Политическата позиция на президента Байдън е в най-слабата си точка от началото на мандата му, установява ново проучване на The Wall Street Journal.

Като тест на вероятната битка за президентския пост през 2024 г., тo показва, че гласоподавателите дават на Байдън най-ниските оценки за представяне и предпочитат Доналд Тръмп, посочва изданието.

Настоящият президент на САЩ изостава от Тръмп с 4 процентни пункта - 47% към 43% - при хипотетичен вот, в който участват тези двама кандидати. Преднината на Тръмп нараства до 6 пункта - 37% до 31% - когато към микса се добавят пет потенциални трети участници и независими кандидати. Те получават обща подкрепа от 17%, като демократът Робърт Ф. Кенеди младши, който вече е независим, получава най-много - 8%.

Проучването показва, че недоволството от Байдън е широко разпространено, въпреки че голяма част от него изглежда е сред демократически настроените групи, които в крайна сметка може да подкрепят президента в деня на изборите.

Само 23% от избирателите казват, че политиката на Байдън им е помогнала, докато 53% посочват, че дневният ред на президента им е навредил.

Около половината от избирателите казват, че политиката на Тръмп, докато е бил президент, им е помогнала лично, а над 37% казват, че са били засегнати от нея.

Около 37% одобряват представянето на Байдън в работата му като президент, което е ниско ниво спрямо други проучвания на WSJ по време на мандата му, докато 61% виждат цялостния му имидж в неблагоприятна светлина, което е рекордно високо ниво.

От възраст до икономика: Подводните течения пред Байдън се засилватПрезидентът на САЩ е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи ново проучване на CNN/SSRS

„Байдъномиката“, знаковата икономическа платформа на президента, се разглежда положително от по-малко от 30% от избирателите и неблагоприятно от над половината.

Констатациите предизвикват най-новия шок за Байдън и за демократите, някои от които открито се тревожат за издръжливостта на 81-годишния президент.

Все пак проучването показва, че кампанията на Байдън има няколко възможности за привличане на подкрепа.

Гласоподавателите смятат президента за по-способен от Тръмп да се справи с проблема с абортите - 44% срещу 33% - което му дава предимство по въпрос, за който е доказано, че дава тласък на кандидатите на демократите. Гласоподавателите, които не са решили за кого ще гласуват в президентската надпревара, клонят към демократите и по други въпроси от проучването, което предполага, че могат да бъдат убедени да подкрепят Байдън, посочва WSJ.

Републиканският социолог Тони Фабрицио обаче държи под око 24% от гласоподавателите, които той нарича „недоволни демократи“, смятащи, че инфлацията, личните им финанси или страната като цяло се движат в грешната посока. Около 16% от тези гласоподаватели не са решили дали да гласуват за президент, а 7% подкрепят Тръмп.

Това обяснява защо Байдън държи само 87% от гласоподавателите, които казват в анкетата на WSJ, че са го подкрепили срещу Тръмп през 2020 г., докато Тръмп държи 94% от тези, които тогава са гласували за него.

Защо американските избиратели не са влюбени в Байдъномиката Законодателните победи в областта на инфраструктурата и индустриалната политика са засенчени от инфлационния махмурлук на стимули, пандемия и война

„Недоволните демократи“ са част от много по-широка група, поддържаща мрачна представа за икономиката, което е в противоречие с много скорошни показатели за икономическа сила, като нарастващ брутен вътрешен продукт, забавяне на инфлацията и безработица, която стигна по-рано тази година най-ниското си ниво от 1969 г. Работодателите са добавили 199 000 работни места миналия месец, съобщи Министерството на труда в петък, знак, че пазарът на труда остава стабилен.

Две трети от избирателите обаче оценяват икономиката като лоша или недобра, а други две трети казват, че тя се е влошила през последните две години, по време на управлението на Байдън. Като по-голям знак за песимизъм, 48% казват, че не вярват, че това поколение ще се справи по-добре от предишното, в сравнение с 44%, които казват, че условията ще бъдат по-добри за сегашното поколение.

Икономическото безпокойство изглежда тежи на младите избиратели, важен стълб на Демократическата коалиция. По-малко от една трета от избирателите под 35-годишна възраст казват, че икономиката е в добра форма, например, в сравнение с 40% от тези на възраст 65 и повече години.

Социолози на Демократическата партия смятат, че Байдън не успява да се справи с няколко групи, които биха гласували за Демократическата партия – млади хора и чернокожи и латиноамерикански избиратели, които се чувстват икономически стресирани.

Заетостта в САЩ остава гореща, отдалечавайки Фед от намаляването на лихвитеРаботните места в САЩ са се увеличили със 199 000 през ноември, нивото на безработица пада до 3,7%

Признак, че песимизмът може да бъде преодолян, е, че 26% казват, че инфлацията се движи в правилната посока, спрямо 20% в предишното проучване на WSJ от август – резултат, който ако продължи в тази посока, може да помогне за подобряването на позицията на Байдън.

Президентът адаптира икономическите си послания, фокусирайки ги повече върху укротяването на инфлацията, отколкото върху създаването на работни места.

Създаването на високоплатени работни места беше основна цел на подкрепеното от демократите законодателство, което финансира нова инфраструктура и производство, но гласоподавателите смятат, че работните места са по-малък проблем, отколкото високите цени. Белият дом наскоро създаде нов съвет по веригата за доставки, насочен отчасти към спиране на инфлацията, а Байдън наскоро призова компаниите да „спрат повишаването на цените“.

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩИндексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил спрямо очакванията

Президентът и кампанията му също така засилват фокуса си върху най-спорните коментари на Тръмп, като определението му за опонентите като „паразити“ и изявлението му миналата седмица, че ще затвори границата и ще отвори повече земя за петролни сондажи – и двете предполагат авторитарен подход в потенциалния втори мандат на Тръмп. Съюзниците на Тръмп казват, че демократите се опитват да отвлекат вниманието от икономическите въпроси и проблемите на южната граница.

Проучването показва още, че избирателите имат лошо мнение за някои от качествата на бившия президент, които кампанията на Байдън може да засили. Избирателите казват, че думата „корумпиран“ се отнася повече за Тръмп, отколкото за Байдън, а Байдън се възприема от повече избиратели като честен. Една присъда за Тръмп, който е изправен пред 91 обвинения в четири наказателни преследвания, би дала на Байдън лека преднина, установява проучването.

Байдън призна, че не е сигурен за нов мандат, ако не е опонент на ТръмпИзказването идва в момент, когато той се бори с нисък рейтинг на одобрение, както и с опасения сред някои демократи относно възрастта му

Байдън обаче е този, който е изправен пред по-голямото предизвикателство, когато става дума за имидж и компетентност. Избирателите казват, че Тръмп е по-добрият залог от Байдън за осигуряване на границата (с 30 процентни пункта), укротяване на инфлацията (с 21 пункта) и изграждане на икономиката (със 17 пункта).

Байдън води по въпроса кой може най-добре да се справи с политиката за абортите и гласоподавателите казват, че той уважава демокрацията повече от Тръмп. Президентът обаче не се смята за по-добър от Тръмп по отношение на намаляването на разходите за лекарства - ключова инициатива на демократите.

Имиджът на партията на Байдън също страда.

Докато гласоподавателите гледат неблагоприятно на двете партии, негативните възгледи за Демократическата партия надвишават положителните с 18 процентни пункта, в сравнение с разликата от 13 пункта за републиканците.

Синът на президента на САЩ Хънтър Байдън е обвинен в 9 данъчни престъпленияАко бъде признат за виновен, синът на президента на САЩ може да бъде осъден на до 17 години затвор

Въпреки че анкетата установява, че Тръмп има доминираща преднина на републиканските първични избори, с близо 60% подкрепа, тя предполага, че Ники Хейли ще бъде по-силният кандидат на общите избори. Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и посланик на ООН, изпреварва Байдън в тестов мач със 17 точки, 51% към 34%, в сравнение с преднината на Тръмп от четири точки.

Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, се изравнява с Байдън, когото водеше с 3 точки в проучване на WSJ през април.

Сегашното проучването на медията установява, че Кенеди би получил повече подкрепа от Тръмп, отколкото от Байдън, но че други възможни кандидати биха взели още по-голям дял от гласоподавателите за настоящия президент.

В проучването на The Wall Street Journal участват 1500 регистрирани гласоподаватели, анкетирани от 29 ноември до 4 декември чрез интервюта по стационарен и мобилен телефон; някои респонденти са достигнати чрез текстово съобщение и поканени да участват в анкетата онлайн.