Крал Чарлз III и съпругата му кралица Камила бяха официално коронясани на историческа служба в Уестминстърското абатство.

Това е първата подобна церемония за последните 70 години, след коронацията на покойната кралица Елизабет II през 1953 г.

Церемонията се отличава с пищност, блясък, показност и традиции, датиращи отпреди 1000 години.

Тя привлече вниманието на целия свят и събра многобройни почетни гости, сред които представители на кралското семейство на Великобритания, благородници, политици, общественици и световноизвестни знаменитости, като Ема Томпсън, Маги Смит, Джуди Денч и американската певица Кейти Пери.

След като се закле да управлява справедливо Монархията и да поддържа Англиканската църква, чийто глава е като крал, Чарлз III беше скрит от погледите на гостите зад параван за най-свещената част от церемонията, когато беше помазан по ръцете, главата и гърдите от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби със свещено масло, осветено в Йерусалим.

След това Архиепископът на Кентърбъри бавно постави 360-годишната корона "Свети Едуард" на главата на Чарлз, който седеше на трон от XIV век в Уестминстърското абатство.

"Бог да пази крал Чарлз! Да живее крал Чарлз! Нека кралят живее вечно!", извикаха тържествено вярващите заедно с празничните фанфари.

Politico: Грандиозна, архаична, изостанала – на кого е нужна коронациятаПогрешното схващане е, че церемонията бележи начало на управлението на новия монарх

В Лондонската кула и в цялата столица, в страната, в Гибралтар, на Бермудските острови и на корабите в морето бяха изстреляни оръжейни салюти.

Най-големият син на Чарлз и престолонаследник – 40-годишният принц Уилям, докосна короната и след това коленичи пред баща си, за да обещае своята вярност към него.

По време на историческата двучасова служба, която датира от времето на Уилям Завоевателя през 1066 г., втората съпруга на Чарлз Камила също беше коронована за кралица.

Внукът на Чарлз принц Джордж – първороден син на принц Уилям и внуците на Камила бяха в ролята на пажове, а в края на процесията имаше поздрав от религиозни лидери.

Официална роля на събитието нямаше нито за по-малкия син на Чарлз - принц Хари, след като той напусна заради конфликти Бъкингамския дворец и заживя в САЩ със съпругата си Меган Маркъл, нито за брат му принц Андрю, който беше принуден да се откаже от кралските задължения заради приятелството си с покойния американски финансист Джефри Епстийн, осъден за сексуално престъпление.

Те седяха на третия ред зад останалите членове на кралското семейство.

Принц Хари ще присъства на коронацията на крал Чарлз. Меган остава в САЩХерцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, съобщи Бъкингам

Макар и с дълбоки корени в историята, по желание на самия Чарлз III, церемонията беше олицетворение на опит да се представи ориентирана към бъдещето монархия, в която участващите отразяват една модерна страна заедно с всички нейни религии.

Церемонията обаче беше малко по-мащабна от тази, организирана за кралица Елизабет през 1953 г., отбелязват наблюдатели.

Традиционните символи на монархията, историческите регалии - от златни кълба и мечове с бижута до скиптър с най-големия безцветен шлифован диамант в света, също имаха своята роля в церемонията.

Химнът на Хендел за коронацията "Sadok The Priest" беше изпълнен, както се изпълнява на всяка коронация от 1727 г. насам. Но имаше и новости, включително химн, композиран от Андрю Лойд Уебър, известен с театралните си представления на Уест Енд и Бродуей, както и изпълнение на госпъл хор.

"Никоя друга страна не би могла да организира такова зашеметяващо събитие - процесиите, пищността, церемониите и уличните партита", заяви министър-председателят на Великобритания Риши Сунак.

След като бяха коронясани, новите крал и кралица поеха на коронационното шествие от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец. Това е един от най-големите паради, организирани в историята на Обединеното кралство, с участието на над 4000 военнослужещи.

От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на ВеликобританияРазликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия

Въпреки проливния дъжд десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Лондон за да присъстват на живо в историческия момент. Повечето от тях не скриха емоциите си от специалното събитие, а някои дори трудно сдържаха сълзите си от вълнение.

Не всички сред тълпата обаче бяха дошли да подкрепят Чарлз III. Стотици републиканци освиркваха и размахваха плакати с надпис "Той не е моят крал".

Повече от 11 000 полицаи бяха разположени на място, за да потушат всякакви опити за нарушаване на обществения ред, а кампанийната група "Република" съобщи, че нейният лидер Греъм Смит е арестуван заедно с петима други протестиращи.

Великобритания е в труден момент, тъй като се бори да намери своя път в политическия водовъртеж след излизането си от Европейския съюз и да запази позицията си в новия световен ред.

Поддръжниците на монархията твърдят, че кралското семейство осигурява международна притегателна сила, като жизненоважен дипломатически инструмент и средство за запазване на престижа на Великобритания на световната сцена, отбелязва Reuters.