Докато САЩ преживяваше ключови политически моменти през миналата седмица - избирателите гласуваха в т.нар. “Супер вторник”, а президентът Джо Байдън изложи националните си приоритети в речта "За състоянието на съюза", Китай беше зает с провеждането на най-голямото годишно представяне на собствения си политически процес.

В Пекин, където хиляди делегати от цялата страна се събраха на предимно церемониална среща, за да подпечатат годишната програма, определена от правителството, контролирано от Комунистическата партия, фокусът беше върху вътрешните проблеми - от икономическите цели до възхвалата на лидерството на Си Дзинпин.

Но дори на тази среща на най-високо ниво в икономика №2 в света се усещаше влиянието на почти сигурният факт, че бившият президент Доналд Тръмп ще се изправи срещу Байдън на изборите за Белия дом през ноември - и че който и да излезе победител, ще продължи да води твърда политика по отношение на Китай.

Висшите китайски лидери не споменаха публично за американските избори по време на събитието в Пекин, но ключовата стратегия, която беше популяризирана там - превръщането на страната във високотехнологична сила - беше широко разглеждана като част от усилията да се защити от технологичните ограничения на администрацията на Байдън и като цяло от нестабилните отношения между САЩ и Китай. По време на брифинг за пресата в рамките на срещата висшият дипломат Ван И даде ясен знак за тревогата, която е в основата на тази стратегия. Там той използва най-острия език досега, заявявайки, че контролът на износа от страна на САЩ е достигнал "зашеметяващи нива на неразбираем абсурд".

Наблюдатели на китайската политика казват пред CNN, че зад затворени врати дискусията за самите предстоящи избори в САЩ е била много по-директна - особено когато става въпрос за въздействието на завръщането на Тръмп, който е широко разглеждан като много по-непредсказуема сила от Байдън. Бившият лидер промени отношенията между двете най-големи икономики в света, налагайки огромни търговски мита на вноса от водещата азиатска икономика, докато беше на власт преди четири години. Сега той заплашва, че ако бъде избран, ще ги повиши до ниво, което според експертите може да предизвика фактическо разделение на двете икономики. Подобен шок би ударил Китай в изключително деликатен момент.

Но завръщането на Тръмп на поста също така има потенциала да преобърне сегашния геополитически баланс, при който Америка и нейните съюзници все повече се обединяват срещу Русия и Китай. Едно отстъпление на САЩ от партньорите им, вдъхновено от идеята на Тръмп "Америка на първо място", може да намали натиска върху Китай и да предостави значителна възможност за собствените глобални амбиции на Пекин.

Според Брайън Уонг, сътрудник в Centre on Contemporary China and the World към University of Hong Kong, служители на външнополитическото ведомство на управляващата комунистическа партия вероятно са били натоварени с "планиране на сценарии и анализи, основани на доказателства" за последиците при различните варианти за победител на изборите в САЩ на 5 ноември.

Експертите са категорични, че китайските политици вече обмислят как различните потенциални администрации биха повлияли на основната цел на Китай да поеме контрола над самоуправляващата се демокрация в Тайван, на стремежа му да разшири глобалната си власт и влияние, както и на усилията му да стабилизира и укрепи вече затруднената си икономика.

"Приоритетите са да се гарантира, че Китай остава защитен по отношение на външната сигурност и евентуална военна намеса, както и че е финансово и че е икономически сигурен", смята Уонг.

Ефектът на Тръмп

Когато Тръмп влезе в Белия дом през 2017 г. като политически новобранец, Си видя потенциална възможност за укрепване на връзките, които вече бяха показали признаци на напрежение по време на администрацията на Обама. След като беше посрещнат в имота на Тръмп на брега на океана Мар-а-Лаго през април същата година, китайският лидер прие на свой ред американския президент и първата дама Мелания в Пекин за нещо, което по онова време беше широко описано като "държавно посещение плюс". Тръмп получи изключителни привилегии, които изглеждаха пригодени да се харесат на бизнесмена и бившата телевизионна звезда от риалити шоуто, включително церемония по посрещане по телевизията във Великата зала на народа и лична обиколка със Си на императорските съкровища в Забранения град. В резултат на това отношение Тръмп засипа с похвали своя домакин, като заяви, че между тях има "страхотна химия" и нарече авторитарния лидер "много специален човек".

Но в рамките на една година отношенията между двамата се обърнаха диаметрално, тъй като Тръмп въведе серия от мита - започвайки с 25% върху китайски стоки за 50 млрд. долара - което доведе до ескалираща търговска война. Отношенията продължиха да се влошават по редица въпроси - от притесненията за националната сигурност на САЩ, свързани с китайския телекомуникационен гигант Huawei, до справянето на Китай с епидемията от Covid-19.

В сегашната си кампания Тръмп, който е известен със симпатиите си към авторитарните лидери, се върна към похвалите си за Си, но едновременно с това подсили спекулациите, че за да се пребори с това, което смята за нелоялни търговски практики, може да удари китайския внос с мито в размер до 60%. Според анализ на Oxford Economics подобен ход би довел до значителни сътресения в търговските връзки и би могъл да намали дела на Китай във вноса на САЩ от близо една пета до около 3%.

"Ако това отделяне бъде извършено от Тръмп 2.0 по много агресивен начин, въздействието върху Китай ще бъде много сериозно. Но дали това ще се случи, не е ясно, никой не може да каже какво ще направи Тръмп и това е проблемът", коментира пред CNN Бала Рамасами, професор по икономика в China Europe International Business School в Шанхай.

Подобни мита биха дошли в изключително лош момент за китайската икономика, която вече е изправена пред свито потребителско търсене и спадащи цени на фона на множество други проблеми - от високата младежка безработица до краха в сектора на недвижимите имоти.

Икономическите трудности в цял Китай подхранват нарастващото обществено недоволство, както и загрижеността за посоката, която определят лидерите на управляващата комунистическа партия, които отдавна свързват своята легитимност с икономическата стабилност и растеж.

"Китай трябва да се страхува, ако Тръмп се върне", казва и базираният в Шанхай външнополитически анализатор Шен Динли, посочвайки липсата на търсене в азиатската страна, което да поеме излишния капацитет от такъв потенциално значителен спад на износа за САЩ, като основен проблем:

"Без достатъчно хора, които да изнасят, достатъчно хора, които да бъдат заети, достатъчно хора, които да печелят пари за вътрешно потребление, ще има повече социални предизвикателства в Китай".

Не е ясно дали Тръмп ще прибегне до такива драстични мерки, които биха били силно противоречиви в САЩ и според анализатори биха имали и рязко въздействие и върху американската икономика и работни места. Още повече че Пекин вероятно ще предприеме ответни мерки. Но според експертите китайският бизнес и правителството вече обмислят планове за действие в извънредни ситуации.

Една от мерките, които би могло да се обсъждат, е китайските компании да открият повече свои представителства на места като Югоизточна Азия и Латинска Америка, където да пласират стоките си, за да избегнат завишените мита. Китайските лидери вероятно ще се стремят да развиват и по-задълбочени отношения с други пазари - като Европа и партньорите си по инициативата си “Един пояс, един път” - за да запълнят празнината.

Една нова търговска война вероятно ще доведе и до засилване на антиамериканската реторика в Китай - подклаждана от правителството и неговите онлайн модератори, които ще се стремят да прехвърлят всяко недоволство от икономическото развитие на страната върху САЩ.

Байдън и Китай

Но това не означава, че китайските лидери ще приветстват евентуална победа на Байдън. Сегашният президент е широко възприеман в Китай като по-уравновесен лидер, чиято ангажираност към глобалната стабилност го прави склонен да работи с Пекин в някои области. Той е и по-познат субект за самия Си, който се е срещал с него в продължение на повече от десетилетие, включително когато и двамата бяха вицепрезиденти. За последен път двамата седнаха заедно през ноември на среща на върха, която постигна предвидената цел за стабилизиране на отношенията, включително възстановяване на прекъснатата военна комуникационна линия на високо равнище - резултат, широко разглеждан от международната общност като положителен за поддържането на мира в напрегнатия Индо-Тихоокеански регион.

Според наблюдатели обаче след встъпването си в длъжност Байдън е предизвикал силно разочарование сред външнополитическата общност в Китай, тъй като до голяма степен е запазил митата от ерата на Тръмп - а след това добави редица политики, насочени към предотвратяване на използването на американски напреднали технологии от китайски компании. Една от най-засегнатите индустрии от това е полупроводниковата.

Байдън изтъкна тези мерки в речта си за състоянието на съюза в четвъртък. Тя беше произнесена само няколко дни след като китайският премиер Ли Цян представи нейния китайски еквивалент - Доклада за работата на правителството, подчертавайки необходимостта Китай да стимулира собственото си високотехнологично развитие и "самостоятелност".

Стремежът на Пекин към развитието на напреднали технологии се дължи на няколко фактора, включително на всеобхватната цел на Си за "национално подмладяване", което да направи Китай проспериращ у дома и доминираща сила в световен мащаб. Но според анализатори въздействието на тези контролни мерки на администрацията на Байдън - и перспективата за още такива - остават сериозно предизвикателство пред Пекин.

Междувременно внимателното подхранване на американските съюзи в Азия от страна на Байдън - видно от усилията му да сближи Сеул и Токио по отношение на сътрудничеството в областта на регионалната сигурност и военните учения, въпреки историческите търкания между САЩ и Япония, както и подкрепата му за организации в областта на сигурността като AUKUS и Quad - кара Пекин да става все по-предпазлив.

Същото важи и за засилването на трансатлантическите отношения на САЩ в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия - и за успеха на президента да привлече европейските партньори на своя страна в стремежа си да "премахне риска" от китайски стоки във веригите за доставки.

"Байдън използва стратегията на съюза, за да изолира Китай много по-ефективно от Тръмп, и макар че той вероятно няма да увеличи митата за Китай, би могъл да ограничи в много по-голяма степен способността на страната да произвежда високотехнологични продукти", казва Шен. "Байдън може да се окаже по-лошият залог за Китай".

Тръмп предизвика вълна от възмущение в европейските столици миналия месец, когато заяви, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не инвестират достатъчно за отбрана. Бившият президент също така показа, че е готов да предприеме търговски мерки срещу Европа. Този ход със сигурност ще влоши отношенията с блока, който и без това гледа скептично на него заради очевидната му отстъпчивост по отношение на руския лидер Владимир Путин, а неотдавна и заради старанието му да спре финансирането на отбраната на Украйна.

Това би могло да открие потенциално голяма възможност за Си, чиито близки връзки с Путин и отказ да осъди инвазията му влошиха отношенията на Китай с Европа и отложиха дългогодишния му стремеж да вбие клин между Стария континент и Съединените щати.

Завръщането на бившия президент на поста обаче би довело до "по-малка предсказуемост" и би могло да "създаде по-големи рискове, когато става въпрос за случайна кинетична ескалация, предизвикана от позициите на Пекин или Вашингтон", посочва в заключение Уонг.