Световната банка е отхвърлила молбата на Ел Салвадор за оказване на съдействие при внедряването на биткойна като законно платежно средство.

От международната финансова институция са изтъкнали като причина опасения относно прозрачността и ефекта върху околната среда от добива на биткойн.

По-рано този месец Ел Салвадор обяви плановете си да се превърне в първата страна в света, която официално приема дигиталната валута като платежно средство.

Тя планира да използва биткойна паралелно с американския долар.

Отказът на Световната банка може да означава, че страната ще се сблъска с проблеми около спазването на крайния срок за въвеждане на използването на биткойна на цялата си територия в следващите три месеца.

"Ангажирани сме с оказването на помощ на Ел Салвадор по най-различни начини, в това число по отношение на валутната прозрачност и регулаторните процеси," е заявил говорител на Световната банка пред Reuters.

Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?Китай отдавна е дом на повече от половината копачи на боиткойн в света, но сега Пекин иска те да напуснат страната възможно най-бързо.

"От страната ни помолиха за помощ във връзка с биткойна, но това не е нещо, което Световната банка може да подкрепи, предвид недостатъците, свързани с ефекта върху околната среда и прозрачността," добавят от финансовата институция.

Отказът идва, след като финансовият министър на Ел Салвадор Алехандро Зелая обяви в сряда, че страната е помолила Световната банка за техническа помощ с внедряването на криптовалутата като официално платежно средство, информира BBC.

Зелая също така обяви, че проведените разговори с Международния валутен фонд (МВФ) са били успешни и че организацията "не е против" въвеждането на биткойна.

От МВФ обаче обявиха през минала седмица, че виждат "макроикономически, финансови и правни проблеми" с приемането на биткойна от Ел Салвадор.

Миналата седмица Ел Салвадор се превърна в първата държава в света, която официално прие биткойна като платежно средство.

Парламентът на страната прие предложението на президента Найиб Букеле за приемането на биткойна.

Букеле заяви, че Ел Салвадор влиза в историята и че решението ще улесни хората, които живеят извън страната, при изпращането на пари у дома.

Съгласно местното законодателно, в рамките на 90 дни след гласуването в парламента, биткойнът ще се превърне в официално платежно средство, заедно с американския долар.

Новият закон означава, че всяка една компания и учреждение трябва да приемат биткойна като платежно средство за стоки и услуги, освен ако не могат да осигурят технологията, необходима за осъществяването на такава трансакция.

Икономиката на Ел Салвадор разчита значително на парични преводи от живеещите и работещите в чужбина, които съставляват около 20% от БВП на страната.

Над 2 милиона салвадорци живеят извън родината си, но продължават да поддържат близки отношения с нея, изпращайки по над 4 млрд. долара всяка година.