Френското сатирично списание Charlie Hebdo пусна новия си брой, а корицата е посветена на предстоящата коронация на крал Чалз III този уикенд, съобщава Euronews.

Монархът е представен в "кретенски", според Euronews вид, а на главата му вместо корона е нарисуван пълния с червеи череп на покойната му съпруга – принцеса Даяна.

Вдясно са наследниците им - принцовете Уилям и Хари, които възкликват: "Дори мама дойде!"

Може би за мнозина карикатурата е отвратителна, но определено е в тон с марката на скандалното издание, известно с това, че не е лишено от смелост.

По всичко изглежда, че на Charlie Hebdo му е писнало от задушаващото влияние, което коронацията има в момента върху световните медии и отразява мнението на голяма част от британската общественост, че съпругата на краля – Камила, не заслужава титлата кралица.


На фона на скандалната карикатура на Charlie Hebdo, Euronews публикува мониторинг на досегашните такива, излезли по повод предстоящата коронация.

Една от тях е дело на Питър Брукс и е публикувана във вестник The Times. На нея принц Хари раздава свещени текстове от скандалната си книга "Резерва" по време на коронацията. Изданието задълбочи още повече разрива в кралското семейство, макар че принцът получи покана да присъства на големия ден.

Принц Хари ще присъства на коронацията на крал Чарлз. Меган остава в САЩХерцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, съобщи Бъкингам

Друга карикатура, публикувана на 30 април от австрийския карикатурист Мариан Камески, озаглавена "Кралят и кралицата Камила", се заиграва с добре познатия стереотип, че двамата бъдещи монарси се допълват добре... и подигравателно подчертава факта, че мнозина определят лицето на Камила като конско.

Трябва да се отбележи, че неотдавнашно проучване, проведено от Националния център за социални изследвания, показва, че подкрепата за монархията в момента е изключително ниска и че макар имиджът на Камила да се е подобрил през годините, мнозина все още смятат, че тя не заслужава да бъде коронясана за кралица-консорт.

Няколко антимонархически групи също изразиха недоволството си, като групата Republic въведе хаштага #NotMyKing, допълва Euronews.

Чарлз Трети няма да спази всички традиции за коронацията сиМакар да иска да покаже, че монархията все още е актуална в съвременна, Чарлз обяви плановете си да ограничи институцията

Италианският карикатурист Франческо Франк Федериги е автор на карикатура на крал Чарлз, който развълнувано съобщава за предстоящата си коронация. Отличителните му черти са преувеличени - подутите му пръсти са като колбаси, наред с прекалено издадените уши и кошмара на зъболекаря, когато става въпрос за зъбите му.

Кубинският художник Вимар Вердекия Фуентес подчертава в своята карикатура, че крал Чарлз III по същество е най-възрастният „стажант“ в света, който най-накрая получава първата си работа на „крехката“ възраст от 74 години. Включването на цитат от Хари Потър е перфектният щрих към карикатурата.

Холандският художник Тиерд Рояардс, редактор на карикатури за Cartoon Movement, поставя Чарлз в сянката на покойната му майка кралица Елизабет II и по този начин недвусмислено ни кара да се запитаме как ще се промени мястото на Великобритания в света след началото на новата глава в монархията.

Завещанието на Елизабет II ще стои заключено в сейф поне 90 годиниЕдна немаловажна подробност не бе известна на обществеността до смъртта на принц Филип през април 2021 г.

"Това е Африка" се отнася до "незачитането от страна на Обединеното кралство на правата на засегнатите от колониалното разграбване", като тази карикатура намеква за короната и скиптъра, които са с диаманти, взети от колониалната епоха в Южна Африка.

Всъщност короната на Свети Едуард е украсена с 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда, 4 рубина и 269 перли. Точната стойност е предмет на спорове, но експертите предполагат, че струва между 3 и 5 млрд. паунда (до 5,6 млрд. евро).

Много африкански държави и други бивши колонии многократно са искали връщането на откраднатите скъпоценни камъни и артефакти, но молбите са оставали без отговор.

Камила ще носи короната на кралица Мери с диаманти за 40 млн. паунда Короната е изработена от бижутерите Garrard за коронацията на крал Джордж V през 1911 г.

Междувременно, Камила отхвърли да носи спорния диамант Koh-i-Noor за своята корона. Малки стъпки към едно ново начало.

Кубинският художник Фабиан Сотолонго още през 2022 г. прави карикатура с крал Чарлз, който се събужда и празнува, развълнуван от перспективата най-накрая да се възкачи на трона. В леглото до него обаче се мъдри Смъртта в обичайния си вид, допринесла за неговото повишение...

Всички карикатури може да разгледате тук.