Главните изпълнителни директори в Америка се чувстват добре.

След години нa несигурност – от пандемията, през предизвикателствата във веригата за доставки, до многобройните войни, водещите корпоративни лидери днес са уверени в икономиката.

"Ако се замисля за времето, през последните 18 месеца то беше мъгливо или облачно", заявява пред Fortune главният изпълнителен директор на KPMG в САЩ Пол Кноп.

"Мисля, че започваме да виждаме разкъсвания на облачността, появява се по-голям растеж", допълва той.

И макар че главните изпълнителни директори са на слънце, излезли от мъглата на икономическа несигурност, това не означава, че светът е лишен от сътресения.

Според Кноп, геополитическо бъдеще е мрачно. От Киев през Йерусалим до Вашингтон, войните и изборите крият риск да хвърлят внимателно балансирания икономически климат отново в хаос.

Повечето изпълнителни директори обаче не се разколебават в слънчевите прогнози.

87% от анкетираните в годишното проучване на KPMG "CEO Outlook Pulse Survey", са уверени в икономиката на САЩ. В проучването участват 100 главни изпълнителни директори на компании с приходи от 500 млн. долара, а 70% от тях – с поне 1 млрд. долара.

Голяма част от увереността им идва от усещането, че вече не са в толкова несигурни времена. Новопридобитата стабилност помага за по-добро планиране на бъдещето. Пазарът на труда се разхлаби, инфлацията се понижи, а средата за лихвените проценти изглеждаше стабилна – или поне така беше до тази седмица.

Третият пореден разочароващ доклад за инфлацията в началото на годината постави под въпрос времето и вероятността за намаляване на лихвените проценти. Все пак, пандемията и затрудненията в доставките изглеждат отминали.

"Това наистина дава възможност за по-ясна представа как би могло да изглежда бъдещето, което ни дава оптимизъм относно перспективите за растеж на икономиката на САЩ и, надяваме се, на световната икономика", обяснява Кноп.

Доверието на изпълнителните директори в американската икономика е толкова високо, че дори надхвърля това в собствените им компании. Според проучването около 78% са заявили, че са уверени в перспективите за растеж на собствените си компании, което е с 9% по-малко от тези, които вярват в американската икономика.

Според Кноп "и двете са наистина високи нива на доверие". Разминаването вероятно е доказателство, че компаниите все още изчакват пълния ефект от засилването на американската икономика да се прояви в бизнеса им, допълва Кноп.

През изминалата година икономиката на САЩ се оказа изключително устойчива. Тя не се поддаде на безбройните прогнози на икономистите, че рецесията е неизбежна, и е подкрепена от американската потребителска сила, която продължи да харчи.

През февруари потребителските разходи нараснаха с 0,8%, което е най-големият месечен ръст от повече от година.

Издръжливите потребители могат да благодарят, че пазарът на труда се развихри и запази заетостта на хората, получаващи заплати, които охотно харчеха, за да подкрепят икономиката.

Сега повечето изпълнителни директори очакват да започнат да наемат нови служители от догодина. Според проучването на KPMG 72% са заявили, че очакват броят на служителите в организацията им да се увеличи, а само 4% признават, че ще съкращават.

Кноп заявява, че има "ясна връзка" между доверието в икономиката и плановете за наемане на повече служители. До голяма степен защото компаниите вече трябваше да се справят с трудностите на голямото напускане през 2021 г. и да се опитват да наемат служители, когато безработицата беше на исторически ниски нива през 2022 г. Сега те искат да са готови, в случай че се сблъскат с подобен напрегнат пазар в бъдеще. Понастоящем безработицата е на ниво от 3,8 %.

Обещаващият пазар на труда се оказва пресечен с най-горещата бизнес тенденция: изкуствен интелект.

За да се предпазят от още един невъзможно труден период за наемане на персонал, 69% от компаниите заявяват, че използват генеративен AI, който запълва пропуските в работната сила, сочи проучването на KPMG.

Нарастващата заплаха от глобалната геополитика остава основната тревога на най-висшите мениджъри, която поражда несигурност.

Не е ясно колко дълго ще продължи войната в Украйна и как ще влияе на световните енергийни доставки. Конфликтите в Близкия изток може да се разпространят, особено след като Израел уби двама ирански генерали в Дамаск. Дори и в сегашния си мащаб проблемът засегна световните вериги за доставки, като запуши пътища в Червено море, изостряйки проблемите с доставките, които голяма част от света смяташе, че вече са в миналото.

"Трябва да наблюдаваме геополитическите сътресения много внимателно", казва Кноп. "Опасенията са, че това може да се разпространи по целия свят, така че ни остава само да се надяваме да не се случи."

Дори в страните, които не са измъчвани от войни, има политическа несигурност под формата на избори. През тази година трябва да се проведат избори в държави, които представляват около 60% от световния БВП.

В САЩ се очаква изборите през ноември между бившия президент Доналд Тръмп и настоящия Джо Байдън да бъдат горещо оспорвани.

Според проучването 62% от главните изпълнителни директори са заявили, че тяхната компания планира да изчака до изборите в САЩ за всякакви големи сделки по сливания и придобивания или капиталови разходи.

"Сливанията и придобиванията, и капиталовата активност ще продължат, просто вероятно ще бъдат по-приглушени, докато не приключат изборите", обяснява Кноп и допълва: "В по-дългосрочна перспектива не мисля, че има за какво да се притесняваме."