Уестминстърското абатство в Лондон предоставя уникална възможност– за първи път обикновени туристи ще могат да стъпят на точното място, на което Чарлз Трети ще бъде официално коронован за крал на Великобритания.

В избрани дни между 15 май и 29 юли на групи до 10 посетители едновременно ще бъде разрешено да се разхождат по пода, съобщи абатството. Желаещите да изпитат тази емоция обаче ще трябва да свалят обувките си, подчертава се в съобщението.

Туристите трябва да стъпват боси, за да останат непокътнати средновековната мозайка и мястото, където ще бъде поставен наскоро реставрираният 700-годишен коронационен стол на престолонаследниците.

Сложната мозайка е изработена от мрамор, камък, стъкло и метал по поръчка на крал Хенри Трети през 1268 г. Разположена е пред олтара на абатството и е мястото, където са изпълнявани английските, а впоследствие и британските церемонии за короноване на монарси.


GettyImages

Самата настилка обаче не е била известна на посетителите досега, тъй като по време на коронациите на предишни монарси, включително Елизабет Втора през 1953 г. и преди това на баща й Джордж Шести през 1937 г., тя е била покрита с килим.

Смята се, че това е най-добре запазената мозайка извън Италия на редкия стил "Космати", създаден от едноимените италиански майстори.

Ето как изглеждат монетите с лика на крал Чарлз III Върху дизайна им работи известният британски скулптор Мартин Дженингс

74-годишният Чарлз стана крал на Великобритания миналата година след смъртта на майка си, кралица Елизабет II.

Според Бъкингамския дворец коронацията му на 6 май ще бъде по-модерна от предишните и ще "гледа към бъдещето". Дворецът все пак допълва, че събитието ще бъде в духа на "дългогодишните традиции и празничност".

На върха: Васко Василев ще бъде водещ цигулар на коронацията на Чарлз IIICoronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще проведе церемонията, на която Чарлз ще бъде коронясан заедно със съпругата си Камила, която ще приема специалната титла кралица-консорт.

Самата тя ще носи короната на кралица Мери, която е една от перлите в кралската съкровищница. В бижуто ще бъдат монтирани диамантите Cullinan III, IV и V, които бяха част от личната колекция на покойната Елизабет Втора и често бяха носени от нея като брошки.

Това е първият път в новата британска история, в който вече съществуваща корона ще бъде използвана за коронация, вместо да бъде направена по поръчка нова. Това се прави по искане на Чарлз и Камила „в интерес на устойчивостта и ефективността“, подчертават от кралския прессцентър.