Бившият президент Доналд Тръмп е осъден да плати 355 млн. долара в дело за измама.

В допълнение към това съдия от Манхатън му забрани да заема висши длъжности в която и да е нюйоркска компания в продължение на три години, като постанови, че той е раздул богатството си с цел финансова изгода.

Решението на съдия Артър Енгорон заплашва да разклати ръководството на семейната компания на Тръмп - Trump Organization, която сега се управлява от синовете му Ерик Тръмп и Доналд Тръмп-младши.

Съдията им забрани да заемат длъжност като служители или директори в предприятието в продължение на две години, съобщава The Wall Street Journal.

Съдът реши, че Тръмп е нарушил нюйоркски закон за измамите и заедно с най-големите му синове и двама бивши висши финансови мениджъри носят отговорност за фалшифициране на документи.

Делото е резултат от продължително щатско разследване на сделки за нисколихвено финансиране, които Тръмп е сключил с кредитори преди политическия си възход.

Балон за милиарди: Как Доналд Тръмп - младши се оправда пред съдаФамилията Тръмп е изправена пред обвинения за измама в Ню Йорк

Енгорон заяви, че Тръмп и неговите сътрудници "не са ограбили банка под дулото на пистолет. Доналд Тръмп не е Бърнард Мейдоф. Въпреки това обвиняемите не са способни да признаят грешката в постъпките си".

"Пълната им липса на разкаяние граничи с патология", пише съдията в решението си от 92 страници.

"Те са обвинени единствено в това, че са надули стойността на активите, за да спечелят повече пари. Документите доказват това отново и отново."

Тръмп, който върви към президентската номинация на републиканците като лидер, осъди делото като партийна злоупотреба с правосъдната система и обеща да се бори с решението.

"Това "решение" е пълна и тотална измама. Няма жертви, няма щети, няма жалби", заяви той в писмено становище.

"Всеки член на бизнес общността в Ню Йорк, независимо от отрасъла, трябва да бъде сериозно обезпокоен от това грубо превишаване на правомощията и нагъл опит на главния прокурор да упражни неограничена власт, когато не е установена никаква частна или обществена вреда", заяви компанията.

Нюйоркски съд призна Тръмп за виновен за дългогодишни финансови измамиГлавният прокурор на щата иска обезщетение в размер на 250 млн. долара

Процесът на обжалване може да отнеме повече от година, което ще забави изпълнението на наказанието и санкциите срещу Тръмп в краткосрочен план.

Лихвите по съдебното решение биха могли значително да увеличат финансовата отговорност на бившия президент.

Според изчисленията на Главната прокуратура на Ню Йорк той вече дължи близо 100 млн. долара под формата на предварителни лихви в допълнение към санкциите.

Нетното състояние на Тръмп се оценява на около 3 млрд. долара, голяма част от които са в притежания на недвижими имоти в Ню Йорк, хотели, голф курорти, клубове и лицензионни сделки.

В показанията си миналата година той заяви, че разполага с над 400 млн. долара в брой.

Новите санкции утежняват финансовото бреме на Тръмп, който отделно от това е изправен пред съдебно решение на стойност 83,3 млн. долара, произтичащо от иск за клевета, подаден от писателката Е. Жан Карол.

Делото за измама беше съсредоточено върху оценките на имоти във финансовите отчети, подписани от Тръмп и синовете му.

В договорите за заем бившият президент е обещал, че ще поддържа нетна стойност на имуществото си от поне 2,5 млрд. долара.

Deutsche Bank, основният му кредитор, изисква от него да представя годишни отчети, удостоверяващи спазването на изискванията.

Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално насилие срещу писателкаТой ще трябва да плати обезщетение в размер на 5 милиона долара.

Заемите, които помогнаха на Тръмп да разшири портфолиото си от голф курорти и хотели, станаха обект на проверка през 2019 г., след като бившият му личен адвокат Майкъл Коен заяви в показания пред Конгреса, че клиентът му неправомерно е раздул богатството си.

През 2022 г. главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, заведе дело срещу Тръмп, твърдейки, че той и неговият финансов екип системно са преувеличавали стойността на неговите маркови небостъргачи в Манхатън, луксозни имоти и други активи.

Финансовите ръководители, твърди тя, са използвали съмнителни инвестиционни показатели, загърбвали са ниски оценки, пренебрегвали са ограниченията за ползване на земята и са представяли невярно парични авоари.

Тя заяви, че ръководителите са издействали 200 млн. долара, като са утроили квадратурата на неговия тристаен пентхаус Trump Tower в Манхатън.

"Доналд Тръмп най-накрая е изправен пред отговорност за своите лъжи, измами и зашеметяващи измами", каза Джеймс.

Първоначално тя поиска 250 млн. долара неустойки, но наскоро увеличи искането си на 370 млн. долара, които според нея представляват всички незаконно придобити финансови печалби.

Енгорон прибра 187 млн. долара, които Тръмп наскоро спечели от продажбата на два имота: 60 млн. долара от продажбата на правата за управление на голф игрище и 127 млн. долара, които Тръмп спечели от продажбата на луксозен хотел във Вашингтон.

Двамата синове трябва да платят по 4 млн. долара неустойки, заяви съдията.

Ново федерално дело за Тръмп, този път за възпрепятстване на правосъдиетоВ рамките на новия правен казус бившият президент е изправен пред седем наказателни обвинения

На Тръмп и семейната му компания също така е забранено в продължение на три години да кандидатстват за заеми от всяка финансова институция, регистрирана или чартирана в щата Ню Йорк.

В една забележителна промяна съдията се оттегли от предишна директива, в която изглеждаше, че разпорежда прекратяване на някои бизнеси на Тръмп, съобщава WSJ.

Тръмп може да внесе гаранция чрез застрахователни компании, за да избегне незабавното плащане на съдебното решение.

Това вероятно ще изисква от него да предостави обезпечение, обвързващо стотици милиони долари от активите му.

Тръмп, който се бори и с обвинения по четири наказателни дела, набира пари и авторитет сред републиканците, като се представя за жертва на демократичните служители на правоприлагащите органи, коментира WSJ.

Той атакува делото за гражданска измама в Манхатън като особено несправедливо, като отправяше обиди към Джеймс и Енгорон в социалните медии, а понякога и в лицето на съдията в съдебната зала.

Междувременно Джеймс заяви, че изстъпленията на Тръмп са опит да се отклони вниманието от факта, че е нарушил закона.

По време на процеса бившият президент свидетелства, че разчита предимно на счетоводния си екип, за да определи стойността на бизнесите му, като понякога ги моли да направят корекции на оценките, които според него са твърде ниски или високи.

Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната

Deutsche Bank приема на базата на собствения си анализ на имотите на Тръмп, че нетната му стойност е с милиарди по-ниска от това, което се казва в изявленията му.

Нито един представител на банката не свидетелства, че би оценил заемите по различен начин, а служителите на банката признават, че са копнеели за неговия бизнес.

Обжалването на Тръмп вероятно ще се съсредоточи върху това дали щатът е установил отговорността му по силата на закона за измамите, предназначен да се бори с корпоративните злоупотреби.

Адвокатите му твърдят, че повечето от исковете в иска на главния прокурор е трябвало да бъдат отхвърлени поради изтичане на давностния срок.

Правният му екип вече убеди щатски апелативен съд да спре изпълнението на по-ранна заповед на Енгорон, с която се разпорежда назначаването на синдик за разпускане на някои от компаниите на Тръмп.