Историческата снимка на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, публикувана от съда в Джорджия, се превърна в индустрия зад Океана.

Тениски, чаши, плакати и дори кукли – фотосът, на който един от най-влиятелните хора на планетата позира в качеството си на обвиняем, е върху всеки предмет, от който могат да бъдат спечелени пари, пише в материал по темата Reuters.

Снимката на Тръмп с червена вратовръзка и вледеняващ поглед, е направена в момента, в който републиканският кандидат-президент е арестуван по над дузина обвинения, свързани с изборната кампания през 2020 г.

Поддръжниците му се обединиха около тезата на Тръмп, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

За критиците снимката е символ на това, че дългият му списък от правни проблеми най-накрая ще има своите последствия.

Комитетът за набиране на средства за кампанията на Тръмп "Спасете Америка" продава тениски със снимката и надпис "НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!" за 34 долара бройката, поставки за чаши (две за 15 долара) и чаши за кафе за 25 долара. Синът му Дон-младши предлага на пазара тениски с надпис "FREE TRUMP" 30 долара и плакати за 19 долара.

В платформата Etsy също има десетки продукти с ироничен характер. В Лос Анджелис магазин за тениски, който не е свързан с нито една кампания, започна да продава горнища с изображението буквално часове след публикуването му от властите.

Кутия на SVB за $200, FTX късмет за $20: 7 спомена от сринали се компанииЧаши за кафе, одеяла и дъски за сирене, брандирани с логото на Silicon Valley Bank стигнаха до eBay само няколко дни след колапса на банката

"Смятам, че това е класически потребителски подход за тази страна", казва Си Джей Бътлър от Атланта, Джорджия, докато си купува един от артикулите. "Хей, това е Тръмп. Той продава всичко, така че защо да няма тениска?"

Изображението може да се превърне в огромен източник на средства за кандидата на републиканците, прогнозират някои политически стратези.

"За неговите суперфанатизирани привърженици да изпратят тези 25 долара и да си купят тази тениска или чаша ще бъде истински акт на подкрепа", казва Дейвид Кочел, ветеран от президентската кампания на републиканците в Айова.

Доналд Тръмп пледира невинен по 34 обвинения и се върна във ФлоридаОбщо, обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк

В продължение на месеци Тръмп се опитваше да използва криминалните разследвания, за да събере подкрепа, започвайки с първото обвинение в Ню Йорк.

Неговите групи за набиране на средства, включително предишната и настоящата му президентска кампания, съобщиха, че от 2015 г. насам са инвестирали над 98 млн. долара в операции с мърчандайз, като са купували за продажба артикули като стикери и чаши за кафе.

След републиканския дебат в сряда ръководителят на кампанията заяви пред Reuters, че екипът се е фокусирал да превърне четирите обвинения в положителен факт на принципа – когато животът ти поднася лимони, направи си лимонада. Ветерани от други политически кампании твърдят, че могат да се реализират 50% или повече печалба от продажбите на артикулите със снимката.

Тръмп е обвинен в опит за преобръщане на резултатите от изборите в ДжорджияЗаедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души

Историческата фотография беше разпространена от съда на окръг Фултън до медиите. Снимките, направени от федералните съдилища на САЩ, обикновено са публично достояние, въпреки че политиката на щата Джорджия може да е различна, отбелязва Reuters.

В много щати на САЩ има закони за "правото на публичност", които не позволяват използването на образа на дадено лице в търговията без негово разрешение. Федералният закон за търговските марки също забранява фалшивата реклама, а Тръмп вероятно ще може да заведе дело и по други щатски закони.

Безпрецедентно: Новата корица на TIME, посветена на (не)свършеното от ТръмпПовечето бивши президенти излизат от Овалния кабинет, носейки белези и огорчения. Това не е ситуацията с Тръмп

Но политическите пародийни стоки могат да получат защита от искове за интелектуална собственост съгласно Конституцията на САЩ и адвокатите казват, че дали Тръмп действително ще заведе дело, е по-скоро стратегически, отколкото правен въпрос.

"По всяка вероятност, като се има предвид колко поляризиращ е Тръмп и всичко, което вече е на пазара около него, това вероятно няма да бъде правен приоритет", казва адвокатът по търговски марки Джош Гербен.