Върховният съд на САЩ, заяви днес, че засега отказва да вземе решение по искането на специалния прокурор Джак Смит да се произнесе дали Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване за действията си за подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Определението на съда е победа за Тръмп и неговите адвокати, които упорито се стремят да отложат това и други наказателни дела срещу бившия президент, който иска отново да се включи в битката за Белия дом.

Сега въпросът предстои да бъде разгледан от апелативния съд на окръг Колумбия, който посочи, че ще постанови решение по казуса в началото на януари, но повторното разглеждане от Върховния съд може да забави процеса, посочва Reuters.

Адвокатите на Тръмп казват, че обвиненията срещу него за углавни престъпления могат да отпаднат на основание, че бившият президент не може да бъде съден за "официалните си действия" в качеството му на държавен глава.

Наред с други неща, те твърдят, че бившият президент се ползва с "абсолютен имунитет" за всички действия, които е извършил, когато е бил в Белия дом и че поради тази причина той не трябва да бъде съдебно преследван, пише AFP.

Историческо решение спира кандидатурата на Тръмп във важен щатТова решение не пречи на бившия президент на САЩ да се кандидатира в другите щати и кампанията му заяви, че ще обжалва пред Върховния съд на САЩ Адвокатите на Тръмп правят всичко възможно, за да изместят съдебния график така, че той да не съвпада с този на президентските избори. Първичните избори на републиканците започват през януари и могат да продължат до юни. Според специалния прокурор обаче експрезидентите не се ползват с "абсолютен имунитет" за извършени от тях престъпления. Джак Смит призова съдилищата да се произнесат бързо по въпроса, за да може процесът срещу Тръмп за оспорване на резултатите от изборите да започне, като е планирано на 4 март догодина.