Бившият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс кацна във Вашингтон тази седмица, за да изрази подкрепа за Украйна пред скептичните републикански законодатели.

И от двете страни на Атлантическия океан има надежди, че тя може да помогне за насочване на дебата в американската десница от изолационизъм към активна международна роля, подкрепяна както от британския премиер Риши Сунак, така и от американския президент Джо Байдън.

Лиз Тръс, която всъщност не е почитател на нито един от двамата, е малко вероятен дипломатически супергерой, пише в анализ по темата Politico.

Визитата в САЩ идва година след като унизителната ѝ оставка сложи край на катастрофалния ѝ мандат като най-кратко служилия министър-председател на Великобритания, отбелязва изданието.

След края на 49-дневния си престой на Даунинг стрийт Тръс се опитва да си извоюва място като защитник на десните политики по света.

Лиз Тръс - от протестите срещу Тачър до Даунинг стрийт47-годишната Лиз Тръс ще стане третата жена министър-председател на Великобритания

Тя е във Вашингтон като част от делегация на Консервативната организация "Приятели на Украйна" заедно с бившите лидери на торите Иън Дънкан Смит и Майкъл Хауърд. Групата има натоварен график, като са планирани около 25 срещи с консервативни американски законодатели и мозъчни тръстове.

Пристигането на делегацията съвпада с противопоставянето между Байдън и републиканските законодатели, които се бавят с искането за изпращане на още милиарди долари военна помощ за Украйна. Тази есен Конгресът на два пъти прие законопроекти за разходите, в които липсваше финансиране на конфликта.

Републиканците се опитват да обвържат подкрепата за Украйна с мерки за укрепване на американско-мексиканската граница.

Бившият президент Доналд Тръмп, за когото се очаква да спечели номинацията на републиканците за общите избори догодина, споделя този скептичен поглед към помощта за Украйна. Още през май той отказа да коментира дори въпроса дали Украйна или Русия трябва спечели войната.

Байдън поиска нови милиарди военна помощ за Израел и УкрайнаТова се случва в навечерието на най-голямата сухопътна офанзива на Израел в Газа от години

Следващата седмица се очаква да се проведе гласуване в Сената по пакета от помощи на Байдън на стойност 106 млрд. долара, от които 61,4 млрд. долара са за Украйна. Високопоставени дипломати се надяват, че именно Лиз Тръс може да помогне за изход от задънената улица.

"Те внасят по-автентичен глас към онези републиканци, които обичат да говорят с хора от собствената си партия - не са обременени от правителствената политика, не им се налага да казват някакви хубави неща за администрацията на Байдън. Ако това резонира с републиканските законодатели по начин, по който правителствата не го правят, тогава всичко е наред", казва един от британските служители в делегацията.

Пълноценната дясна програма на Тръс може и да е завършила с катастрофа на Даунинг стрийт – но я поставя в добра позиция пред републиканската десница.

Тръс побърза да подкрепи изрично Републиканската партия преди пътуването, като коментира пред WSJ, че се надява "през 2024 г. в Белия дом да се върне републиканец" и продължи: "В САЩ трябва да има консервативно ръководство, което отново да е достатъчно смело, за да нарече враждебните режими зло и заплаха."

От възраст до икономика: Подводните течения пред Байдън се засилватПрезидентът на САЩ е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи ново проучване на CNN/SSRS

Джон Е. Хербст, старши директор в Атлантическия съвет и бивш посланик на САЩ в Киев, заяви, че неговият мозъчен тръст подкрепя делегацията, защото е съгласен, че Вашингтон има "жизненоважен интерес... да се увери, че Русия ще загуби в Украйна".

"Когато депутати от торите идват в САЩ, за да обяснят на популистки настроените републиканци, че политическият им възглед за Украйна е голяма грешка, ние смятаме, че те трябва да бъдат подкрепени", каза той.

Забележително е, че делегацията върви по стъпките на Борис Джонсън – друг бивш британски премиер, който няколко пъти тази година пътува до Вашингтон, за да изложи аргументите си в подкрепа на Украйна пред колебаещите се републикански депутати, отбелязва още Politico.

По време на обяд, организиран от проукраински мозъчен тръст дълбоко в републиканската територия на Далас, щата Тексас, Борис Джонсън заяви, че победата на Владимир Путин ще бъде "ужасна по своите последици".

Напомни за претенциите на Китай към Тайван, които са основна външнополитическа грижа за американските политици от всички направления - особено за републиканците.

Politico: Украйна се стреми да изглежда смела, докато Западът се колебаеТрусове от САЩ, Полша и Словакия подкопават посланието, че западните съюзници ще се придържат към подкрепата си за Киев във войната с Русия

Дънкан Смит, който е санкциониран от Китай заради критиките си към спазването на човешките права, по подобен начин предупреди в реч пред фондация "Херитидж" тази седмица, че конфликтът в Украйна и заплахите на Китай срещу Тайван са "неумолимо свързани" от "нова ос на тоталитарните държави".

"Пренебрегването на една от тях означава да се умножи опасността от другите. Ако Украйна загуби или бъде принудена да сключи някакво слабо споразумение с Русия ... това на свой ред ще бъде най-силният сигнал, че свободният свят няма да подкрепи Тайван.", обясни той.

Дали достатъчно републиканци са готови да се вслушат, предстои да разберем.