Кралицата на Йордания - Рания, навършва днес 50 години.

Тя е известна не само с невероятния си стил, но и с красотата си.

Ето малко повече за половинката на краля на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн.

Рания ал-Ясин е родена е в йорданско семейство от палестински произход.

Завършва средно образование в Кувейт, а висше в Американския университет в Кайро, Египет.

Омъжва се за принц Абдула, когато е само престолонаследник, на 10 юни 1993 г.

Двойката се среща само два месеца, преди да се сгоди, а след това и да сключи брак.

Рания не става кралица автоматично, а със специален специален указ на своя съпруг.

Освен това тя е почетен полковник от йорданската армия.

Зад вратите на харема: Как наистина живеят арабските жениЖивотът на арабските жени е обект на множество стереотипи сред чужденците

Рания и Абдула имат четири деца: принц Хюсеин, роден на 28 юни 1994 г.; принцеса Иман, родена на 27 септември 1996 г.; принцеса Салма, родена на 26 септември 2000 г. и принц Хашим, роден на 30 януари 2005 г.

Рания използва канала си в YouTube, за да разбива негативните стеротипи, които битуват на Запад по отношение на арабите.

Тя е една от най-популярните кралици, като има над 6.1 милиона последователи в Instagram, както и профили във Facebook и Twitter.

Рания е върл защитник на правата на жените и децата. Тя открито критикува т. нар. „убийства заради честта”, участва в множество благотворителни инициативи, като основава Jordan River Foundation.

Освен че е известна с любовта си към дизайнерските тоалети, кралицата обожава да кара водни ски, да бяга и да кара колело.

Двамата с крал Абдула обичат да посрещат гости на барбекю в двореца, като съпругът й приготвя храната. Сред близките им приятели са принц Чарлз и половинката му Камила.