Акциите на социалната мрежа на Доналд Тръмп поскъпнаха с 40% през първия си търговски ден, засилвайки състоянието на кандидата за президент на САЩ. Въпросът е колко скоро той ще може да се възползва от своя дял от около 5,5 млрд. долара в Truth Social.

Това зависи от управителния съвет на компанията майка на социалната мрежа. В него влизат синът му, трима бивши членове на администрацията му и конгресмен, който имаше водеща роля в защитата на Тръмп по време на първия процес за импийчмънт.

Дружеството майка на Truth Social започна да се търгува във вторник на Нюйоркската фондова борса (NYSE) под тикера DJT - инициалите на бившия президент. Акциите ѝ се покачиха след отварянето на борсата, което ѝ даде пазарна стойност от около 9,5 млрд. долара. Стряскащата цена превръща 60-процентния дял на Тръмп в около 5,5 млрд. долара. Тези стойности ще продължат да се колебаят заедно с цената на акциите, отбелязва The Wall Street Journal.

Тикерът DJT дебютира на фондовия пазар NASDAQ преди близо три десетилетия, когато бившият президент го използва, за да стартира своята публично търгувана хотелска и казино компания с големи фанфари през 1995 г. Тя беше позорно отстранена от NYSE девет години по-късно, припомня CNBC.

Сливането на Trump Media с фиктивната компания Digital World Acquisition Corp. беше завършено в понеделник, което ѝ позволи да стане публично търгувана. Това добави почти 4 милиарда долара печалби на хартия към нетното състояние на Доналд Тръмп.

Днес търговията на акциите на новия борсов щурм на Тръмп беше толкова интензивна, че Nasdaq временно я стопира, посочват WSJ и CNBC.

Моментът не би могъл да бъде по-подходящ за Тръмп. В понеделник съдия постанови, че той може да плати 175 млн. долара, за да отложи изпълнението на присъдата си за гражданска измама в размер на 454 млн. долара по време на обжалването. Бившият президент не успя да получи гаранция, която да покрие цялото съдебно решение.

Сумата от 175 млн. долара е малка част от новопридобитото богатство на Тръмп, но акциите му са остават недосъпни. Обикновено на хората, участващи в такъв тип сделки, довели Truth Social на фондовата борса, не се разрешава да продават или заемат срещу дяловете си в продължение на шест месеца.

Седемчленният управителен съвет ще трябва да предостави на Тръмп освобождаване, ако той иска да направи такива стъпки предварително. Това не е нещо нечувано, но обикновено бордовете изчакват месец или повече, преди да позволят на собственик с подобен дял да продава. Те рискуват да предизвикат поток от продажби, който може да доведе до големи загуби за независимите инвеститори.

"Никой не знае как ще се развият нещата, но определено ще бъде интересно да се наблюдава", казва пред WSJ Кристи Марвин, основател на SPACInsider, доставчик на данни и изследвания, който разглежда дружествата със специална цел за придобиване.

Ако бордът предостави на Тръмп освобождаване, правилата на компанията ще ограничат количеството, което той може да продаде. Въз основа на обема на търговията, която извежда Truth Social на борсата, бившият президент все пак може да получи разрешение да продаде акции за поне няколкостотин милиона долара в период от три месеца.

Управителният съвет включва Доналд Тръмп-младши и трима бивши членове на администрацията на републиканеца: бившият търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, Каш Пател, бивш сътрудник на Белия дом и Пентагона и Линда Макмаън, съосновател на World Wrestling Entertainment заедно със съпруга си Винс. Девин Нунес, главен изпълнителен директор на Truth Social и бивш конгресмен, който защитаваше Тръмп в Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, също е директор.

Предоставянето на отказ за продажба на Тръмп може да бъде рисковано за борда, тъй като той е най-големият акционер и основната причина индивидуалните инвеститори да купуват акции. Всеки сигнал, че той продава или има вероятност да продаде, би могъл да понижи цената на акциите и да подхрани опасенията за бъдещето на Truth Social.

Това обаче е светът на Доналд Тръмп, в който нещата винаги могат да се обърнат с главата надолу, коментира WSJ.

Републиканецът получава този огромен неочакван приход, защото неговите поддръжници са се обединили в социалните медии, за да повишат акциите. Акциите на SPAC, която се превърна в Truth Social, поскъпнаха с 35% в понеделник, повишавайки се преди приключването на сделката.

Тези инвеститори искат да помогнат на Тръмп. Така че вместо да се откажат от дяловете си, те биха могли да подкрепят продажбите му. Като поддържат висока цена на акциите, те са в позиция да помогнат на Тръмп още повече. Бившият президент може да получи десетки милиони допълнителни акции, ако стойността на компанията се задържи над определено ниво през следващите седмици.

На изпълнителните директори и лицата с вътрешна информация обикновено се разрешава да продават акции по-рано от предвиденото, когато се счита, че са създали стойност за другите инвеститори. Ако стойността спадне след ранната продажба на акции от Тръмп, подобен ход може да допринесе и за редица съдебни дела от страна на инвеститори или хора, участвали в сделката.

Републиканецът беше председател на компанията майка на Truth Social преди сделката да бъде осъществена, но в регулаторните документи не е посочен като официално заемащ позиция в новото публично предприятие. Освен че е най-големият инвеститор в социалната мрежа, той е един от най-активните потребители на Truth Social и има най-много последователи в платформата - около 6,8 млн. Тръмп също така има 34 млн. последователи във Facebook и 87 млн. в X.

Много професионални инвеститори твърдят, че акциите са откъснати от реалността на на Truth Social, която отчита около 5 млн. долара продажби и десетки милиони загуби от стартирането си през 2021 г. Това може да подхрани изключителна волатилност в цената на акциите през следващите месеци.

"Всичко, което прави Тръмп, обикновено се подлага на изключително голям надзор", казва Марвин. "В ситуацията сега няма да е по-различно."