Във вторник президентът Джо Байдън и неговият предшественик Доналд Тръмп спечелиха категорични победи в щатските избори в цялата страна, подготвяйки се за исторически реванш през ноември. Тези победи обаче идват на фона на ниски рейтинги на одобрение и за двамата кандидати.

Тръмп спечели гласовете на републиканците в огромен процент от щатите, включително богатите на делегати Калифорния и Тексас, като отвя бившия посланик в ООН Ники Хейли - единствения му останал съперник, който вече няма реални шансове за номинацията. Прогнозите са, че единствената победа за Хейли ще бъде във Върмонт.

След убедително си представяне в 15 щата по време на “Супер вторника” Тръмп вече е почти сигурен кандидат на републиканците, въпреки че е изправен пред множество криминални обвинения.

И двамата водещи кандидати посветиха първите си думи, след като резултатите започнаха да излизат, един на друг. В реч, произнесена в имението му Мар-А-Лаго във Флорида, Тръмп атакува имиграционната политика на Байдън и го нарече "най-лошия президент" в историята.

"Градовете ни са залети от мигрантска престъпност", каза той, цитиран от Reuters, въпреки че данните за престъпността не подкрепят това твърдение.

Байдън, от своя страна, отново определи Тръмп като “заплаха за американската демокрация”.

"Резултатите от тази вечер оставят американския народ пред ясен избор: Ще продължим ли да вървим напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и мрака, които белязаха мандата му”, посочи Байдън.

Резултатите на настоящия президент не са изненада, въпреки че протестно гласуване в Минесота, организирано от пропалестински активисти, които се противопоставят на силната му подкрепа за Израел, се оказа по-силна от очакваното. По данни на Edison "неангажираният" вот в Минесота възлиза на близо 20% при преброени повече от половината от всички гласове. Въпреки това Байдън спечели Минесота и още 14 щата, включително гласуването по пощата в Айова.

Той претърпя и една загуба - в избирателната секция на американската територия Американска Самоа, където предприемачът Джейсън Палмър спечели 51 гласа срещу 40 за Байдън, според Демократическата партия.

Но поредният сблъсък между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън - първият повторен президентски двубой в САЩ от 1956 г. насам - изглежда е желан от малко американци. Проучванията на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.

Ако се върнем към републиканците, резултатите от “Супер вторник” само ще засилят натиска върху Хейли да се откаже от надпреварата. Тя не се появи публично след вота, а екипът ѝ не е планирал никакви събития занапред.

В изявление нейният говорител посочва, че вотът показва, че "остава голям блок от републикански избиратели, които изразяват дълбока загриженост за Доналд Тръмп".

Но все пак предизвикателството на Хейли очерта някои от потенциалните уязвимости на Тръмп на общите избори. Тя достигна 40% в някои щатски надпревари, представяйки се особено добре сред независимите, добре образовани и живеещи извън градовете избиратели, които могат да изиграят решаваща роля в спорните щати през ноември.

Около една трета от гласоподавателите в Северна Каролина например смятат, че Тръмп няма да е годен да изпълнява функциите си на президент, ако бъде осъден за престъпление. Във Вирджиния пък едва 53% казват, че това няма да е проблем.

На 25 март в Ню Йорк трябва да започне първият наказателен процес срещу Тръмп, в който той е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащания на подкупи за "тишина" на порнозвезда по време на кандидатпрезидентската си кампания през 2016 г.

В допълнение към делото в Ню Йорк, Тръмп е изправен пред отделни федерални обвинения в щата Джорджия за намеса в изборите, въпреки че не е ясно дали някое от тези дела ще стигне до съд преди изборите на 5 ноември. Срещу него са повдигнати и федерални обвинения за задържане на класифицирани документи след напускането на Белия дом.

Байдън се сблъсква със свои собствени слабости, включително широко разпространени опасения относно възрастта му. Той вече е най-възрастният президент на САЩ в историята. Икономическите му мерки също имат своите критици както сред политическите опоненти, така и вътре в Демократическата партия.