Навлизането на Доналд Тръмп в социалните медии с Truth Social се сблъсква със значителни финансови неуспехи.

Загубата на проекта, който стартира преди почти две години, е 73 милиона долара, според неотдавнашно регулаторно заявление на Digital World Acquisition Corp (DWAC). Компанията е в процес на придобиване на компанията майка на Truth Social, Trump Media & Technology Group. Тръмп обяви старта на приложението си за социални медии през октомври 2021 г., като заяви, че то ще се "противопостави на големите технологични компании" като Twitter и Facebook, които закриха профилите му.

Идеята на приложението е да се позиционира като алтернатива "в полза на свободното слово".

Доналд Тръмп си направи собствена социална мрежаБившият американски президент Доналд Тръмп обяви планове за стартиране на собствена социална медийна платформа, наречена TRUTH Social, която ще бъде пусната в началото на следващата година Документ на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), публикуван в понеделник, разкрива финансови тънкости, които очертават трудности за бъдещето на Truth Social. Само през 2022 г. платформата е претърпяла загуба от 50 млн. долара, а през първата половина на 2023 г. - още 23 млн. долара.

Нетните продажби на платформата са скромните 1,4 млн. долара през 2022 г. и 2,3 млн. долара през първите шест месеца на тази година.

Тръмп vs Байдън: Противоречиви прогнози за противоречиви кандидатиДжо Байдън и Доналд Тръмп се приближават до това да си осигурят партийните номинации Счетоводителите на TMTG (Trump Media and Technology Group), посочва MarketWatch, изразиха загриженост относно финансовата стабилност на компанията, като заявиха, че има "съществени съмнения относно способността ѝ да продължи да функционира като действащо предприятие".

В документа се отбелязва, че завършването на сливането с DWAC е от решаващо значение за финансовите перспективи на TMTG и ако не бъде постигнато, може да няма достатъчно средства за покриване на задълженията. Правните предизвикателства на Доналд Тръмп заемат важно място в рисковете, очертани в документацията. С приблизително 80 страници, посветени на рисковите фактори, DWAC признава, че съдебните производства срещу Тръмп могат да окажат неблагоприятно въздействие върху дружеството, особено ако той е изправен пред присъда или лишаване от свобода.

В документацията се обръща внимание и на предишни бизнес неуспехи и фалити, свързани с Тръмп, като се подчертава, че TMTG не е имунизирана срещу подобни резултати.

Тръмп публикува за първи път във Facebook и YouTube от 2021 г. Профилът на Тръмп във Facebook и Instagram беше деблокиран от Meta в началото на тази година. Alphabet възстанови канала на Тръмп в YouTube вчера Плановете за сливане на DWAC-TMTG, първоначално обявени през 2021 г., се сблъскаха с предизвикателства, което доведе до удължаване с една година на крайния срок за завършване. Въпреки всичко, преговорите за вливане на 300 млн. долара в брой в компанията на Тръмп продължават, пише Reuters. Макар че акциите на DWAC отбелязват леко повишение от началото на годината досега, те са претърпели 45% спад през последните 12 месеца.

Финансовите затруднения на Truth Social повдигат въпроси относно способността на платформата да се утвърди като значим играч в сферата на социалните медии.