Бил съм милионер в три отделни случая през живота си, пише серийният предприемач Джон Рамптън в Entrpepreneur.com.

Първият път, в който видях 1 000 000 долара в банковата си сметка, почти припаднах. Въпреки че знаех, че парите постъпват по сметката ми, се оказах неподготвен.

Да станеш милионер не е толкова невероятно, колкото човек си мисли. С отдаденост към работата, търпение и концентрация, това е напълно постижима цел. Ако аз мога, всеки може, пише Рамптън.

Най-трудната част? Всъщност това е достигането до първия милион. След това всичко останало се нарежда.

Защо обаче е толкова трудно човек да достигне до първия си милион? Много хора са близо до това, но са възпирани от следните неща:

1. Не мислите по правилния начин

Както Наполеон Хил открива в книгата си от 1937 г. "Мислете и забогатявайте," богатите хора мислят по-различно от средностатистическия човек. След като интервюира 1 200 от най-богатите хора в света, Стив Сиболд споделя откритията на Хил. Те включват следните неща:

• Богатите смятат, че бедността е в основата на всичкото зло.
• Егоизмът може да бъде добродетел.
• Те имат манталитет, насочен към предприемането на действия.
• Богатите се сдобиват с конкретни знания.
• Те мечатаят за бъдещето.
• Те следват страстта си.
• Богатите обичат предизвикателствата.
• Те използват парите на други хора.
• Милионерите се концентрират върху изкарването на пари, а не върху спестяването.
• Знаят кога да поемат рискове.

Накратко, ако искате да станете милионери, започнете да променяте начина, по който мислите за парите и успеха.

2. Мислите твърде много за съвършенството

Един от най-важните уроци, които научих през живота си – нищо не е съвършено. Колкото по-скоро приемете това, толкова по-скоро ще прогресирате, вместо да стоите на едно място, казва Джон Рамптън.

Ако започвате някакъв бизнес, колкото повече време отделяте на усъвършенстването на вашия продукт или услуга, с толкова повече време разполагат вашите конкуренти, за да навлязат на вашия пазар и да отнемат част от потенциалните ви клиенти.

Не се колебайте да експериментирате. Излезте на пазара, колкото се може по-бързо. Винаги можете да компенсирате недостатъците впоследствие, докато междувременно генерирате печалба.

3. Харчите всичко, което изкарвате

Току-що сте получили шестцифрена сума. Изкушавате се да отидете и да си купите луксозна кола. Само че богатите знаят как да живеят с по-малко от това, което изкарват, вместо да харчат всичко, което току-що са заработили. Много заможни хора, като Уорън Бъфет, живеят в скромни домове и карат практични коли.

4. Имате нереалистични очаквания

Богатите определено имат големи мечти, но също така имат и реалистични очаквания. Те много добре знаят, че няма да станат милионери от днес за утре. Необходими са много работа и търпение, за да постигнат целите си.

Както ще ви каже всеки маратонец, не можете да очаквате да избягате 42 км без подходящата подготовка. Следете прогреса си и бъдете наясно накъде сте се запътили.

5. Следвате другите сляпо

Търсенето на ментори или мъдрост от онези, които вече са забогатели, може да е изключително полезно. Проблемът е, че това, което е проработило за тях, може да не проработи за вас. Например създаването на компания, като Apple или Microsoft, може да на сработи днес.

Затова сляпото следване на пътя на успеха на Стив Джобс или Бил Гейтс няма да помогне на вашата малка компания за химическо чистене, например.

Разберете кое работи във ваша полза и в полза на вашия бизнес и как можете да успеете в тази конкретна индустрия.

6. Разчитате прекалено много на кредитните карти

Кредитните карти може да са полезни, стига да ги използвате умно. В същото време невероятно лесно можете да натрупате задължения по кредитната си карта.

Това означава, че вместо да правите добри инвестиции или да влагате пари в бизнеса си, се занимавате с това да погасявате задълженията по кредитната си карта с високите лихви.

Четири неща, които милионерите правят, а средната класа неЧовек трябва да има подходящото мислене, за да стане милионер. Това как ще преследвате идеите си обаче е също толкова важно


7. Не планирате дългосрочно

Богатите имат склонност винаги да гледат към бъдещето и да планират. Те знаят къде искат да стигнат и какво ще им е необходимо, за да постигнат успех. Това им позволява да очакват всякакви препятствия и да имат план, за да се справят с тези предизвикателства.

Ако започвате нов бизнес, трябва да имате дългосрочен план, който се занимава с проблема как да привличате и задържате клиенти и очертава с какво се различавате от конкуренцията.

8. Общувате с неподходящите хора

Богатите не си губят времето да общуват с неподходящите хора. Става въпрос за скептиците и негативно настроените, които постоянно ви казват, че не можете да реализирате мечтите си, или пък хората, които използват успеха ви за своя изгода.

Вместо това, богатите общуват с хора, които мислят като тях, които са амбицирани и мислят за това колко невероятно ще е тяхното бъдеще. Те не спират да градят своята марка.

9. Правите всичко сами

Невъзможно е човек да прави всичко сам. Да кажем, че точно сте основали стартъп компания. Трябва да наемете талантливи хора, които да подсилят вашите силни черти и да компенсират слабостите.

Научете се как да аутсорсвате и да делегирате задачите, които не са ви познати или пък в които не сте толкова силни. Това е една от тайните, които предприемачите рядко ви казват, но тя е от съществено значение, ако искате бизнесът ви да се разраства.

10. Не сте на подходящото място в подходящото време

Независимо дали става въпрос за инвестиция или за нов бизнес, времето и мястото е всичко.

Да вземем Раян Грейвс, например. През 2010 г. той пише на Травис Каланик в Twitter "наемете ме : )". Грейвс става първия служител на Uber, а след това и директор, отговарящ за глобалната дейност на компанията. Делът му в Uber се оценява на 1.4 млрд. долара.

Вместо само да си мечтаете, използвайте възможностите, които са под носа ви.

11. Не вярвате в себе си

Кое е нещото, което най-много ви пречи да постигате успехи? Това вероятно е фактът, че не вярвате в себе си. Вместо да се съмнявате във всеки свой ход, доверете се на инстинкта си и се водете по своята интуиция, вместо да чакате прозрения от хората около вас.

Както казва Дейл Карнеги, "Бездействието ражда съмнения и страх. Действието ражда увереност и смелост. Ако искате да победите страха, не стойте вкъщи, размишлявайки за него. Излезте навън и запретнете ръкави."