Преките германски инвестиции в Китай са нараснали с 4,3% до рекордните 11,9 млрд. евро през миналата година, нараствайки и като дял от общите инвестиции на страната в чужбина, показват официални данни на Bundesbank, анализирани от института IW.

Данните подчертават опасенията, че германските компании продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки призивите на правителството да намалят експозицията си и рязкото намаляване на инвестиционните гаранции за страната.

Според доклада на института IW, цитиран от Reuters, през последните три години германските компании са инвестирали в Китай толкова, колкото през предходните шест години.

Все пак германските инвестиции в Китай през последните четири години са били финансирани изцяло от реинвестирана печалба, а компаниите също така са изтеглили капитал, което рисува по-нюансирана картина.

Китайският модел на растеж вкарва Пекин във все повече търговски конфликтиНарастващата тревога от китайския промишлен свръхкапацитет, който залива ЕС с евтини продукти, открива нов фронт в търговската война на Запада с Пекин
"Можем да предположим, че продължава да съществува разделение между няколкото големи компании и мнозинството от малки и средни предприятия", казва в доклада икономистът от IW Юрген Матес. "Други проучвания и неофициални данни подкрепят тезата, че някои средни и малки предприятия се стремят да намалят ангажиментите си с Китай или дори да се откажат изцяло от тях."

Делът на германските компании, които напускат китайския пазар или обмислят да го направят, се е увеличил повече от два пъти до 9% през последните четири години, сочи проучване на Германската търговска камара в Китай, публикувано миналия месец.

Като цяло германските преки чуждестранни инвестиции са намалели през миналата година до 116 млрд. евро от около 170 млрд. евро през 2022 г., тъй като най-голямата европейска икономика се колебае на ръба на рецесията, става ясно още от доклада.

Инвестициите в Китай като дял от общите германски инвестиции в чужбина са нараснали през миналата година до 10,3%, което е най-високото ниво от 2014 г. насам, докато германските преки инвестиции в други части на Азия са в застой - около 8%.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция
Германия е изправена пред дилема. Въпреки че иска да намали експозицията си към Китай, страната остава най-важният ѝ търговски партньор за осма поредна година през 2023 г., според предварителните данни на статистическата служба.

В коалиционното правителство на германския канцлер Олаф Шолц политиците са разделени по въпроса доколко трябва да се намали рискът от експозиция към Китай, като социалдемократите на Шолц (SPD) се стремят към по-малко агресивни съкращения от младшите коалиционни партньори Свободните демократи и Зелените.

Очаква се Шолц да пътува до Китай с бизнес делегация от 15 до 16 април.