В ново проучване на Gallup за нагласите на американците към световни лидери и обществени фигури британската кралска корона излиза на челните места.

В проучването, проведено през юли 2023 г., 1015 респонденти са помолени да отговорят положително или отрицателно, когато им бъде посочено конкретно име на публична личност.

Лидерът на първо място, с одобрение от 59%, е принц Уилям, като неговите поддръжници са почти поравно разпределени между демократите и републиканците в САЩ - 63% и 65% от съответните групи отговарят положително.

Принц Уилям е един от тримата международни лидери, които влизат в челната петица, като украинският президент Володимир Зеленски е на второ място с 57% одобрителни отговори. Крал Чарлз III не остава назад, класирайки се на пето място, като 46% от американците са дали положително мнение за него.

На трето и четвърто място са съответно Джил Байдън и главният съдия Джон Робъртс.

Три четвърти от поддръжниците на Зеленски са демократи, а 51% са републиканци, което точно отразява обществените настроения към войната на Русия в Украйна. Интересното е, че въпреки разделението в САЩ относно подкрепата за Украйна, Зеленски се класира значително по-напред от президента Джо Байдън или Доналд Тръмп. И двамата получават по 41% одобрителни отговори.

Като поляризиращи се класират и други фигури, тясно свързани с президентството на САЩ, сред които бившият вицепрезидент Майк Пенс, губернатора на Флорида Рон ДеСантис и вицепрезидента Камала Харис.

Най-нехаресваният човек в списъка, за когото 90% от респондентите са изразили отрицателно мнение, е руският президент Владимир Путин. Това е и най-лошият рейтинг, който проучването на Gallup е регистрирал за него и също така показва, че макар републиканците и демократите да не са съгласни относно участието на САЩ във войната, общият скептицизъм към руското ръководство е нараснал.