Гласоподавателите в САЩ губят част от своя песимизъм относно икономиката, установява ново проучване на The Wall Street Journal, но по-оптимистичните настроения водят до незначително подобрение във възгледите за президента Джо Байдън.

Около 31% от участниците в проучването казват, че икономиката се е подобрила през последните две години, по време на по-голямата част от мандата на Байдън, което е ръст от 10 процентни пункта от проучване на WSJ през декември. 43% казват, че личните им финанси се движат в правилната посока, което е увеличение с 9 пункта спрямо предишното проучване.

Скорошната вълна от покачващи се потребителски цени обаче все още тежи американците. Повече от две трети от гласоподавателите казват, че инфлацията се е насочила в грешна посока, въпреки множеството данни, които показват, че тя се забавя. Близо три четвърти казват, че увеличенията на цените изпреварват ръста в доходите на домакинствата. Само една четвърт виждат подобрение в способността на средния човек да напредва.

Новото проучване на WSJ дава представа за един от най-неотложните въпроси в президентската кампания през 2024 г.: Дали една подобряваща се икономика ще подобри и перспективите за преизбиране на Байдън срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Отговорът засега изглежда е, че това помага малко на Байдън, като също така, че повече избиратели насочват вниманието си към имиграцията - опасен проблем за президента.

Тръмп има малка преднина пред Байдън в пряк тест за очаквания президентски мач през 2024 г., като 47% подкрепят него, а 45% избират настоящият президент. През декември Тръмп водеше с четири пункта.

Около 37% от американците вече одобряват справянето на Байдън с инфлацията, което е със 7 пункта повече от проучването през декември, а 40% одобряват справянето му с икономиката като цяло.

Тези констатации, макар и да предполагат подобрение за президента, все пак показват, че гласоподавателите имат смътна представа за неговото управление в контекста на икономиката. Нещо повече, перспективите му за преизбиране са потиснати от опасения относно възрастта му и рязко негативни възгледи за ръководството му като цяло, включително отношението му към имиграцията и войната между Израел и Хамас.

Около 73% казват, че Байдън е твърде стар, на 81 години, за да се кандидатира за преизбиране - същият дял като в проучване на WSJ от август.

За сравнение, 52% смятат Тръмп, на 77 години, за твърде стар, за да се кандидатира за Белия дом, което е с 5 пункта повече от август. Миналата седмица Байдън получи здравна бележка в годишния си медицински преглед, като неговият лекар го нарече „годен за работа“, посочва WSJ.

Анкетата на изданието е проведена на 21-28 февруари сред 1500 избиратели - точно преди първичните избори в 15 щата във вторник, които ще доближат Тръмп много по-близо до осигуряването на номинация за Републиканската партия.

Когато към бюлетината се добавят кандидати от трети страни, Байдън губи повече подкрепа при тези допълнителни опции, отколкото Тръмп, отбелязва още WSJ.

Преднината на Тръмп пред Байдън нараства от 2 пункта на 5 пункта - 40% на 35% - като независимият Робърт Ф. Кенеди-младши взема 9 пункта, 2 или по-малко отиват на кандидатите на Зелената партия и либертарианците, както и за Корнел Уест, академикът и активист, провеждащ независима кампания.

Интересен детайл е, че Кенеди показва потенциал да вземе повече гласоподаватели от Тръмп, отколкото от Байдън, тъй като неговите поддръжници предпочитат Тръмп, 47% към 30%, при гласуването, което включва само двамата кандидати от основните партии.

Предизвикателствата за Байдън

Едно от тях е нарастващият фокус на избирателите върху имиграцията - въпрос, по който президентът получава ниски оценки. Около 20% в проучването посочват имиграцията като най-важна за гласуването им на президентските избори, като 14% казват, че това е икономиката.

Около 65% от гласоподавателите не одобряват начина, по който Байдън се справя със сигурността на границите, а 71% казват, че развитието на имиграцията и сигурността на границите се насочва в грешна посока.

Възгледите за начина, по който Байдън се справя с войната Израел-Хамас също стават по-негативни - 60% неодобрение, което е с 8 пункта повече от декември.

Около 38% одобряват цялостната работа, която Байдън върши като президент, по същество непроменена от 37% през декември, което беше най-ниската оценка, която той получава в проучване на WSJ от края на 2021 г.

Анкетата на WSJ представя смесени новини за Тръмп

Около 43% поддържат благоприятно мнение за бившия президент, което е висока оценка в проучванията на WSJ от края на 2021 г. 48% казват, че одобряват работата, която той е изпълнявал в Белия дом, с 10 пункта по-благоприятно от оценката за работата на Байдън.

Относно личните възгледи на Тръмп и много от неговите политики, около 55% го виждат в негативна светлина, а по-малко от половината го смятат за психически годен за поста президент.

Въпреки че има мнозинство, подкрепящо изграждането на стена по границата с Мексико и широко разпространеното депортиране на имигранти без документи, други предложения на Тръмп се представят зле в съзнанието на избирателите.

Около 51% се противопоставят на отмяната и замяната на Закона за достъпни грижи или Obamacare, като 39% подкрепят призива на Тръмп да направи това. Мнозинството се противопоставя на помилването на хора, осъдени за бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия.

Около 82% от гласувалите в проучването се противопоставят на идеята за насърчаване на Русия да нахлуе в страни, съюзници от НАТО, ако те не са изпълнили целите на алианса за харчене на пари за собствените си военни - предложение, което Тръмп наскоро направи.

В свързан въпрос гласоподавателите са разделени поравно относно това дали САЩ трябва да продължат задължението си съгласно договора на НАТО да защитават тези съюзници, ако целите за разходите не са изпълнени.

Друг непредвидим елемент са наказателните дела срещу Тръмп. Ако бившият президент бъде осъден по федерални обвинения за незаконно съхраняване на класифицирани документи или опити за отмяна на резултата от изборите през 2020 г., вотът ще се промени, така че неговата преднина от 2 пункта пред Байдън ще се превърне в дефицит от 4, установява проучването на WSJ.