Чангпенг Жао - заможния основател на борсата за криптовалути Binance, се пошегува тази седмица, че "отново е беден", след като стойността на инвестицията на борсата в криптовалутата Luna се срина до 2 200 долара от около 1.6 млрд. долара преди месец.

В съобщение в Twitter от понеделник Жао заяви, че Binance, която е най-голямата борса за криптовалути в света, е притежавала 15 млн. токена Luna.

Binance е получила тези токени в замяна на инвестиция в размер на 3 млн. долара през 2018 г. в мрежата Terra, на която е базирана криптовалутата. Жао също така допълва, че тези токени "никога не са продавани или местени."

Стойността на притежаваните от Binance токени беше 1.6 млрд. долара в началото на април, когато цената на Luna достигна пик. В четвъртък цената на криптовалутата падна до около 0.0001468 долара.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Адв. Николай ПоппаловАлтернативното ипотечно кредитиране в условия на висока инфлация ще представи по време на Шумът на парите 2022 адв. Николай Поппалов

Стойността на Luna се срина в последните две седмици.

Сривът започва, когато свързаната с нея криптовалута terraUSD изгуби обвързаността си с щатския долар; оценките на двата токена пък са обвързани взаимно. Когато цената на terraUSD падна, инвеститорите се втурнаха да разпродават като този сценарий наподобяваше масово теглене на влогове от банка. Спадът на terraUSDот своя страна повлече надолу цената на Luna.

Свободното падане на двата токена се смята, че е изтрило над 50 млрд. долара стойност на хартия от пазара, информира Insider.

Интернетът на бъдещето: Най-добрите примери за web3 в действиеКъм настоящия момент web3 е до голяма степен работа в прогрес, а различни хора имат много различни идеи за това как, в крайна сметка, ще изглежда

Жао призова екипа на Terra да възстанови средства първо на своите инвеститори на дребно.

Въпреки своя коментар, 45-годишният Жао определено не е разорен. От Bloomberg оценяват неговото състояние на около 14.8 млрд. долара. Според Forbes, по-голяма част от богатството му вероятно идва от неговия 70-процентен дял в Binance.

Fortune информира през март, че пазарната стойност на Binance е шест пъти по-голяма от тази на втората най-голяма борса за криптовалути Coinbase.