Президентът на САЩ Джо Байдън беше домакин на рекордно голям предизборен благотворителен концерт в Ню Йорк, заедно със своите предшественици Барак Обама и Бил Клинтън. Екипът му заяви, че звездната вечер в Radio City Music Hall e събрaла над 25 млн. долара в подкрепа за президента - рекорд за едно политическо събитие.

Кампанията се стреми да увеличи нарастващата парична разлика между президента и неговия републикански опонент Доналд Тръмп, докато проучванията сочат, че надпреварата за Белия дом е на ръба на острието, пише BBC.

Някои от присъстващите, като например лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, не пропуснаха да обяснят на шумната тълпа от 5000 демократи, че залогът е голям. Нюйоркският сенатор им каза, че трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че "нечестният, хаотичен, неефективен режим на Доналд Тръмп" няма да се завърне.

Комикът Минди Калинг беше водеща на събитието и се изказа само няколко минути след като певицата Лизо завърши изпълнението на песента си About Damn Time. На сцената излязоха и други знаменисти като Куин Латифа и Синтия Ериво.

Но най-дългите овации бяха запазени за момента, в който се появиха тримата президенти – Байдън, Обама и Клинтън. Непосредствено след това скандирания "още четири години" отекнаха в залата за, съобщава BBC.

"Трима президенти и никой от тях не е тук, за да отиде в съда", пошегува се комикът Стивън Колбер, намеквайки за юридическите проблеми на Тръмп. След това водещият зае ролята на модератор на разговора между тримата президенти.

Байдън започна с един често повтарян лозунг, като заяви, че на тези избори демокрацията е поставена на риск. Той каза, че Тръмп има "извратен поглед върху света", като отбеляза гласната подкрепа на опонента му за участниците в бунта в Капитолия на 6 януари и отношенията му с авторитарните лидери в чужбина.

"Но аз съм наистина обнадежден", добави президентът. "Ако се справим с тези избори, можем да определим курса за следващите четири, пет, шест десетилетия."

От своя страна Обама изтъкна законодателните победи на Байдън. Той заяви, че наследникът му е направил всичко - от намаляване на разходите за лекарства до създаване на работни места - особено за афроамериканците. Бившият президент добави, че Тръмп и неговите поддръжници изглеждат "все по-незаинтересовани от същността на Америка", която според него е съсредоточена върху идеята за "преодоляване на различията ни и движение напред".

Междувременно Клинтън обвини републиканеца, че е "откраднал няколко добри години" от гърба на администрацията на Обама и по някакъв начин претендира за успехи "постигнати за една нощ". Четиримата мъже завършиха престоя си на сцената, като си сложиха авиаторски слънчеви очила, имитирайки запазената марка на Байдън, с което си спечелиха допълнителни овации.

Цените на билетите бяха между 225 хиляди и половин милион долара. Срещу 100 000 долара гостите имаха възможност да се снимат с Байдън, Обама и Клинтън, като снимките са от известния фотограф Ани Лейбовиц. Въпреки че тримата президенти бяха на бурен почит по време на престоя си на сцената, събитието не мина без инциденти.

Протестиращи, които осъждат Израел за инвазията в Газа, се събраха пред Radio City Music Hall, за да призоват за прекратяване на огъня. Някои от тях успяха да прекъснат събитието и вътре в залата. Байдън бързо взе отношение по въпроса под виковете на протестиращите и на фона на аплодисментите от публиката.

"Трябва да има решение за две държави, за да има напредък", каза той. "Но аз съм убеден, че това може да стане, като целостта на Израел бъде запазена." Двамата предшественици на Байдън го подкрепиха, като Обама упрекна протестиращите, казвайки, че "не може само да говорят и да не слушат - така прави другата страна".

Войната между Израел и Газа е един от въпросите, които сриват рейтинга на Байдън. Освен това избирателите са недоволни и от икономиката, инфлацията и имиграцията. Сблъсквайки се с изоставащите рейтинги на одобрение, 81-годишният президент работи, за да се възползва от инерцията след добре приетата му реч "За състоянието на съюза" по-рано този месец.

Има ясни финансови резултати. Кампанията на Байдън наскоро обяви, че разполага със 155 млн. долара в брой, което според нея е най-големият предизборен фонд, с който някога е разполагал кандидат на Демократическата партия. Тръмп и неговите комитети за политически действия съобщиха, че разполагат със $74 млн.

"Това, че Байдън набира много пари, вероятно е функция на това, че той няма реални първични претенденти", казва Джоузеф Кембъл, професор по комуникации в American University, пред BBC. "Няма конкуренция за парите на донорите на демократите."

Кампанията на Тръмп и неговият съвместен комитет за набиране на средства са донесли 20 млн. долара през целия февруари, което е по-малко от това, което отборът на Байдън получи само от събитието в четвъртък.

Предвижда се президентските избори на САЩ през 2024 г. да бъдат най-скъпите в историята, като само за рекламите на кандидатите ще бъдат похарчени около 2,7 млрд. долара.