Месеци след като напусна Белия дом, бившият президент Доналд Тръмп започна да планира завръщането си на Уолстрийт. Това завръщане, забавяно с години от регулаторни и правни пречки, сега е напът да стане реалност - и може да му донесе цяло състояние.

Регулаторните органи на САЩ най-накрая дадоха зелена светлина на спорното сливане между собственика на Truth Social Trump Media & Technology Group и "компания с празен чек” (компания за придобиване със специална цел). Благословията на Комисията по ценните книжа и борсите премахва последното голямо препятствие, което спъваше сделката.

Сливането, ако бъде одобрено от акционерите, ще проправи пътя на Trump Media да се превърне в публично търгувана компания, в която Тръмп ще притежава доминиращ дял, който може да струва милиарди.

Digital World Acquisition Corp., въпросната компания с празен чек, обяви, че в сряда Комисията по ценни книжа и фондови борси е подписала пълномощното за сливането. Датата за гласуване от страна на акционерите ще бъде определена до петък.

Инвеститори печелят, залагайки на победа за ТръмпДве акции, свързани с Доналд Тръмп, поскъпнаха, тъй като бившият президент на САЩ засилва нагласите на пазара за своето завръщане през 2024 г.
"Наистина изглежда, че тази сделка ще стигне до финала - след повече от две години отлагане", казва пред CNN Джей Ритър, професор по финанси в University of Florida.

Делът на Тръмп може да струва 4 млрд. долара

Акциите на Digital World, дружество със специална цел за придобиване, или SPAC, поскъпнаха с 15% след решението. Акциите на компанията почти се утроиха през тази година, подхранвани от политическия успех на Тръмп във вътрешните републикански избори за президентска кандидатура, а сега и от напредъка на сливането. Според оценките на Ритър сливането би могло да проправи пътя за вливане на около 270 млн. долара в Trump Media, като средствата на компанията биха могли да стимулират растежа на Truth Social.

Тръмп ще заеме доминираща позиция в новосъздадената компания, притежавайки около 79 млн. акции, според новите документи на Комисията по ценните книжа и борсите. Делът на бившия президент се оценява на 4 млрд. долара въз основа на текущата цена на акциите на Digital World от около 50 долара.

Разбира се, както отбелязва Ритър, за Тръмп ще бъде много трудно да превърне това богатство на хартия в реални пари. Не само че той ще бъде обект на период на блокиране, който ще попречи на него и на други вътрешни лица да продават до шест месеца след сливането, но и съдбата на новата компания ще бъде тясно свързана с тази на бившия президент. Това може да затрудни продажбата дори след изтичането на периода на блокиране.

Провал за социалната медия на Тръмп: Загубата досега е 73 млн. долара Преговорите за вливане на 300 млн. долара в брой в компанията на Тръмп продължават
“Има сериозни въпроси относно високата оценка, която се поставя на тази медийна компания. Тя е напълно отделена от фундаменталната ѝ стойност", казва Ритър.

Цената на акциите на Digital World дават на компанията пазарна капитализация от около 8 млрд., което според Ритер е “безумно”. Новите документи на Комисията по ценните книжа и борсите показват, че приходите на Trump Media през третото тримесечие възлизат на едва 1,1 млн. долара. Дружеството отчита загуба от 26 млн. долара.

Откакто сливането беше предложено за първи път през октомври 2021 г., около сделката се въртят правни, регулаторни и финансови въпроси.

Предстоящо гласуване на акционерите

Изпълнителните директори на Trump Media вече се наслаждават на зелената светлина от SEC.

"Truth Social беше създадена, за да служи като сигурно пристанище за свободното изразяване и да върне гласа на хората", заявява главният изпълнителен директор на Trump Media Девин Нунес, бивш конгресмен от Републиканската партия. "Занапред се стремим да ускорим работата си по изграждането на магистрала на свободното слово извън задушаващата хватка на големите технологични компании."

И YouTube възстанови канала на Доналд ТръмпКъм момента Тръмп не е активен в социалните мрежи, придържайки се към своята Truth Social, в която има близо 5 милиона последователи
Ерик Суидър, главен изпълнителен директор на Digital World, определя одобрението на SEC като "важен етап" и заявява, че ръководителите са "изключително горди от стъпките, които направихме за напредъка" на сливането.

Едно от последните препятствия пред сделката е акционерите на Digital World да одобрят сливането при предстоящо гласуване. Те обаче имат огромен стимул да го направят, тъй като ако то се провали, компанията с празен чек ще трябва да се ликвидира. Това ще остави на акционерите само 10 долара на акция, в сравнение с 50 долара днес.

"Всеки, който притежава акции и гласува против сливането, е луд", казва Ритър и добавя, че “от друга страна, бих могъл да твърдя, че всеки, който държи акции на DWAC, е луд", тъй като приходите ѝ са малки, а пазарната оценка много висока.

Матю Тътъл, главен изпълнителен директор на Tuttle Capital Management, на свой ред посочва, че не е изненадан от възходите и паденията около това сливане. По думите му занапред цената на акциите на Trump Media ще зависи от това как ще се развие всичко лично за Тръмп - от правните му проблеми до потенциалното му завръщане в Белия дом.