Президентът на САЩ Джо Байдън ще издаде нова изпълнителна заповед за защита на личните данни на американските граждани от посегателства на държави, считани за враждебни.

Тя е насочена към бизнеса с продажба на лична информация, при който компании и т.нар. брокери на данни събират и търгуват с такава. Администрацията на Байдън се опасява, че брокерите на данни и други търговски субекти ще продават тази информация на "страни, които предизвикват безпокойство и имат опит в събирането и злоупотребата с данни на американци". Законодателите и разузнавателните служби в САЩ вече неколкократно са изразявали опасения, че Китайската комунистическа партия събира огромно количество данни за страната, което поражда опасения за националната сигурност.

Заповедта се фокусира върху специфична, чувствителна информация като геномни, биометрични, здравни данни, както и такива за геолокация, финансови операции и други видове лична информация.

Враждебните държави могат да използват тези данни, "за да проследяват американци (включително военнослужещи), да надничат в личния им живот и да предават наученото на други брокери на данни и чуждестранни разузнавателни служби", се посочва в информационния бюлетин на Белия дом. "Продажбата на данни на американците поражда значителни рискове за неприкосновеността на личния живот, контраразузнаването, изнудването и други рискове за националната сигурност - особено за тези, които са в общността на военните или на националната сигурност".

"Въпросните държави могат също така да получат достъп до чувствителни лични данни на американците, за да събират информация за активисти, учени, журналисти, дисиденти, политически фигури и членове на неправителствени организации и маргинализирани общности с цел сплашване на опонентите си, ограничаване на инакомислието, както и на свободата на изразяване и други граждански свободи", добавят от Белия дом, цитирани от CNBC.

Изпълнителната заповед ще задължи Министерството на правосъдието да издаде няколко регламента, предназначени за защита на чувствителни данни. Тя ще инструктира също така Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на правосъдието "да установят високи стандарти за сигурност, за да предотвратят достъпа на вражески държави до данните на американците чрез други търговски средства, като например инвестиции, доставчици и трудови правоотношения". В същото време процесът на оценка на чуждестранното участие в сектора на телекомуникационните услуги на САЩ ще трябва "да вземе предвид заплахите за чувствителните лични данни на американците", когато извършва прегледи на лицензи за подводни кабели.

"Тези действия не само са в съответствие с дългогодишната подкрепа на САЩ за надеждния свободен поток от данни, но също така са в съответствие с ангажимента на страната за отворен интернет със силна и ефективна защита на личния живот на хората и мерки за запазване на възможностите на правителствата да прилагат закони и да развиват политики в обществен интерес", се казва в обяснението на Белия дом.

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви изпълнителна заповед, чиято цел е да подобри киберсигурността на американските пристанища. Според правителствени служители 80% от пристанищното оборудване, известно като пристанищни кранове "от кораб до бряг", е произведено в Китай, което поражда загриженост, че то може да бъде компрометирано и използвано за наблюдение.

Конгресът се спря и на потенциалните рискове за неприкосновеността на личния живот, които създава индустрията на брокерите на данни. През май миналата година двупартийна група от законодатели изпрати писма до над 20 компании като Equifax и Oracle, в които поиска информация за техните методи за събиране и разпространение на лична информация.

"Загрижеността на американците за неприкосновеността на личния живот в бранша на брокерите на данни не е нова, а съществуващите закони не защитават в достатъчна степен данните на американците от злоупотреба", категорични са от администрацията на Байдън.