Двамата най-възрастни президенти в историята на САЩ - Джо Байдън на 80 години и Доналд Тръмп на 77 години – се приближават до това да си осигурят партийните номинации и се подготвят за сблъсък на изборите догодина.

Тази предстояща битка се развива на фона на широко разпространено недоволство и от двамата кандидати, като избирателите изразяват загриженост за инфлацията, законите за абортите и ролята на Америка в един непредсказуем и конфликтен свят, пишат в анализ за предстоящата кампания от The Wall Street Journal.

Въпреки тези опасения Тръмп в момента държи преднината на републиканската номинация за трети път, въпреки че многократните му усилия да отмени резултатите от изборите през 2020 г. и многобройните обвинения в различни престъпления предизвикват безпокойство в умерените и независимите избиратели.

Байдън се стреми да си върне номинацията на демократите, но въпросите за възрастта му, справянето с икономиката и тревогите за продължаващите военни конфликти преследват кампанията му, допълват от MSNBC.

Балон за милиарди: Как Доналд Тръмп - младши се оправда пред съдаФамилията Тръмп е изправена пред обвинения за измама в Ню Йорк

Тъй като електоратът е слабо разделен, крайният резултат от изборите може да зависи от малък сегмент избиратели, разпръснати в няколко ключови щата, а наличието на множество независими кандидати може допълнително да усложни резултатите, анализират от The Wall Street Journal.

Последните проучвания на общественото мнение, проведени от Quinnipiac University ,отразяват близката надпревара между двамата кандидати, като 47% от регистрираните гласоподаватели подкрепят Байдън, а 46% - Тръмп в хипотетичен двубой, докато независимите гласоподаватели, разделени по равно, остават ключов фактор при определянето на резултата.

От друга гледна точка последните проучвания на New York Times и Siena College, показват, че Байдън изостава от Тръмп сред регистрираните гласоподаватели в пет от шестте изследвани от тях щати. Гласоподавателите в преобладаващата си част смятат, че политиката на Тръмп по време на неговото президентство е била по-полезна за тях, отколкото тази на Байдън. Освен това, според проучването мнозинството от всички демографски групи смятат, че Байдън е "твърде стар" за президентския пост.

Друга статистика на Quinnipiac University, посочва че в хипотетичен тристранен двубой през 2024 г. независимият кандидат Робърт Кенеди младши би получил подкрепата на 22% от регистрираните гласоподаватели, бившият президент Доналд Тръмп - на 36%, а Джо Байдън - на 39%.

1,7 трлн. долара: САЩ регистрират рекорден бюджетен дефицит В исторически план страната е имала по-голям дефицит единствено по време на пандемията

Ако Тръмп и Байдън оглавят листите на своите партии, това ще бъде първият реванш на кандидатите на основните партии от 50-те години насам.

Освен това, ако Тръмп постигне победа, той ще се превърне в първия бивш президент, който отново ще се настани в Белия дом след Гроувър Кливланд през 1892 г., посочват от The Wall Street Journal.

Въпреки че Тръмп запазва значителна преднина при републиканците, към този момент той се фокусира върху това да направи номинацията си почти неизбежна, насочвайки се към съперничество с други членове на Републиканската партия, като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли. Кампанията на Тръмп се стреми да осигури ранни победи в Айова и Ню Хемпшир, надявайки се да затвърди номинацията в началото на март, допълват от CNN.

The Wall Street Journal твърдят, че повечето проучвания показват, че хората смятат Байдън за твърде стар в сравнение с Тръмп. Макар че Байдън се ползва с подкрепата на партийните лидери, мнозинството от избирателите, включително значителен брой демократи, го призовават да не се стреми към нов мандат, като се позовават на опасенията за възрастта му и призива за ново ръководство.

Светеовните медии подчертават правните проблеми на Тръмп като проблем за кампанията му, включващи делата за измама и множество други наказателни обвинения. Те варират от опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в Джорджия до боравене с класифицирани документи във Флорида и изправяне пред федерален процес във Вашингтон за намеса в изборите.

Нюйоркски съд призна Тръмп за виновен за дългогодишни финансови измамиГлавният прокурор на щата иска обезщетение в размер на 250 млн. долара

Факторът възраст също играе значителна роля в тези избори, като републиканците прилагат ефективна стратегия срещу Байдън в социалните мрежи, напомняйки че е твърде стар за Белия дом.

Дон Бейкън, републиканец от Небраска, който представлява тясно разделен район в Омаха, заявява пред The Wall Street Journal, че вярва, че през 2020 г. "много хора не са гласували за Джо Байдън, а за Доналд Тръмп или против Доналд Тръмп". Световните медии подчертават опасенията си, че това ще се повтори и през 2024 г.

Докато президентската надпревара на САЩ през ноември 2024 г. все още се оформя, нацията очаква резултата от този политически сблъсък, който несъмнено ще определя бъдещето на американската политика и не само.