Ако някога сте търсили "най-добрите финансови книги" в Google, вероятно в челото на списъка ви е попадало заглавието "Богат татко, беден татко". Книгата, написана от Робърт Кийосаки и Шарън Лехтър, е продадена в над 32 млн. копия в 40 страни, откакто бе издадена през 2002 г.

"Богат татко, беден татко" е алегорична история за Робърт Кийосаки и неговите двама бащи и за това как израстването с тях е оформило финансовите му възгледи.

"Бедният татко" е биологичният баща на Кийосаки, високо образован университетски преподавател. "Богатият татко" е бащата на най-добрия приятел на Кийосаки - заможен предприемач, които притежава десетки компании. Двамата бащи му предоставят противоречащи си съвети относно парите.

Мисленето на "Бедния татко"

"Бедният татко" смята, че човек трябва да работи за пари като служител на заплата със стабилна работа и че състоянието на този човек до голяма степен зависи от произхода на семейството му. Той смята, че най-важните неща, които човек може да прави, за да оцелява финансово (или за да трупа богатство), е да чете и да се учи от богатите хора.

Мнозина смятат, че този тип мислене може да вкара човек в капана да работи нещо, което не харесва, но да продължава да го прави, защото има да плаща сметки.

Мисленето на "Богатия татко"

"Богатият татко" съветва Кийосаки да си намери работа, за да придобие уменията, които са необходими, за да бъде предприемач. Богатството идва от научаването чрез опит и множество източници на доходи.

Когато "бедният татко" го насърчава да се изкачава нагоре по корпоративната стълбица, "богатият татко" с усмивка казва: "Защо да не притежаваш стълбицата?"

Съветите от "Богат татко, беден татко" и от страна на самия Киойсаки привличат спорно внимание, но книгата предлага редица уроци за всички, които биха искали да разширят мирогледа си относно парите.

Ето някои от основните неща, подбрани от CNBC:

1. Богатите си купуват активи, а не задължения

Активът е нещо, което вкарва пари в джоба ви, като облигация или къща (която купувате и след това отдавате под наем на други хора). Задължението е нещо, което ви струва пари, защото с времето губи от стойността си, като скъпа кола или телевизор.

Важно е да можете да различавате двете неща. Бедните имат единствено разходи. Средната класа си купува задължения, които си мисли, че са активи," пише Кийосаки.

9 навика, които ще ви помогнат да забогатеетеМоже би си мислите, че милиардерите имат свръхвъзможности или някаква тайна, която им е помогнала да постигнат милиардерския си статут, но това не е така

2. Финансовата грамотност може да се придобие единствено чрез опит

Добре образованият "беден татко" казва: "Да учиш усърдно и да получаваш добри оценки е единственият начин да си осигуриш добра работа в голяма компания$. "Богатият татко" обаче казва, че най-важната цел е да научиш как действат парите, така че да можеш да ги накараш да работят за теб.

Според Кийосаки, за да е добър с финансите човек, той трябва да разбира от счетоводство, инвестиции, пазари и право. Колкото повече увеличавате уменията си, толкова по-успели ще бъдете.

3. Научете се да продавате

В книгата жена с магистърска степен по английска литература пита Кийосаки как може да стане автор на бестселъри. Той я съветва да се запише в курс по обучение за продажби. Шокирана от отговора му, тя казва: "Не говорите серозно, нали...".

Тогава Кийосаки взема книга от масичката и казва: "Има си причина на успешните книги да пише "най-добре продаван автор", а не "най-добре пишещ автор." Да умееш да продаваш е ключово умение, което трябва да притежавате, ако искате да забогатеете, обяснява той.

Излезте от зоната си на комфорт, практикувайте продажби и създаването на контакти. Ако не го правите, никога няма да можете да ръководите собствен бизнес.

4. Страхът и съмнението в собствените способности са най-големите ви пречки за успеха

Основната разлика между богатите и бедните е как се справят със страха. "Бедният татко" играе на сигурно и избягва рисковете. Тази перспектива може обаче да струват скъпо в дългосрочен план. "Често в реалния свят прогресират не умните, а смелите," казва "богатият татко."

5. Винаги мислете за възможностите

"Богатият татко" забранява на детето си да казва: "Не мога да си го позволя." Вместо това, той го съветва да казва: "Как мога да си го позволя?" Първата фраза блокира мозъка на човек и така повече не му се налага да мисли.

Втората разкрива "възможности, въодушевление и мечти." Тя принуждава мозъка да търси отговори. Кийосаки научава, че "основната причина повечето бедни хора и представители на средната класа да са финансово консервативни (което означава "Не мога да си позволя да поемам рискове") е, че те нямат финансова основа."