Шокиращите резултати от изборите Нидерландия изненадаха Европа и оставиха много наблюдатели в несигурност какво точно ще се случи след това. Крайнодесният популист Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата (PVV) сега се опитват да съставят правителство след неочаквано голямата победа на националния вот в сряда, пише в свой анализ CNN.

"Честно казано, имам чувството, че това е “момент Тръмп” за холандците. Нещата, които се случиха след избирането на Доналд Тръмп, настроенията и промените в политиката - можем да очакваме нещо подобно", коментира пред CNN Катрин де Врис, професор по политически науки в италианския Bocconi University.

Вилдерс и PVV може и да са спечелили най-много места (според прогнозите 37 от общо 150), но не е ясно дали ще имат достатъчно подкрепа, за да съставят коалиционно правителство. Въпреки че резултатите показват обща победа на партиите вдясно, антиислямският, антиимигрантски, антиевропейски и скептичен към Украйна манифест на Вилдерс няма как да бъде подкрепен от дясноцентристката Партия на свободата и демокрацията (VVD) на напускащия поста министър-председател Марк Рюте.

Крайнодесен популист и критик на България може да управлява НидерландияГерт Вилдерс иска да възстанови граничния контрол, а за гражданите на ЕС ще се изисква разрешение за работа


Най-очевидният път към поста за Вилдерс е коалиция именно с VVD, която се класира на трето място с 24 места, или с „Нов социален договор“, християн-консервативна партия, която има 20 места, според предварителната прогноза, базирана на 98% от преброените гласове. Съвместната листа на лейбъристите и зелените завърши на второ място на изборите с 25 места.

Как всъщност ще изглежда това потенциално коалиционно правителство също не е ясно. Би било много необичайно партия, която е спечелила най-много места, да бъде изключена от управлението. Възможно е Вилдерс да приеме пост, който не го поставя начело на правителството, макар че това вероятно би означавало сериозни компромиси с политическата му платформа.

Освен тези непосредствени опасения, съществуват и въпроси за това какво означава победата на Вилдерс по отношение на посоката на нидерландската и европейската политика в по-широк план. Възходът на европейския популизъм не е нещо съвсем ново. В момента Италия има най-дясното си правителство от края на Втората световна война насам, а Словакия преизбра левия популист Роберт Фицо през септември.

„Като цяло ЕС е добър в сдържането на подобни лидери. В някои случаи той може да смекчи въздействието им, като размаха финансови моркови или помага с политики, насочени към вътрешната аудитория, като например граничен контрол. Тяхното присъствие на политическата сцена обаче може да доведе до сериозни промени“, пише още CNN.

Тръмп vs Байдън: Противоречиви прогнози за противоречиви кандидатиДжо Байдън и Доналд Тръмп се приближават до това да си осигурят партийните номинации


ЕС обикновено взема решения с единодушие, което означава, че всяка държава-членка има право на вето. Това позволява на страните да се противопоставят на останалите членове на блока по много вътрешни въпроси, като в някои случаи блокират целия бюджет на ЕС - над един трилион евро. Наличието на още един държавен лидер в този клуб на практика означава, че популистите могат да се обединят на наднационалнио ниво. Това може да се случи както в Съвета, който се състои от министри и ръководители на национални правителства, така и в Европейския парламент, където десните и левите партии от различни държави формират съюзи. Особено десницата е много добра в това и през последните години значително увеличава влиянието си на брюкселско ниво. Затова и заплахите на Вилдерс, че страната му може да напусне ЕС всъщност не са най-голямото главоболие на Брюксел.

В наши дни евроскептиците като цяло не искат да напускат ЕС - те искат да го управляват. Отчасти това се дължи на факта, че те харесват икономическите ползи от членството на страните си в блока. В същото време, ако продължат да увеличават политическата си власт в рамките на европейския блок, подобни крайнодесни лидери ще имат много по-сериозни лостове, с които да насочват световната политика.

Затова и много евроскептични лидери вече поздравиха Вилдерс с очевидно задоволство.

"Ветровете на промяната са тук! Поздравявам Герт Вилдерс за победата на изборите в Нидерландия", заявява късно в сряда унгарският премиер Виктор Орбан.

Изборите в Полша – една лоша новина за МоскваОчаква се коалицията на Туск да сближи в голяма степен позициите на страната с тези на Брюксел


"Именно защото има хора, които отказват да гледат как националният факел гасне, надеждата за промяна остава жива в Европа", заявява на свой ред лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен.

А възходящите резултати на крайната десница в Европа вече имат своето влияние и върху останалата част от политическия спектър. Най-очевидните примери за това идват от Франция, където президентът Еманюел Макрон започна да използва антиислямска реторика, за да не бъде изпреварен от Льо Пен. Това важи и за Обединеното кралство, където дясноцентристката Консервативна партия е почти неузнаваема след 13 години на власт и влиянието на Брекзит, пише в заключение CNN.

Другите опасения са свързани с това, че Вилдерс по някакъв начин ще бъде блокиран от правителството или ще реши да се превърне в мъченик, вместо да се продаде на поста си. Подобен ход също може да се превърне в предизвикателство за Европа, тъй като често именно тези, които не заемат определени длъжности, могат да имат най-голямо влияние в политиката. Найджъл Фарадж, човекът, който изигра огромна роля за увличането на британските консерватори вдясно и за излизането на Обединеното кралство от ЕС, например никога не е бил в парламента, нито е бил част от правителство.

Великобритания се присъединява към антизелената вълна в Европа Все повече водещи европейски държави се обявяват против политиките за климата на ЕС


В същото време, на годишната конференция на Консервативната партия по-рано тази година Фарадж е посрещнат като герой от редица делегати, въпреки че вероятно е най-голямата заплаха за партията.

Като цяло е много трудно да се предвиди какво ще се случи в коалиционните преговори в Нидерландия или как всъщност може да изглежда следващото нидерландско правителство. Но тези резултати наистина са шок за много европейци и показват, че ситуацията на Стария континент продължава да се променя.