Медиите обичат да обрисуват определена картина на това какво означава да си богат — огромни имения, скъпи коли, работа на Уолстрийт или в някой технологичен стартъп. Ако вярвате на това, да си богат изглежда като непостижима мечта.

Истината обаче е, че повечето “богати” хора живеят много нормален живот. Вероятно дори не бихте познали, че са богати, ако ги видите, защото не влизат в този стереотип. Повечето богати хора приличат много на останалите. Те просто знаят една тайна, която, макар и изключително ефективна, не е много привлекателна, пише CNN Money.

Тайната на забогатяването

Тайната на забогатяването е също толкова силна, колкото и невъодушевяваща - харчете по-малко, отколкото изкарвате.

Това е. Колкото по-голяма е разликата между това, което изкарвате и това, което харчите, толкова по-бързо ще се окаже, че имате достатъчно пари, за да живеете по-спокоен живот.

Това може да е очевидно, но не го прави лесно за постигане. То всъщност е доста по-трудно, отколкото звучи. Много от хората, които ще видите с големи къщи и скъпи коли, са затънали до гушата в задължения, което означава, че нарушават този прост принцип. Те въобще не са богати. Те са задлъжнели.

Предизвикателството е да осъзнаете, че не можете да натрупате реално богатство, ако се опитвате да не изоставате от подобни хора. Реалното богатство идва от това да харчите по-малко, отколкото изкарвате, отново и отново, месец след месец, година след година.

Това е бавен и стабилен процес. Не е особено въодушевяващо, но е най-сигурният начин да постигнете най-големите си финансови цели.

Практични начини да харчите по-малко, отколкото изкарвате

1. Зарежете големите си месечни сметки. Преминете към по-евтин план за мобилния си телефон или спрете кабелната телевизия. В днешно време технологиите ни позволяват да правим повече неща с по-малко пари и вие можете да се възползвате от това предимство.

2. Автоматизирайте спестяванията си, като прехвърляте пари от разплащателната си сметка в спестовната в началото на всеки месец. Това ви принуждава да живеете с по-малко средства.

3. Увеличавайте спестяванията си с 1% на всеки шест месеца. Сложете си напомняне на календара, за да не забравяте. Почти няма да забележите разликата, но с времето парите ще се трупат.

4. Заделяйте 50% от всички увеличения на доходите за спестявания. Въпреки това можете да повишавате стандарта си на живот, но по устойчив начин.

Предефинирайте богат

От съществено значение за всичко това е какво означава да си богат. Ако имате нужда от огромен дом и скъпа кола, за да се “чувствате” богат, тогава тези съвети няма да ви помогнат. Ако обаче определяте богатството като способността да прекарвате част от свободното си време с близки и приятели, да пътувате, да правите неща, които обичате и да не се притеснявате за пари, тогава всичко, което е необходимо, е да се разпростирате според чергата си.

Истинската свобода е способността да вземате решения в живота, които ви правят щастливи. Пестеливостта слага пари в джоба ви, за да можете да правите точно това.