Кенеди, Рузвелт, Айнщан, Балзак, Моцарт, Наполеон - всеки един от тях има своя принос за световната история, наука и култура.

Обединява ги и друго - навиците.

Навик №1: Четене

Всички велики хора обичат да четат. Вземете като пример Бил Гейтс. Той отделя време за поне една книга на седмица. Всяка година публикува списък от заглавия, които са му направили впечатление.

Уорън Бъфет посвещава 80% от времето си на четене. Марк Закърбърг, въпреки многото си ангажименти, също чете.

Поклонници на четенето са били още Стив Джобс, Джон Кенеди, Теодор Рузвелт, Наполеон Бонапарт, Алберт Айнщайн и Лев Толстой.

В това кафене влизате, за да пишете и не излизате, докато не приключитеХора, занимаващи се с писателска дейност, които гонят крайни срокове, посещават намиращото се в Токио кафене

За Оноре дьо Балзак знаем, че е четял много бързо. Прочитал е по 2000 думи за половин час. С него можем да сравняваме само Джон Кенеди - той е имал феноменална скорост на четене, достигаща над 1000 думи в минута.

Томас Едисън пък е имал впечатляваща способност да запаметява прочетеното.

Как да развиете навика си да четете бързо:

 • спрете да преговаряте текста за себе си, да препрочитате минали абзаци и изречения
 • развийте периферното си зрение
 • усвойте т.нар. повърхностно четене - търсете ключови думи, които помагат да разберете смисъла на изречението за кратко време
 • За да развиете навик да четете редовно, имате нужда не само от желание, но и от свободно време. Как великите личности са успявали да намерят такова? Практикувайте втория полезен навик!

  Навик №2: Ранно ставане

  Денят на повечето гениални хора започва много рано. Примерно, около 4:00-5:00 часа сутринта. Бенджамин Франклин се е събуждал в 5:00 часа, Тим Кук става в 4:00 часа, а Бил Гейтс - в 5:00-6:00 часа.

  Чарлз Дарвин се е събуждал доста рано - в 3:30, а в 4:00 е пристъпвал към работа. Дори Моцарт споделя в своя дневник, че към 6:00 часа е приключвал със сутрешния си тоалет, а в 7:00 е започвал да пише музика.

  Продават на търг микроскопа на Чарлс ДарвинМикроскопът, създаден по модел на Чарлз Гулд, е подарен от Дарвин на сина му Леонард през 1864 г.

  Горе-долу същият режим е следвал Винсент Ван Гог. Той е започвал да твори в 7:00 и е приключвал работа около 18:00.

  Ранното ставане позволява на великите хора да посвещават най-плодотворните си сутрешни часове на напрегната работа, а след това забележимо да увеличат продължителността на своя ден. Ето няколко съвета как и вие да станете ранобудни:

 • поставяйте си цели за сутринта - ако ще ставате в 5:00, трябва да знаете с какво ще запълните времето си
 • организирайте “правилно” заспиване - избягвайте тежката храна и физическото натоварване, откажете се от устройствата, почетете и се старайте да заспивате по едно и също време
 • създайте собствен ритуал на събуждане - медитирайте, планирайте деня, поглезете се с любима храна и др.
 • Навик №3: Самодисциплина вместо мотивация

  Повечето открояващи се личности живеят и работят по строго планиран график. Например, Стивън Кинг е убеден, че навикът да се твори се изработва по същия начин, както и навикът да се спи определено количество часове на денонощие. То е резултат от самодисциплина. И именно тя му помага да пише по 6 страници на ден.

  График на ежедневните дела са имали още Владимир Набоков, Ърнест Хемингуей и много други писатели и художници.

  Случайни исторически факти, които не знаетеКолко удивителен е светът

  Как да се научим на самодисциплина:

 • поставяйте си реалистични цели, които можете да постигнете за кратък период от време и се награждавайте на всяка победа
 • учете се да извличате положителни емоции от дейностите, които сте планирали
 • практикувайте полезни навици и ги включете в ежедневието си - например, да ставате рано, да спортувате, да приготвяте вкусна закуска, да излизате на разходка с децата и др.
 • Навик №4: Почивайте си пълноценно

  Продуктивността на човека зависи пряко от неговите умения да възстановява силите си. Това може да стане чрез разходка (както са правели Бетовен, Дарвин, Фройд и Дикенс), четене (Рузвелт и Бонапарт) или творческо хоби (Айнщайн обичал да свири на музикални инструменти), пише marieclaire.ru.

  Машината, която игра шах с Наполеон Бонапарт и го победиОще в края на XVIII век идеята, че машина може да победи човек на шах е била вълнуваща за публиката

  Отлично решение за почивка също така е дрямката. Точно на нея са разчитали Кенеди, Рокфелер, Дали, Айнщайн и Маргарет Тачър.

  Да се отпуснете и отпочинете в рамките на деня ще ви помогнат:

 • дихателна гимнастика
 • медитация
 • смяна на вида дейност
 • масаж, душ, басейн
 • звуци и изображения на природата
 • Навик №5: По-малко сън

  Нормалната продължителност на съня обичайно е 7-8 часа. Много изявени личности обаче спят по-малко. Например, Наполеон и Франклин са имали нужда от само 4 часа сън, Моцарт и Тачър - около 5 часа, а Илон Мъск - 6 часа. Никола Тесла понякога успявал да възстанови силите си само с 2 часа сън.

  Сред гениите е разпространен т.нар. полифазен сън. Леонардо да Винчи спял по 15 минути на всеки 4 часа.

  Мъск към служителите на Tesla: Или се върнете в офиса, или напуснетеМилиардерът Илон Мъск заяви на служителите на компанията си Tesla, че те трябва да преустановят дистанционния труд и да се върнат в офисите

  Как да се научите да спите по-малко:

 • направете съня си по-ефективен - спете на тъмно, не работете с устройства поне 2 часа преди заспиване
 • употребявайте по-малко ободряващи напитки - кафе, чай, енергийни напитки, избягвайте тежка храна през втората половина на деня
 • Навик №6: Концентрация

  За да работят бързо и добре, повечето гении са се отказвали от изпълняването на няколко задачи едновременно. Макар Мъск често да е споменавал, че докато чете пощата си, играе с децата, много други не са разчитали на това.

  Концентрирането върху една задача е било в полза на мнозина - Леонардо да Винчи, Моцарт и други таланти. Според тях, това успокоява, намалява напрежението и помага за подреждане на мислите.

  Изненадващо открие под картина на Леонардо да ВинчиТо представлява по-ранна версия на картината

  Как да се научим да концентрираме вниманието си:

 • откажете се от изпълнението на няколко задачи едновременно
 • подредете задачите по приоритет и започнете от най-важните
 • изпълнявайте задачите, които изискват повече усилия през първата половина на деня
 • своевременно отстранявайте от полезрението си отвличащите фактори - устройства, книги и др.
 • Гениалността е дар, който в различна степен присъства във всеки. Ако добавите към него опита и знанията на изявени личности от миналото и настоящето, ще получите шанс да постигнете много големи успехи.