Невъзможно е да се отговори на въпроса какво прави един човек успешен и необикновен.

Това може да бъде смесица от остър ум и късмет, харизма и лидерски качества, атрактивен външен вид и способност да възприема света през призмата на иронията.

Няма точна формула, но все пак не можем да пренебрегнем факта, че има общи черти, които ни помагат да забележим успешните хора в тълпата.

Bright Side открива няколко неочаквани неща, които обединяват успелите. Ако ги притежавате, имате всички шансове да постигнете впечатляващ успех в живота.

Предпочитат очилата пред лещите

Твърдението, че има връзка между носенето на очила и нивото на интелигентност не е стереотип, а доказан факт. Вярвате или не, хората с очила са по-малко склонни да участват в активни спортове, но пък по-четящи. Любителите на книги ще изберат очила пред лещи, защото последните се нуждаят от честа подмяна и по-сериозни грижи. Освен това хората с висок интелект не се срамуват да носят очила.

Често казват „не“

Що се отнася до успеха, важно е да можете да контролирате времето си, дори и ако изглежда, че подвеждате хората. Милиардерът Уорън Бъфет веднъж казва: „Разликата между успешните хора и много успешните хора е, че последните казват„ не“ на почти всичко". В края на краищата, когато казвате „да“ на всичко, може да разрушите репутацията си, когато се окажете затрупани с твърде много отговорности.

Избират да пълнят гардероба си с едни и същи дрехи

Виждали сме, че много хора, постигнали голям успех, които предпочитат да не се обличат в модерни дрехи от глава до пети. В крайна сметка, грижата да си в крак с тенденциите изисква допълнително време и психически решения, които могат да бъдат избегнати.

Например, Марк Закърбърг е добре известен с любовта си към сивите тениски. Стив Джобс пък предпочита черни ризи с дълги ръкави, съчетани с дънки и кецове. В същото време Сет Годин, американски бизнесмен и водещ маркетинг теоретик, предпочита да се откроява малко, поради което винаги носи ярки чорапи. тТака доказва, че човек не бива и да се страхува да „наруши шаблона“.

Сънят им не е в рамките на нормалното

Изключителните хора често имат още един специфичен навик: уникален график за сън. Никола Тесла спи не повече от 2 часа на денонощие, а Леонардо да Винчи работи четири часа, след това спи 20 минути и непрекъснато повтаря този цикъл. Алберт Айнщайн пък спи 10 или повече часа.

Трудно е да се каже дали тези навици са повлияли на техния гений, но изследванията показват, че хората не са програмирани да спят 8 часа подред от природата. Следователно експериментирането с вашия график за сън, в крайна сметка, може би не е чак толкова луда идея.

Използват необичайни трикове, за да увеличат производителността си

Някои изключителни личности правят доста странни неща, за да ги съсредоточат. Например, Бил Гейтс обича да се люлее в стола си в моменти на напрежение, докато Игор Стравински се изправя на главата си всеки път, когато се почувства в задънена улица.

Но това не е всичко. Немският поет Фридрих Шилер държи развалени ябълки в чекмеджето на бюрото си заради тяхната „вдъхновяваща“ миризма. А писателят Джонатан Франзен използва слушалки и превръзки на очите, за да се изолира от околната среда.

Записват си всичко

Ричард Брансън и магнатът Аристотел Онасис са съгласни, че е важно винаги да имате под ръка тетрадка. Брансън много пъти посочва, че нямаше да може да създаде своята компания Virgin, без да има тефтер у себе си. Онасис, от своя страна, посочва: „Винаги носете тефтер. Записвайте си всичко. Когато имате идея, запишете я. Това е урок за милион долари, който не ви преподават в бизнес училище.”

Изпълняват ексцентрични упражнения

Физическата активност е важна за поддържане на яснотата на ума и общото благосъстояние. Но някои успешни хора стигат до крайности. Нека започнем с прост пример: Тим Кук от Apple се събужда в 4 сутринта, за да посетите фитнеса преди работа.

Саймън Коуел - един от най-значимите представители на британския шоубизнес, предпочита нетрадиционните тренировки, като например да се катери по дървета всеки ден. Никола Тесла щрака с пръстите на краката си 100 пъти подред, докато Оскар Уайлд редовно излиза на разходка с омара си.

Те рядко провеждат бизнес срещи лично

Когато известният милиардер Марк Кубан е помолен да даде добър съвет на начинаещи предприемачи, той отговаря: „Без срещи или телефонни обаждания, освен ако не трябва да си вземете чека“.

Срещите крадат от нашето време. Не само че хората закъсняват за тях в повечето случаи, но и количеството на обсъжданите теми е толкова голямо, че отнемат много време, което би могло да се изразходва по -разумно.

Ако можете, по-добре е да откажете лични срещи или да ги провеждате възможно най-рядко. Ако все пак трябва да проведете среща, тя трябва да е възможно най-кратка.

Как да станете богати в 10 нелесни стъпки Кога да започнете? Още сега!

Те предпочитат определени (понякога необичайни) храни

Успешните хора се обединяват около наличието на странни хранителни навици. По-специално, Стив Джобс би ял един вид храна, като например моркови или ябълки, в продължение на седмици. Той вярва, че строгата веганска диета позволява на тялото му да остане чисто по-дълго, заради което се къпе веднъж седмично. Експертите обаче смятат, че подобна диета може да навреди на здравето ви.

Стивън Кинг, от своя страна, обича да изяде парче чийзкейк, преди да започне писателската си дейност. Освен това той никога не яде нищо лигаво, като стриди.

Всеки от нас вероятно има такива необичайни предпочитания - някои обичат да ядат диня с хляб, други харесват домати със захар, а трети се радват на пържени картофи със сладолед.