Спечелването на номинацията на партията на мнозинството за председател на Камарата на представителите обикновено издига даден политик в пантеона на американските политически лидери. Но три седмици след отстраняването на председателя Кевин Маккарти Републиканската партия е толкова разделена, че кандидатът, който се очаква да се появи във вторник, може никога да не получи най-високия пост, пише в свой анализ CNN.

Номинацията е задача, която може да се окаже невъзможна политическа мисия - да се обединият хора, които може би никога няма да се помирят. И дори ако номинираният спечели поста, следващият говорител има разумни шансове да бъде с мандат, дори по-кратък от този на Маккарти, който прекарва на поста девет месеца.

„Но тук става въпрос за нещо повече от тежкото положение на Републиканската партия, която често изглежда така, сякаш се разпада. Ако неработещото мнозинство в Камарата на представителите не успее да се съвземе, правителството на САЩ може да изчерпи финансирането си преди Деня на благодарността - и милиони американци могат да платят цената“, посочва медията.

Камарата е парализирана вече три седмици, докато световните кризи кипят, а крайният срок за спиране на работата на правителството наближава.

1,7 трлн. долара: САЩ регистрират рекорден бюджетен дефицит В исторически план страната е имала по-голям дефицит единствено по време на пандемията


Представителят на Флорида Върн Бюканън заявява, че неговите избиратели "смятат, че всички ние сме неспособни". Бюканън, който подкрепя колегата си Байрън Доналдс за председател, добавя: "Хората са много ядосани и разстроени".

Очаква се във вторник осем кандидати да вземат участие в тайно гласуване, докато републиканците се опитват да изберат кандидат след неуспехите на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ и председателя на съдебната комисия Джим Джордан да заменят Маккарти. Кандидатите са направили своите представяния на заседание на партийна конференция в понеделник вечерта.

Но въпреки че се очаква един кандидат да излезе от тайното гласуване, няма гаранция, че той ще успее да получи необходимото мнозинство в цялата Камара - предвид крайните разделения при републиканците между някои от крайно десните хардлайнери, които помогнаха за изгонването на Маккарти, и по-умерените представители.

Поради малкото си мнозинство почти всички републиканци трябва да подкрепят кандидата, за да стане той говорител - това е много трудно в една дълбоко разделена партия.

Невъзможно обединение

Исторически вот свали лидера на Камарата на представителите на САЩ Гласуването с 216 на 210 гласа отбелязва първия случай в историята, когато председателят ѝ е свален


Фактът, че има осем кандидати, сам по себе си говори за това, че никой не е достатъчно силен, за да разчисти полето, и че който и да се появи, може да няма силна подкрепа, посочва още CNN.

Има признаци, че членът на мнозинството в Камарата на представителите Том Емър бележи напредък, но като член на ръководния екип на Камарата на представителите, на когото не се доверява дясната фракция "Камара на свободата", неговата кандидатура може да понесе същите пасиви като тези на Скалис и Маккарти.

Друга възможна кандидатура е Доналдс от Флорида, член на „Камарата на свободата“ и един от малкото чернокожи републиканци в Конгреса. Но Доналдс може да се окаже твърде радикален за умерените републиканци в районите, които гласуват за президента Джо Байдън. Сред тези членове - на които се крепи мнозинството - е осезаем гневът, че депутатите, гласували за Маккарти, са избегнали каквито и да било последствия. Един оратор от крайната десница може да се окаже твърде голям проблем за тях.

Но личността на новия републикански говорител - когато той евентуално се появи (сред настоящите осем кандидати няма нито една жена) - може да се окаже по-маловажна от тежката ситуация, пред която ще се изправи. Вече три седмица представителите на партията не успяват да си изберат нов лидер - време, което би било по-добре да се изразходва за определяне на позицията по новото споразумение за финансиране на правителството, необходимо, за да се предотврати спирането на неговата работа в средата на ноември. Дори и новият председател да бъде избран до края на тази седмица, остават едва три седмици до Деня на благодарността, за да се постигне споразумение с управлявания от демократите Сенат и Белия дом, за да се избегне поредният управленски провал под ръководството на мнозинството на Републиканската партия.

Спорът за финансирането ще бъде едно от най-трудните изпитания за новия председател. Вероятността той да бъде компрометирана фигура, която рискува да загуби работата си във всеки един момент, прави позицията още по-уязвима.

Рискът от сценарий, при който избраният кандидат е свален в рамките на няколко седмици, се повишава от факта, че всеки нов говорител ще бъде изправен пред същия вид невъзможни решения, пред които се изправя Маккарти, когато миналия месец трябва да предотврати спирането на работата на правителството. Знаейки, че не може да удовлетвори крайните искания за съкращаване на разходите от страна на хардлайнерите с помощта на Сената на демократите и Белия дом, Маккарти е принуден да използва някои гласове на демократите, за да приеме законопроект за временно финансиране. И това му коства поста.

Заплахата от „затваряне“ на правителството на САЩ е избегнатаЗаконопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите


Нарастващият натиск за назначение на председателското място може да се окаже мотивиращ фактор за републиканците да прекратят патовата ситуация. Рискът обаче е, че компромисният кандидат няма да е прекарал години в изграждане на мощна база в Капитолия и в критичната верига за набиране на средства и следователно може да не бъде ефективен лидер на разединената партия.

Как американците може да платят цената

До изборите през 2024 г. остава повече от година, но спектакълът на Камарата на представителите, която е срината от собствените си разногласия, не предвещава нищо добро за републиканците. Партията не може да изпълни програмата си, няма шанс да покаже на избирателите, че може да бъде ефективно мнозинство, и дори не може да използва властта си, за да принуди демократите да предприемат трудни политически гласувания, които могат да бъдат в техен ущърб - както по принцип може да направи партията на мнозинството в Конгреса в този момент от политическия цикъл.

Но републиканците от Камарата на представителите не вредят само на себе си. Ако лидерският застой продължи още дълго, щетите могат да се разпространят в цялата страна и да станат глобални.

Спирането на работата на правителството може да навреди на безброй американци - включително на представителите на въоръжените сили, които могат да останат без заплата.

Парализата в Камарата означава също така, че законодателите не могат да гласуват изпращането на спешна помощ за Израел в условията на война с „Хамас“. Искането на Байдън за нов пакет от помощи за Украйна в размер на 60 млрд. долара също няма да бъде прието.

Байдън подписа закона за премахване на тавана на дълга на САЩБайдън коментира, че постигнатото двупартийно споразумение е помогнало да се избегне срив на репутацията на САЩ като надежден финансов партньор


Във вътрешен план жизненоважни законопроекти за бюджетни кредити за всичко - от земеделието до енергетиката и външните операции - са в застой.

"Мисля, че републиканците от Камарата на представителите знаят, че това е много вредно за страната. Погледнете какво се случва в Израел, какво се случва в Украйна и всички други неща, които знаем, че се случват по света, включително и в нашата собствена страна", посочва републиканецът Лари Бъшън пред CNN в понеделник. Републиканецът от Индиана също така предупреждава, че партията си вреди преди решаващия спор за финансирането.

"Мисля, че това ни поставя в неизгодно положение. Нямаме човек, който да е председател на Камарата на представителите, за да преговаря с Белия дом, с демократите в Сената, които са в мнозинство. Това ни поставя в неблагоприятно политическо положение", добавя той. "Също така на практика за страната това не е добре."