Китай засилва мерките за национална сигурност, като разширява защитата на държавните си тайни, за да включи много по-широка категория, наречена "служебни тайни".

Според държавните медии в страната, които съобщават, че законодателите са приели актуализирания закон на заседание по-рано същия ден, във вторник китайският президент Си Дзинпин е подписал заповед за официално приемане на измененията в закона за "опазване на държавните тайни".

Новите правила, които ще влязат в сила на 1 май, описват как предпазните мерки следва да се прилагат и за некласифицираната информация. Законът определя в широк смисъл “служебните тайни” като информация, чието изтичане би довело до "неблагоприятни последици", и посочва, че конкретните мерки ще бъдат публикувани отделно.

“Това определение за “служебните тайни” е най-проблематичният аспект”, коментира пред CNBC Джереми Даум, старши научен сътрудник в Paul Tsai China Center към Yale Law School. "Съществува риск различни отдели да определят прекалено усърдно своето разбиране за "работни тайни”. Това ограничава правото на обществеността да знае и също така излага служителите на потенциална несвойствена отговорност".

Въпреки че Китай редовно разкрива определено количество информация за правителствените планове и икономически данни, страната често се счита за по-непрозрачна в сравнение с много развити демокрации. Пример за това са честите случаи, в които високопоставени китайски служители са изчезвали от общественото полезрение без официално обяснение. Дори политиките, които подкрепят бизнеса, невинаги са с конкретни дати на изпълнение.

Миналата година новите китайски закони за шпионажа и външната политика включваха общи фрази като "държавни тайни", които бяха оставени на свободно тълкуване от страна на властите. Правилата за това какви данни могат да изпращат чуждестранните предприятия в Китай извън страната все още не дават официална яснота за това какво се счита за "важни данни" и следователно и това определение подлежи на свободна трактовка и може да доведе до експортни ограничения.

"За чуждестранните предприятия липсата на яснота ще остане неколичествен риск за правенето на бизнес в Китай", смята Даум. "Добавянето на работни тайни и споменаването на информация, която става секретна едва след като бъде обобщена с друга такава, създава опасения, че някой може случайно да наруши законодателството”.

Все пак, отбелязва той, защитата на държавните тайни е била разширявана и преди, “но въпреки това чуждестранните предприятия все пак са останали”.

Нарастваща загриженост за националната сигурност

Актуализираният закон за държавните тайни идва в момент, когато Пекин и Вашингтон все по-често се позовават на рисковете за националната сигурност, когато обявяват нови взаимни ограничения за бизнеса.

"Новият закон ще допринесе за общото усещане сред чуждестранната бизнес общност, че загрижеността на китайското ръководство за националната сигурност е направила оперативната среда в страната по-трудна", категоричен е Габриел Вилдау, управляващ директор в консултантската фирма Teneo. "Перспективите за икономическия растеж на Китай остават основният фактор, който влияе върху решенията за чуждестранни инвестиции, но законът за тайните добавя още един възпиращ фактор в периферията".

В новите правила държавните тайни се определят като информация, която, ако изтече, "може да навреди" на сигурността и интересите на Китай в областта на политиката, икономиката, националната отбрана, външните работи, технологиите и други области. Законът също така запазва ограниченията за пътуване в чужбина на хора, които в момента или наскоро са работили с класифицирана информация.

"Не знам дали обхватът им ще бъде значително разширен от ревизиите, но холистичният възглед за националната сигурност - тема, която преминава през този закон и други неотдавнашни законови актове, свързани със сигурността, като цяло поставя някои бариери пред пътуванията", казва Даум. "Документ за предпазни мерки за борба с шпионажа, публикуван преди няколко години, изисква от широк кръг лица, пътуващи в професионалното си качество, да минават инструктажи по сигурността преди заминаване."

Окончателният вариант на новото законодателство е обсъждан от Пекин в продължение на месеци.

“То предоставя силна правна гаранция за по-добра защита на националния суверенитет, сигурност и интереси на развитието", коментира, от своя страна, Ли Джаодзун, директор на Централното управление за сигурност и на Националната администрация за защита на държавните тайни на Китай, в статия, публикувана от People's Daily, официалния вестник на Китайската комунистическа партия.