Не се наблюдават, нито очакват особени промени на имотния пазар, обобщиха експерти по време на традиционния за форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ панел, посветен на тенденциите на пазара на недвижими имоти.

Тази година в него се включиха Даяна Каназирева (OKOL Lake Park), Полина Стойкова (Bulgarian Properties), Венета Христова (MaxView Property), Милан Гълъбов (БГ РЕИ, компанията инвеститор в комплекс GORA) и Борис Димитров (musketari.bg), който беше модератор на панела.

Няма да се стигне до „Армагедон“, наподобяващ кризата от 2008-2009 г., но все пак България няма да остане изолирана от всеобщата тенденция за вдигане на лихвените проценти по банковите кредити, коментираха още участниците. Промените обаче няма да са шокиращи. Столицата се разширява в извънградската част, а цените на имотите няма да бележат особен ръст.

Тази година продавачите на недвижими имоти са станали по-гъвкави и са склонни да правят отстъпки от цената на имота в размер на средно до 1,5%, заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на Bulgarian Properties.

Има и по-добро предлагане на имоти тази година, отколкото през миналата", добави тя.

Полина Стойкова, Bulgarian Properties

По отношение на търсенето, „ако човек се загледа в детайлите на факторите, които движат пазара, ще види устойчиви тенденции и доказани във времето съотношения, които ни дават основание да бъдем уверени в прогнозите си“, каза още Стойкова. „Купувачите още в първите дни на януари се върнаха на пазара – бяха се оттеглили за малко в края на миналата година, очаквайки нова посока на лихвените проценти, но нивата им сега са подобни на тези от миналата година. Пазарът на жилищни имоти се движи в много добро темпо в момента, сходно с това през миналата година“, коментира експертът от Bulgarian Properties.

Стойкова посочи, че пазарът е постигнал нов баланс: цените са се вдигнали с над 20%, спрямо 2022 г., но се наблюдава и ръст на доходите с 18% за първото тримесечие. "Пренастройваме се към нова реалност. Има увереност в хората, че могат спокойно да купуват жилища. Това води до повече купувачи, които искат да си купят нов, а не само до инвестиции в имоти с цел препродажба", допълни тя.

Интересът на купувачите не е спаднал, но сега те обмислят покупката си повече време, коментира Венета Христова, управител на MaxView Property.

„Миналата година имаше клиенти, които виждаха мястото, където ще се построи сградата, в която ще си купят нов дом, само в Google Maps. Т. е., разчитаха само на визуализация, локация и цени. По този начин се случваха сделките. Сега купувачите са много по-резервирани, по-спокойни, не толкова форсирани в избора си“, каза Христова, като обобщи, че спад в интереса към новото строителство не се наблюдава. Българският пазар се движи със собствен темп, "колкото и да се съобразяваме с обстановката около нас", добави тя.

Венета Христова, MaxView Property

Христова оцени, че най-добрият вариант за покупка на имот с цел инвестиция си остава именно новото строителство. "Цената, която инвеститорите получават преди разрешение за строеж, е средно с 20% по-ниска до въвеждането на една сграда в експлоатация. Ако имаме добра локация и инвеститор от Топ 5, или Топ 10, има и по-високи нива. Вечният въпрос на купувачите е кога ще има Акт 16", добави тя.

Като проблем Христова открои трудното намиране на парцели за строителство. Поради тази причина и "София расте накъдето може", а именно в извънградската част. Малко са и парцелите, на които може да се постигне РЗП над 10 000 кв.м. Интерес за инвеститорите са новообособяващите се квартали, тъй като могат да осигурят предлагане на парцели.

Определението за луксозен имот е субективно, заяви Даяна Каназирева, директор “Проектно развитие” в OKOL Lake Park – проект, обхващащ 3000 дка площ, който обединява голф игрище, 5-звездения хотел Pullman, семейни жилища и ваканционни имоти, както и други пространства за активен начин на живот и почивка. "За някои терминът „лукс“ се определя от цената, докато нашите цени са на половината на обичайните за луксозните имоти в София", коментира Каназирева.

Даяна Каназирева, OKOL Lake Park

Има позитивна промяна в потребителската нагласа и търсене, а купувачите искат "нещо готово като продукт и завършено като услуга", добави тя.

"Именно това предлагаме ние – услуга „от-до“, при която няма нужда от брокери, адвокати, търсене на строител, интериорни дизайнери“, каза Каназирева и посочи, че 50% от клиентите на OKOL са си купили първо жилище, в което действително имат намерение да живеят. „Хората, купуващи с цел инвестиция при нас, са много малко", обобщи Каназирева.

"Аз съм оптимист. Цените на материалите се „успокоиха“ и строителите трябва да оптимизират дейността си така, че да няма ръст в цените на имотите, защото не мисля, че крайният потребител може да абсорбира повече повишения“, коментира още Даяна Каназирева.

Не е имало момент на спад на продажбите, а интересът към по-голямата квадратура е бил провокиран от Covid-19 пандемията, посочи Милен Гълъбов, финансов директор на БГ РЕИ, компанията инвеститор в проекта GORA.

"Хората искат да имат повече пространство: допълнителна стая за офис, допълнителна стая за игра на децата. Важна е и средата отвън, колко са съседите, зелените площи, има ли гледка, има ли въздух. Най-малкото общо кратно е средата вътре и отвън", обобщи той, но подчерта, че качеството на строителството остава особено важен критерий за купувача.

Милан Гълъбов, БГ РЕИ


Прогнозата на Гълъбов е, че интересът към закупуване на имоти ще излезе извън столицата. Той изтъкна предимствата на Перник, към който хората и пазарът изхождат от предразсъдъци, но непосредствената близост на града със столицата го прави подходящ за покупка на ново жилище за тези, които не могат да си позволят такова в София. Разликата в цената на имотите в София и Перник е 50%, посочи Гълъбов.

Според него ситуацията с ниските лихви в България е "бутикова" и те неизбежно ще се покачат. "Не мисля, че ще последва „Армагедон“ като през 2008-2009 г. В последните 10 години се случиха неща, които знаехме, че ще се случат, и не бяхме подготвени за тях. Знаем, че лихвите ще се увеличат, знаем, че ще има охлаждане на пазара, знаем, че БНБ казва да се подхожда предпазливо към пазара. Това е начинът – няма да се сринем, няма да се заличи имотният пазар в България, но нека подходим с едно наум", предупреди Гълъбов.

Теодора Павлова