Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се доближават до 8%. Цените се покачват през последните три месеца. А през септември на пазара са се появили по-малко жилища от всеки друг септември, откакто се води статистика, което води до 13-годишно дъно на продажбите на жилища в страната, посочва в свой анализ CNBC и добавя:

“Неприятна новина за купувачите на жилища е, че нищо от това не се очаква да се промени скоро. Очаква се цените да останат високи, наличностите - ниски, а лихвените проценти могат да се повишат още повече”.

Сегашният пазар на жилища предлага смазваща картина на достъпност за бъдещите купувачи и не позволява на мнозина да се включат в него, като през последните две години ситуацията непрекъснато се влошава.

Живеете в общ дом, но нямате брак – ето за какво трябва да внимаватеСпоред Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, неженените двойки са 18% от всички купувачи на първо жилище, докато през 1985 г. те са били едва 4%
Според ICE Mortgage Technology, която наскоро придобива доставчика на ипотечни данни Black Knight, при средна стойност на 30-годишния кредит с фиксирана лихва от 7,63%, за да си позволи един американски гражданин жилище на средна цена с 20% първоначална вноска, е необходимо месечно плащане на главница и лихва в размер на 2 528 долара. Това е с 91% повече в сравнение с преди две години и увеличение с 1204 долара на месец, установява ICE.

Месечната вноска за жилище на средна цена сега изисква 40% от средния доход на домакинството, което прави жилищата най-недостъпни от 1984 г. насам, сочат още анализите на компанията.

"Последният път, когато достъпността на жилищата беше толкова ограничена, лихвените проценти бяха 13,6% - с около 6 пункта по-високи от сегашните - а средната цена на жилището беше около 3,5 пъти по-висока от средния доход на домакинствата", припомня Анди Уолдън, вицепрезидент на отдел "Корпоративни изследвания" в ICE Mortgage Technology. "Днес, след години на ниски лихвени проценти, които спомагат за повишаване на покупните цени, средното жилище струва шест пъти повече от средния доход."

Според него, за да се върне достъпността до дългосрочните средни стойности, е необходима комбинация от спад на цените на жилищата с до 37%, намаляване на лихвите по ипотечните кредити с 4 процентни пункта или 60% ръст на медианните доходи на домакинствата.

"За съжаление, възходящата промяна в доходността на държавните ценни книжа тази седмица вероятно ще направи връщането към "нормалното" още по-трудно постижима цел", смята Уолдън.

Инвеститорите в САЩ смятат, че високите лихви ще се задържатСилната икономика може да издържа години на по-високи лихвени проценти
Лихвите могат да надхвърлят 8%

Инфлацията все още е над обявената цел на Фед от 2%, което означава, че референтната лихва на централната банка вероятно ще остане по-висока за по-дълго време. Такива са и очакванията на повечето анализатори.

Преди предстоящата двудневна среща на централната банка, която започва на 31 октомври, финансовите пазари оценяват поредната пауза в повишаването на лихвените проценти. Но шансовете за допълнителна такава през декември са много по-малки - около 61%.

"Дългосрочната доходност на съкровищните облигации - която лихвите по ипотечните кредити обикновено следват - зависи от очакванията за икономически растеж и инфлацията", казва Орфей Дивунги, старши икономист в Zillow. "Инфлационните очаквания се повишават. Политическата дисфункция в столицата на страната и нарастващите правителствени заеми вероятно също допринасят за засиления натиск върху доходността."

Тенденцията за стартово жилище в САЩ отива в миналотоМладите американци, които са закупили жилища наскоро, планират да останат в тях 16 или повече години.
Но дори и лихвите по ипотечните кредити да достигнат 8%, това няма да влоши толкова много положението на купувачите, смята Никол Башо, старши икономист в Zillow, отчасти защото пазарът вече е недостъпен. Купувач, който получава среден доход и е внесъл 10% първоначална вноска за средно жилище през август, би похарчил почти 40% от дохода си за ипотечни плащания. Според Zillow, за да се понижи този процент до препоръчителните 30%, които са стандартен праг, използван като ориентир за достъпността на жилищата, домакинството трябва да има годишен доход от почти 107 000 долара. Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ през 2022 г. медианният доход на домакинствата в САЩ е бил 74 580 долара.

Ако лихвените проценти по ипотечните кредити се повишат до 8%, казва Башо, доходът, необходим, за да си позволим типично жилище в САЩ, ще нарасне до почти 114 000 долара, и добавя: "Купувачите вече са в затруднено положение и няма вероятност жилищният пазар да изглежда значително по-различно при лихви над 8%".

Но при силен пазар на труда и намаляване на лихвените проценти от страна на Фед до третото тримесечие на 2024 г. пазарът може да се задържи на това ниво за известно време, казва Джон Тухиг, ръководител на отдела за кредити в Raymond James.