неговият хеджфонд е ликвидирал позицията си в туристическия оператор Booking Holdings, тъй като индустрията понесе сериозен удар тази година. Той също така е продал всичките си акции на веригата магазини за домашни потреби Bed Bath & Beyond.

Залогът на Бъри срещу имотния пазар вдъхновява бестселъра на Майкъл Люис "Големият залог," а след това и филма със същото заглавие, в което той е изигран от актьора Крисчън Бейл.

Бъри в момента ръководи базирания си в Калифорния хеджфонд Scion Asset Management, който е управлявал активи на стойност 336 млн. долара към 27 март.

Бъри смята, че предприеманите мерки за ограничаване на коронавируса, в това число и блокадите, за по-пагубни от за американците, отколкото самият вирус.