Във вторник китайският премиер Ли Цян обяви амбициозна цел за икономически растеж от около 5% за 2024 г., обещавайки стъпки за промяна на модела на развитие на страната, както и за намаляване на рисковете, породени от фалиралите строителни предприемачи и задлъжнелите местни власти.

При представянето на първия си работен доклад на годишната среща на Националния народен конгрес - парламента на Китай, който играе ролята на гумен печат, Ли също така обяви по-високи разходи за отбрана, като в същото време изостри реториката по отношение на Тайван.

Като поставя цел за растеж, подобна на миналогодишната, която ще бъде по-трудно постижима обаче, тъй като възстановяването след пандемията загуби скорост, Пекин дава знак, че приоритизира растежа пред всякакви реформи, дори когато Ли обещава смели нови политики, смятат анализатори.

"Тази година е по-трудно да се постигне 5%, отколкото миналата, защото базовото число е станало по-високо, което показва, че висшите ръководители са решени да подкрепят икономическия растеж с цената на всичко", казва пред Reuters Тао Чуан, главен макроаналитик в Soochow Securities.

Миналогодишният откъслечен и неравномерен растеж оголи дълбоките структурни дисбаланси в Китай - от слабото потребление на домакинствата до все по-ниската възвръщаемост на инвестициите, което предизвика призиви за нов модел на растеж. Пекин започна годината със срив на фондовия пазар и дефлация на нива, невиждани от световната финансова криза през 2008-2009 г. Кризата с недвижимите имоти и дълговите проблеми на местните власти продължиха, което засили натиска върху китайските лидери да предложат нови икономически политики.

Тъй като възхищението от китайското икономическо чудо бързо отслабва, някои икономисти направиха сравнение с изгубените десетилетия на стагнация в Япония през 90-те години на ХХ век, призовавайки за про-пазарни реформи и мерки за повишаване на потребителските доходи.

"Не бива да изпускаме от поглед най-лошите сценарии и трябва да сме добре подготвени за всички рискове и предизвикателства", коментира Ли в Голямата зала на народа на площад "Тиенанмън". "По-специално, трябва да продължим напред с трансформирането на модела на растеж, извършването на структурни промени, подобряването на качеството и повишаването на ефективността."

Той не посочи конкретни срокове или подробности за структурните промени, които Китай възнамерява да осъществи, но подчерта, че стабилността е "основата на всичко, което правим". Иначе Ли призна, че постигането на целта "няма да е лесно", като добави, че са необходими "активна" фискална позиция и "разумна" парична политика. Целта отчита "необходимостта от повишаване на заетостта и доходите, както и от предотвратяване и разсейване на рисковете", смята Ли.

Според прогнозите на Международния валутен фонд растежът на Китай ще бъде 4,6% през тази година и ще намалее до около 3,5% през 2028 г.

"Политиците изглеждат доволни от настоящата траектория", казва на свой ред Бен Бенет, инвестиционен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в Legal And General Investment Management. "Това е разочароващо за тези, които се надяваха на по-голям тласък. Има реторична подкрепа за дълга на местните власти и сектора на недвижимите имоти, но ключово е как тя ще се прилага на практика."

Умерени стимули

Китай планира бюджетен дефицит в размер на 3% от икономическото производство, което е по-малко от ревизираните 3,8% през миналата година. От решаващо значение е, че Пекин планира да емитира 1 трилион юана (139 млрд. долара) в специални свръхдългосрочни съкровищни облигации, които не са включени в бюджета.

Квотата за емитиране на специални облигации за местните правителства е определена на 3,9 трлн. юана спрямо 3,8 трлн. юана през 2023 г. Китай също така определи целта за потребителската инфлация на 3% и се ангажира да създаде над 12 млн. работни места в градовете през тази година, като запази равнището на безработица на около 5,5%.

"Малко вероятно е Китай да предприеме стимули в стил "базука", смята Томи Сие, ръководител на отдел "Изследвания за Голям Китай" в банка OCBC. "В момента все още има много ограничения по отношение на това как Китай може да подкрепи икономиката чрез фискални разходи".

Повече пари за военните

Бюджетните планове включват увеличение на разходите за отбрана със 7,2% през тази година, подобно на 2023 г. - цифра, която се следи отблизо от САЩ и съседите на Китай, които са предпазливи по отношение на стратегическите му намерения да ескалира напрежението около Тайван.

Бюджетът за отбрана на Китай се е удвоил, откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт преди повече от десетилетие. Тази година е 30-ата поредна, в която се увеличават разходите за отбрана, сочат данните на Международния институт за стратегически изследвания.

Още повече, че в последния доклад на Ли не се говори по никакъв начин за мирно обединение с Тайван, което често се случваше досега. Вместо това длъжностните лица обещават "решително да се противопоставят на сепаратистките дейности, насочени към независимост на Тайван, и на външната намеса".

Официалният военен бюджет на Китай е вторият по големина в света след този на САЩ, въпреки че според някои неофициални оценки военните разходи на Пекин може да са по-големи от официално обявените. От сблъсъците по сухопътните граници с Индия преди няколко години до конфронтациите в Южнокитайско море със страните от Югоизточна Азия - напоследък напрежението между Пекин и неговите съседи се увеличи.

Във вторник например Филипините обвиниха китайската брегова охрана в "опасни маневри", довели до сблъсък между китайски кораб и един от техните плавателни съдове в Южнокитайско море. И това далеч не е първият случай, в който китайски кораби се сблъскват с филипински плавателни съдове.

През 2016 г. постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че претенциите на Китай върху обширни части от Южнокитайско море нямат основание от гледна точка на международното право - решение, което Пекин отхвърли.

Нови производствени сили

Изправен пред демографска криза, която заплашва и преминаването към модел на растеж, основан на потреблението, китайският държавен плановик обеща да подобри политиките в подкрепа на раждаемостта, като същевременно повиши помощите и основните пенсии за нарастващия процент възрастно население.

По отношение на сектора на недвижимите имоти Ли обеща да финансира "обосновани" проекти и да осигури повече социални жилища, тъй като Пекин се стреми да разреши проблема с пренасищането с недовършени имоти, което тревожи купувачите на жилища.