Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън - e обвинен в девет данъчни провинения в Калифорния. Това се случва докато разследването на специалния съветник за бизнес сделките на президентския син се засилва на фона на предстоящите избори през 2024 г., съобщава Associated Press.

Новите обвинения - три тежки престъпления и шест простъпки - са в допълнение към федералните обвинения за огнестрелни оръжия в Делауеър, според които Хънтър Байдън е нарушил законите срещу притежаването на оръжие от наркозависими през 2018 г.

Хънтър Байдън "е похарчил милиони долари за екстравагантен начин на живот, вместо да плаща данъците си", заяви адвокат Дейвид Вайс. Обвиненията са фокусирани върху поне 1,4 млн. долара данъци, които той е дължал между 2016 г. и 2019 г. - период, в който той потвърди, че се е борил със зависимости. Впоследствие дължимите данъци са платени.

Ако бъде признат за виновен, синът на президента на САЩ може да бъде осъден на до 17 години затвор. Към този момент разследването на специалния съветник остава отворено, отбеляза Вайс.

Байдън призна, че не е сигурен за нов мандат, ако не е опонент на ТръмпИзказването идва в момент, когато той се бори с нисък рейтинг на одобрение, както и с опасения сред някои демократи относно възрастта му

В пламенен отговор адвокатът на защитата Аби Лоуел обвини Вайс, че се е "огънал пред натиска на републиканците" по делото.

"Въз основа на фактите и закона, ако фамилията на Хънтър беше друга, а не Байдън, обвиненията в Делауеър, а сега и в Калифорния, нямаше да бъдат повдигнати", каза Лоуел в изявление.

Белият дом отказа да коментира обвинителния акт от четвъртък, като препрати въпросите към Министерството на правосъдието или към личните представители на Хънтър Байдън.

В обвинителните документи, подадени в Калифорния, където той живее, се описват подробно разходите му - от наркотици и компаньонки до луксозни хотели и екзотични автомобили, "накратко, всичко, освен данъците му", пише прокурорът Лео Уайз.

Обвинителният акт идва в момент, когато републиканците в Конгреса провеждат разследване за импийчмънт на президента Байдън, твърдейки, че той е участвал в схема за търговия с влияние заедно със сина си, отбелязва Associated Press. Очаква се следващата седмица Камарата на представителите да гласува официално разрешение за провеждане на разследването.

Заплашват Байдън със съд за провал в предотвратяването на геноцида в ГазаCCR твърдят, че атаката на Хамас от 7-ми октомври не оправдава мащаба на израелското нападение срещу Газа

Досега не са се появили доказателства, че Джо Байдън, на сегашния или предишния си пост, е злоупотребявал с ролята си или е приемал подкупи, въпреки че възникнаха въпроси относно етиката, свързана с международния бизнес на семейството.

Наказателното разследване, водено от адвокат Вайс, е открито през 2018 г. и се очакваше да приключи със споразумението за признаване на вина, което Хънтър Байдън планираше да сключи с прокурорите през лятото. Той щеше да се признае по две обвинения за укриване на данъци и да сключи отделно споразумение по обвинението за притежание на оръжие и в резултат да получи две години пробация вместо затвор, коментира The Wall Street Journal.

Дългогодишната борба на Хънтър Байдън със злоупотребата с наркотици се е влошила след смъртта на брат му Бо Байдън през 2015 г., пишат прокурорите в споразумението.

Въпреки това през 2017 г. и 2018 г. той е реализирал "значителни доходи", включително 2,6 млн. долара под формата на консултантски хонорари от компания, която е създал заедно с изпълнителните директори на китайски бизнес конгломерат и на украинската енергийна компания Burisma, но не е платил данъците си върху общо около 4 млн. долара лични доходи през този период, твърдят прокурорите в споразумението за признаване на вина.