Апелативният съд на Ню Йорк отхвърли искането на Доналд Тръмп за временно отлагане на плащането на присъдата срещу него в размер на 454 млн. долара. Това се случи дори след като бившият президент заяви, че може да бъде принуден да продаде имоти, за да покрие сумата.

Съдията отхвърли предложението на Тръмп да плати гаранция от 100 млн. долара, обезпечена с някои от най-големите му активи. Това означава, че ще му се наложи да плати гаранция в размер на 110% от съдебното решение, докато обжалва.

Решението обаче беше нееднозначно. Тръмп спечели временно отлагане на други аспекти на присъдата от 16 февруари от съдия Артър Енгорон. Сред тях са тригодишната забрана да търси заеми от банки, регистрирани в Ню Йорк, или да служи в която и да е компания в щата.

Решението е валидно само докато пълният състав на апелативния съд не разгледа искането на Тръмп за отлагане, пише Fortune.

В по-ранна молба на бившия президент се посочва, че той може да не разполага с достатъчно средства, за да покрие присъдата или да внесе пълна гаранция. Тръмп също така дължи 83,3 млн. долара на писателката Е. Жан Карол, след като миналия месец загуби дело за клевета, което създава сериозен недостиг на ресурси в хода на кампанията му за завръщане в Белия дом.

"При условията, описани в настоящия документ, вероятно ще се наложи да бъдат продадени имоти, за да се набере капитал при извънредни обстоятелства, и няма да има начин да се възстанови всеки продаден имот след успешно обжалване, както и няма да има средства за компенсиране на произтичащите финансови загуби", пишат адвокатите на Тръмп в жалба до апелативния съд.

Правният му екип също така нарече глобата "безпрецедентна и противоконституционна" преди изслушването. В подадената молба Тръмп казва, че е готов да обезпечи предложената от него гаранция от 100 млн. долара с имоти, включително с небостъргача си на Уолстрийт 40 и с голф клубовете Trump National Golf Club и Trump Park Avenue.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс се е противопоставила на предложението му. Тя твърдеше, че предоставянето на временна отсрочка за Тръмп и неговите съподсъдими по делото ще повиши риска той да не плати дължимото, дори и да загуби обжалването.

В присъдата на Енгрон пише, че Тръмп е завишавал стойността на активите си с милиарди долари годишно в продължение на повече от десетилетие, за да получи по-добри условия по заемите. Съдията добави, че бившият президент е прибрал стотици милиони долари "незаконна печалба", като постанови той да плати глоба в размер на 355 млн. долара плюс 99 млн. долара под формата на досъдебни лихви.

Енгорон също така забрани на Тръмп и компанията му да търсят заеми в продължение на няколко години от всички банки, регистрирани в Ню Йорк, което според бившия президент допълнително спъва усилията му да получи облигации.

"Прекалено високият и наказателен размер на присъдата, съчетан с незаконната и противоконституционна обща забрана за кредитни сделки, ще направи невъзможно осигуряването и внасянето на пълна гаранция", заявиха адвокатите на Тръмп. Те добавиха, че изпълнението на присъдата ще доведе до "ненужни, непоправими вреди".

За всеки ден, в който не плати, Тръмп е изправен пред 115 000 долара натрупани лихви върху решението, според него е "извън всякакъв допустим или конституционен обхват на обезщетяването".

Бившият президент успя да спре глобите, наложени от Енгорон през октомври по време на съдебния процес, въпреки че по-късно това решение беше отменено от пълния състав на апелативния съд.