Трима от четирима българи изпитват затруднения да покриват месечните си разходи. 14,2% успяват да направят това много трудно, 26,8% - трудно, а 36,8 с известни затруднения. Едва 3,5% отговарят с "лесно" и "много лесно".

Това сочат последните данни на НСИ за бюджетите на домакинствата през първото тримесечие на 2023 г., като същевременно разкриват, че 74,6% от българите не отчитат промяна в доходите си, а едва 20,1% могат да се похвалят с увеличение.

Тази статистика, заедно с високата инфлация и прогнозите за продължаваща турболенция на глобалната икономика, показва, че единственият начин да запазим стандарта си на живот и дори да го подобрим въпреки обстоятелствата е като оптимизираме наличните си бюджети.

Именно върху тази тема падна и акцента на панела “Управление на лични финанси в среда на икономически рискове” на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023, който модераторът - Рени Миткова, управител на компанията за управление на вземания ЕОС Матрикс, описа така:

"Нашата цел е да погледнем по-цялостно върху портфейла на българина - какво се случва с нашите приходи и разходи, опитваме ли се да оптимизираме потребителските си навици, до каква степен са важни за нас финансовата стабилност и финансовата свобода, която биха ни осигурили застраховките и инвестициите".


Рени Миткова, управител на ЕОС Матрикс

Чуждите пари се харчат по-бързо от нашите


Рени Миткова беше категорична, че анализът на промените в потребителското поведение в последните няколко години, в среда на висока инфлация, е изключително важно, тъй като на практика инфлация винаги ще има - "дали ще бъде на толкова високи нива, или ще бъде незабележима, тя е факт".

Какво показват цифрите?

"Нашите доходи постоянно се увеличават. Независимо дали става дума за малък или голям работодател, всички изпитват необходимостта да задържат служителите си и да наемат нови хора, така че заплатите растат. За съжаление, не със същия темп, с който растат нашите приходи. Статистиката сочи, че приходите ни са нараснали за 2022 г. с 16,5%, но разходите - със 17,6%", посочи Рени Миткова.


По думите ѝ един от най-значимите разходи в потребителската кошница у нас е храната - над 30%, и продължава да нараства. Затова и опитите за оптимизация на бюджетите обикновено засягат разходите за не толкова необходими неща като алкохол и цигари, дрехи и обувки, свободно време, обяснява управителят на ЕОС Матрикс и дава съвет, изпитан от самата нея:

"Начините да оптимизираме нашия портфейл са много. В нашия семеен бюджет например настъпи истинска революция, след като започнахме да използваме повече дебитните си карти вместо кредитните. Чисто психологически харчим много по-лесно чуждите пари. Проучване на McDonalds, направено преди пандемията, сочи, че с кредитните си карти харчим 37% повече", каза още Рени Миткова

И тъй като темата за високата инфлация постоянно повдига въпроса за начините за запазване на стойността на спестяванията, Рени Миткова акцентира:


"За мен на първо място трябва да имаме спестявания, защото те са основата на нашата финансова стабилност. Но преди да се хвърлим към финансовата свобода трябва да помислим как на първо време да осигурим финансовата си стабилност".

Верният път са дългосрочните инвестиции

След като финансовата стабилност е факт, идва време за инвестициите. Затова е важно да се прави разлика между основни категории като спестяване, спекула и инвестиране.

"Добре е да се прави разлика между тези три термина. Когато спекулирате с финансови или каквито и да е други активи, купувате нещо, което искате да продадете след даден период от време на някой, който е готов да плати повече за него. Тази дейност предполага клиентите да имат задълбочени познания, техническа подготовка и да са готови да поемат значителен риск за кратък период от време", обясни Спасимир Маджаров, главен мениджър на Amundi за България.

От компанията дефинират спестяванията като “бели пари за черни дни” и са категорични, че те са важни, но посочват два основни проблема. От една страна, инфлацията в момента изяжда покупателната стойност на парите, а от друга - те нямат дисциплиниращ ефект, защото могат да бъдат изтеглени във всеки един момент и да бъдат инвестирани в някакво краткосрочно удоволствие.

Спасимир Маджаров, главен мениджър на Amundi за България

"Ние се фокусираме върху непрофесионални инвеститори и смятаме, че има два адекватни начина за клиентите ни да се защитят от инфлацията и да си подсигурят по-добър стандарт на живот след време. Първият начин е да се задели някаква сума и да се инвестира цялата във фонд за минимум пет години. Още по адекватен вариант е да се закупи спестовен план - всеки месец да се инвестира някаква малка сума", каза Спасимир Маджаров и очерта двете основни правила за успешни инвестиции в акции: задължителен хоризонт от минимум пет години и дисциплина.

А данните от 1930 г. насам напълно подкрепят неговата теза - 86% от всички петгодишни периоди са положителни, което означава, че са донесли доход. При 15-годишните периоди този процент е 100%, като доходността е 10-20%.

"С инвестирането на малка сума вие осреднявате флуктоацията на пазара и средната движеща се крива винаги е възходяща. По този начин дори в даден период да има негативно движение, в дългосрочен план то се изчиства", добави главния мениджър на Amundi за България.

Не е нужно да разбирате от технологии, за да инвестирате в тях

Технологиите са навсякъде около нас, а представители на индустрията са окопирали всички лидерски позиции за пазарна капитализация. Но технологичното развитие и иновациите в голяма степен се движат от много по-малки организации - т.нар. стартъпи.

Именно върху инвестиции в подобни предприятие е фокусирала своята дейност платформата SeedBlink, а нейният директор за България Ангел Хаджиев обясни:

“Това са стартиращи предприятия, които търсят финансиране, и с един много приемлив размер на инвестицията всеки може да си създаде портфейл и по този начин да управлява средствата си. Ако тези средства стоят в банка, нивото на инфлация ги изяжда всяка секунда. Инвестициите в този сектор са категорично дългосрочни, тъй като това са стартиращи предприятия с 5-10 годишен план за развитие."


Ангел Хаджиев, SeedBlink

Тъй като платформата инвестира единствено в технологични компании, нейната аудитория е по-специализирана - "разбира от технологията, която стои отзад, и търси малко повече от бизнесмодела, влизайки в детайли". Но Ангел Хаджиев е категоричен, че всеки един човек, дори да няма познания, "може да диверсифицира своето богатство" чрез акции на стартиращи технологични предприятия.

Затова и от 43 български акаунта преди година към днешна дата SeedBlink може да се похвали с над 1200, със средно 8 отделни инвестиции и среден тикет от 8000 евро. Може ли обаче средата за технологични инвестиции у нас да се подобри? Според директора на компанията за България - със сигурност.

"Добри практики има навсякъде. В Англия например има правителствени програми, които гарантират на инвеститорите главницата на инвестицията в рамките на 24 месеца. Ако нещо се случи с някой стартъп, главницата до 100 000 паунда се възстановява. Освен това има данъчни облекчения за индивидуалните инвеститори - ако нещо се случи с дадената компания, в която е инвестицията, не се дължат данъци за нея", каза Хаджиев.

В панела участва и Филип Михайлов, изпълнителен директор "Финанси и Риск" на ЗК УНИКА България, който е категоричен, че митът, че застрахователната култура в България е много по-ниска от тази в Европа, трябва да бъде развенчан веднъж завинаги.

Има ли българинът застрахователна култура?У нас проникването на застраховането е 2% от БВП при средни за Европа 4-4,5%

Рени Миткова от ЕОС Матрикс обобщи есенцията на доброто управление на личните финанси и обрисува инструментите, които са в ръцете на всеки един от нас:

"Добре е да имаме един малко по-цялостен поглед върху личния си портфейл. Не само върху приходите, а и върху разходите. Да се замислим върху това как да подсигурим семейството си, да си гарантираме финансова стабилност - и със спестявания, и със застраховки, след което да помислим как парите ни могат да работят за нас така, че да ги спасим от инфлацията и да си осигурим едно по-добро бъдеще”.

Повече от ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 четете тук

Иван Гайдаров